A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
panom masculí |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011) Freqüència: 32 Tothom pot recordar que entre els mesos de juny del 2006 i juny del 2008 els preus del blat —i els dels altres cereals— es varen apujar fins a doblar-se. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011) Freqüència: 32 En un treball senzill, es va recollir el preu del blat, d’acord amb les dades publicades mensualment pel Ministeri d’Agricultura —i successors—, i paral·lelament, l’evolució, mes a mes, del preu del pa, el producte final del blat, a partir de les dades que té recollides l’Instituto Nacional de Estadística i que estan disponibles al seu web. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011) Freqüència: 32 El resultat de comparar les evolucions dels dos paràmetres indicats amb l’índex de preus al consum (IPC) és contundent: mentre que el cost de la vida, entre els anys 1984 i 2010 —la primera data fou elegida perquè era l’any anterior a l’entrada d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea—, va pujar un 195 %, el preu del pa ho va fer un 393 %, i el preu pagat als pagesos pel seu blat —que s’havia doblat entre el 2006 i el 2008— només havia pujat un 5 % respecte del preu de l’any 1984. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011) Freqüència: 32 Dit d'una altra manera: mentre que el preu del pa, corregit amb l'IPC, va pujar un 68 %, el del blat va baixar al 36 % del seu valor del 1984! Això fa que, si en els primers anys de la dècada del 1950, en un poble, amb un quilo de blat es comprava un quilo de pa, actualment es necessiten 25 quilos de blat per pagar un sol quilo de pa corrent! |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 32 En aquells temps, especialment els cereals Kamut® i altres espeltes (emmer, einkorn) s'utilitzaven per fer pa. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 32 Segons el tipus de producte, s'utilitzen despulles, sang, corna de porc, pa ratllat, etc. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 32 Orellanes envasades en film de pa /PP 20/50 amb atmosfera d'aire. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 32 Barregeu aquesta pols amb el pa rallat. |
Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal
2022
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons