Cent anys de ciència en català

L’any 1911, quatre anys després de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, Enric Prat de la Riba va crear la Secció Filològica i la Secció de Ciències, de la qual sorgiria, el 1968, la Secció de Filosofia i Ciències Socials i, el 1989, les actuals seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia.

Enguany, coincidint amb el seu centenari, la Secció Filològica i les seccions de ciències han organitzat un seguit d’actes amb un objectiu doble: d’una banda, reconèixer l’aportació dels seus primers membres a la normalització i la consolidació de la llengua catalana al llarg del segle XX i al progrés de la ciència en aquesta àrea lingüística; i de l’altra, reafirmar la vitalitat, la creativitat expressiva, el dinamisme innovador i la plena vigència del català en tots els àmbits del coneixement.

 

Amb el lema «Cent anys de ciència en català», la Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC iniciaran a l’estiu els actes commemoratius del seu centenari.

El 21 de juny, se celebraran les jornades «Llengua i ciència», en les quals s’analitzaran i es compartiran, amb altres comunitats lingüístiques, les estratègies sobre l’ús complementari de la llengua pròpia en la producció i la comunicació científica, i de l’anglès, majoritàriament, per a la projecció internacional. En aquestes jornades participaran lingüistes i científics procedents de Catalunya, Bèlgica, Suècia i Israel.

D’altra banda, amb el títol «L’ideal científic de Catalunya 1911-2011», les seccions de ciències organitzaran a la tardor una jornada en què es farà una reflexió històrica sobre les aportacions dels primers membres de les seccions a la ciència moderna. Concretament, es parlarà sobre el noucentisme científic d’Eugeni d’Ors i Esteve Terradas; la investigació biomèdica de Ramon Turró i August Pi i Sunyer; el naturalisme de Josep M. Bofill i Pitxot, i les aportacions de l’assagista i filòsof Pere Coromines.

Accés al bloc del Centenari


 

Adreça

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal