iec  mnac

Diccionari d'artistes

catalans, valencians i balears

Diccionari d'artistes

Presentació Crèdits Matèries



A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Joan Amills i Costa

Ripoll (Ripollès), c. 1800 - Barcelona (Barcelonès), 11-12-1853

Art del segle XIX  Gravat  Il·lustració 


Obra - Obres destacades - Exposicions - Bibliografia


Joan Amills i Costa va ser un gravador calcogràfic format a l’Escola Gratuïta de Dibuix i Nobles Arts, més coneguda com a Llotja entre 1814 i 1823. Durant aquest període va gaudir d’una pensió de formació i guanyà diferents premis. Aleshores el professor de l’especialitat de gravat de talla dolça era Josep Coromina Faralt (1756-1834). D’aquest període formatiu destaquen les estampes Bèstia de quatre caps (1817) amb un domini perfecte del llenguatge del burí. O les quatre il·lustracions del llibre de Carles Ardit Tratado teórico y práctico de la fabricación de pintados o indianas (1819), amb uns gravats que es van realitzar a partir dels dibuixos del mateix Ardit, i que representen els aparells i les tècniques per tintar les teles de cotó (figures 1 i 2).

L’activitat artística d’Amills despunta a partir de la dècada dels anys trenta. L’any 1834 va demanar ser admès acadèmic de mèrit a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, cosa que finalment no se li va concedir, tot i els tres notables gravats que hi va presentar. Entre ells l’estampa religiosa Sant Ambrosius (1818), l’estampa Sant Joan Baptista en el desert (s.d.), còpia de la gravada per Pasqual Pere Moles (1741-1797) que reprodueix la pintura de Guido Reni (1575-1642). I per acabar, Augustus (1819), que és una estampa segons dibuix de Bonaventura Salesa, que copia la del gravador italià Raffaello Morghen (1758-1833). Els tres gravats evidencien que la còpia d’altres estampes era la fórmula per valorar la pràctica artística i que la homogeneïtat formal era una característica perseguida des de l’etapa de formació d’un gravador calcogràfic, en què es premiava la capacitat reproductiva i l’estandardització de l’estil per sobre de qualsevol tipus d’originalitat.

L’activitat professional d’Amills es localitza sempre a Barcelona, on les guies de la ciutat el classifiquen a la categoria de «grabador de lámina fina», amb domicili al carrer Bou de la Plaça Nova i després al carrer Gegants.

Les seves obres les trobem escampades en tot tipus de llibres, doncs Amills va treballar per a les principals impremtes-editorials barcelonines com: Francisco Oliva, Antonio Bergnes de las Casas, la Viuda Brusi (Tecla Pla), Juan Mayol, Manuel Saurí, Juan Francisco Piferrer, Juan Oliveres y Gavarró o Ramon Martín Indar, etc., per citar-ne les més destacades.

Si mirem els llibres des de la perspectiva d'objectes materials que tenen el seu tempo de creació, disseny, producció i les seves peculiaritats, veiem com les estampes servien per diferenciar-se de la competència editorial i oferir pulcres edicions (figura 3). També, en el conjunt de l'obra gràfica d’Amills dedicada a la il·lustració de llibres, veiem com la tècnica i l’eficàcia reproductiva es valoraven més que la singularitat.

Les estampes de Joan Amills entre els anys 1835 i 1843 decoren més d’una cinquantena de publicacions —que després en multiplica el número—. Les estampes calcogràfiques sempre presenten la col·laboració d’altres artistes, ens referim als dibuixants, que proporcionen el dibuix per a gravar. Hi trobem al llarg de la seva carrera artística i repetidament, els noms de Pere Esplugas, Segimon Ribó, Bonaventura Planella (1772-1844) i Josep Puiggarí (1821-1903).

Les tipologies de gravat habituals són les portades, els frontispicis, les orles i vinyetes decoratives, les escenes relatives al text (entremig dels capítols), i els retrats. Les il·lustracions de llibres són per volum el conjunt més representatiu, però també hi ha reeixits exemples d’estampes soltes com ara Sistema Planetario (1835), la Papel Superior de la fàbrica de paper de Capellades, o estampes religioses com el Sant Bru (1823), El Patriarca s. Josef  i Ntra. Sra del Carmen ( ambdues de 1825) o l’estampa dedicada a Sant Ramon Nonat (1831),i el Retrato de V.R.P.F José de Cádiz [s.d].

Pel que fa a les obres literàries és impossible citar-les en aquest espai, però a tall d’exemple cal recordar les Obras Dramáticas y Líricas (1834) de Leandro Fernández de Moratín (1760- 1828) editades a Barcelona per la Imprenta Oliva en sis volums, il·lustrades amb nou estampes d’Amills segons dibuix de Pere Esplugas i Bonaventura Planella. Aquestes estampes no eren originals sinó que  copien les litografies de l’obra editada a Madrid l’any 1830 per l’impressor Aguado. També, són representatives del seu art les estampes que il·lustren les novel·les romàntiques de les autores franceses Sophie Risteaud Cottin coneguda com a Mme. Cottin (1770-1807) i George Sand (1804-1876) pseudònim d’Aurora Dupin. Aquesta Mme. Cottin és l’autora del títol Clara de Alba (1832) editat per Manuel Saurí amb un frontispici d’Amills segons dibuix de Pere Esplugas, i que copia l’estampa de Clara de Alba (1822) de l’editor madrileny Antonio Sancha. És molt semblant el cas de l’escriptora George Sand de qui la Imprenta Oliva va publicar entre 1838 i 1840 les novel·les Indiana, Simón, Jacobo, Valentina i León Leoni dins la «Colección de Novelas Escogidas» d’aquesta editorial (figura 4). Els exemplars tenen una estampa (amb la doble funció d’il·lustració i portada decorativa), segons dibuix de Bonaventura Planella (figura 5).

Si mirem els retrats hem de dir que també són un conjunt molt nombrós. L’exemple més important pel  nombre, és el de la publicació del Diccionario histórico o biografía universal compendiada, editada en dotze volums, per la impremta Oliva (1830-1834) amb un total de 147 estampes-retrat.  D’aquests grup Amills gravà el frontispici, segons dibuix d’Esplugas, i 74 retrats amb els dibuixos de Joaquim i Bonaventura Planella i el mateix Pere Esplugas (figures 6 i 7).

El retrat que mereix menció a part és el gravat de José Nicolás de Azara (1730-1804). En aquest cas la planxa es va reutilitzar per fer les estampes que decoraven les diferents publicacions d’aquest cèlebre personatge. L’estampa d’Azara gravada per Joan Amills s’ha localitzat en primer lloc al llibre Elojio de D. Nicolas de Azara (1840) de l’escriptor José Mor de Fuentes (1762-1848) editat a Barcelona per Antonio Bergnes de las Casas. Després, el mateix retrat el trobem decorant les publicacions editades a Madrid: entre elles Revoluciones en Roma... (1847) obra póstuma del propi Azara, i les varies escrites per Basilio Sebastián Castellanos de Losada (1807-1891)  amb els títols Panteon Biográfico moderno de los ilustres Azaras... (1848), Historia de la vida civil y política del célebre diplomático... (1849), Glorias del Caballero Azara... (1852), i per últim, Álbum de Azara corona científica... (1856). En relació al mèrit artístic, el retrat d’Azara gravat per Amills segons dibuix de Vicenç Rodes tampoc és original, doncs copia el retrat litogràfic del francés Gilles-Louis Chrétien (1787-1811), creador de l’enginy anomenat fisionotrace, que permetia retratar la persona resseguint-ne el perfil.

L’estil de Joan Amills s’emmarca en el món d’un gravador de formació acadèmica que després va saber adaptar el seu art a la creació d’obres editorials singulars. El mercat editorial en va ser el principal client, que li va demanar tot tipus d’il·lustracions, i en el qual les estampes calcogràfiques eren les més valorades.

Obra

Matrius

Plan de los diferentes aparatos por el blanqueo y tintado de las telas / Nº 3 - Ardit lo dibujó - Amills lo grabó (c. 1818, Biblioteca de Catalunya, Planxes JC reg. 986); N.º 5 Plan de la prensa Tórculo para la impresión de las telas // Ardit lo dibujo - Amils lo grabó (c. 1818, Biblioteca de Catalunya Planxes, JC reg. 988); Plan de las Cubas para bañar las telas y para la extracción del vinagre N.º 9 - Ardit lo dibujo - Amills lo grabó (c. 1818, Biblioteca de Catalunya, Planxes JC reg. 991)

Estampes soltes

[Immaculada Concepció] Hijas mías, adornadme de flores de pureza / y presentadme frutos de las demas virtudes, y / asi correspondereis al gran- / de amor que os profeso. // Seas fiel hasta la muerte, y te daré la corona de la vida, y / la palma de la victoria que Dios te tiene preparadas* (sense data) (dibuix Eusebi Planas); [Immaculada Concepció] REGINA SINE LABE ORIGINALI CONCEPTA, / ora pro nobis* (sense data) (dibuix J. Puiggari); Dulcísima Virgen / Del cielo delicia / La flor que te ofrece / Recibe propicia* (sense data); NA. SRA. DE LA CANDELARIA. // Se hallará en Barna, calle de Ripoll tienda de estampas* (sense data) (dibuix F. Farreras); NA. SA. DE LA SANTA CINTA DE LA STA. IGLESIA DE TORTOSA* (sense data); RETRATO DEL V.R.P.F. DIEGO JOSEF DE CADIZ (…) (sense data); B. P. ÁNGEL DE ACRIO/ Misionero Capuchino (sense data); Papel Superior / de la fábrica de /SEBASTIÁN LLÚCIA /de Capellades en Cataluña (sense data); S. RAMON NONATO / abogado de las mujeres en los peligrosos partos (sense data); Nª Sª DEL CARMEN (sense data); SANTA PAULA Vda. Rna. (sense data); [Mapa de Catalunya] (sense data); V. M. CATALINA DE CRISTO. / Fundadora de las Carmelitas Descalzas de Barcelona (…) (sense data); S. JUAN BAUTISTA/ Vox clamantis in deserto. Mat. C. III v. 3 (sense data); EL B. SANT JOSEP ORIOL (sense data); LA SAGRADA FAMILIA (sense data); Nª. S.r.ª DE MONTSERRAT (sense data); Sª Elena (sense data); V.M. Margarita Alacoque / Religiosa de la Visistación (…) (sense data); MATER DOLOROSA. (sense data); S. Franco. de Sena Abog. de Pecad.s (sense data); SANTIAGO APOSTOL (sense data); S. DESIDERIO LECTOR Y MARTIR. /sagrado cuerpo se venera en la ciudad de Mata (sense data) (dibuix F. Farreras); S. VICENTE PAUL/ fundador de la cong.n de la mision (sense data); Mª Sª de la CARIDAD DEL COBRE(…) (sense data) (dibuix Bonaventura Planella);Malvasia de la Casa Querol y Planas de Sitges/ en Cataluña (sense data); D. A. ISABEL II / de Borbón /Reina Católica de España (sense data); PREMIO AL MÉRITO / La Real academia de Ciencias naturales (…) (sense data) [Bestia de quatre caps] (1817); S. AMBROSIUS (1818); Augustus (1819); S. BRUNO F.R. (1823); NTRA. SRA. DEL CARMEN //Venerada de la pia unión de sus devotos del santísimo Rosario (…) (1825); EL PATRIARCA S. JOSEF (1825); Imagen del Ecce-Homo (1826); S. ANGELO CARMELITA // Virgen Doctor y Martir (1835) (dibuix Bonaventura Planella); Sistema Planetario y Comentario Copernicano (...) (dibuix Francesc Arau Sanpons) (1835);  Verdadero retrato de Librada Farrarons y Vivés de Olot. / Murió en esta villa a los 21 de junio de 1842. (1842); MATER DOLOROSA. // Se venera en la Iglesia parral. de. Miguel del Puerto de Barna. (…), 1850*(1850)

Estampes il·lustració de llibres

Plan de los diferentes aparatos por el blanqueo y tintado de las telas N.º 3; Plan para el grabado de cilindro, Nº 4 Palmos Català; N.º 5 Plan de la prensa Tórculo para la impresión de las telas; Plan de las Cubas para bañar las telas y para la extracción del vinagre N.º 9. En: Carlos Ardit. Tratado Teórico y Practico de la fabricación de pintados o indianas (…), toms I- II. Barcelona: Imprenta Viuda de Agustín Roca Impresor, 1819; Cantaré preceptos verdaderos: favoreceré mis designios Madre de Amor. En: Publio Ovidio Naso. Arte de Amar. Barcelona: Imprenta de Narciso Oliva, 1822; Verbum caro factum est (…). En: Oraciones y meditaciones para el santo sacrificio de la misa. Barcelona: Imprenta de Sierra y Marti, 1823; La Religión y la práctica de la moral que de ella se deriva, son el fundamento de la sólida enseñanza. En: Mme. Campan. Tratado de la educación de las niñas (…). Barcelona, Imprenta de José Torner, 1826; Anselmo y Elisa; El sensual por sistema. En: Ignacio García Malo. Voz de la Naturaleza. Barcelona: Imprenta de Sierra y Martí, 1827; Il·lustracions. En: Luis Maria de Moxo y de López. Entretenimientos de un Prisionero en las provincias del Río de la Plata (…), toms I-II. Barcelona: En la Imprenta de José Torner, 1828; El Sepulcro. Este será en adelante vuestro alimento, y cada dia lo hallareis en el torno que está frente de vos. En: Duquesa de C***. El sepulcro o el subterráneo. Barcelona: Sauri y Compañía, 1829; Cantaré preceptos verdaderos: favoreceré mis designios Madre de Amor. En: Publio Ovidio Naso, Arte de Amar (…). Barcelona: Imprenta de Narciso Oliva, 1822; Il·lustracions. En: Andrés Casaus y Torres. Nuevas observaciones para la Historia General de Aragón, Navarra y Cataluña. Barcelona: Imprenta Herederos de la Viuda Pla, 1829; La Religión y la práctica de la moral que de ella se deriva, son el fundamento de la sólida enseñanza. En: Mme. Campan. Tratado de la educación de las niñas (…). Barcelona, Imprenta de José Torner, 1826; Il·lustracions. En: Luis Maria de Moxo y de López. Entretenimientos de un Prisionero en las provincias del Río de la Plata (…), Tom I-II. Barcelona: En la Imprenta de José Torner, 1828; Descansemos en confianza bajo el cetro patriarcal de una familia augusta y venerada, pág. 89. En: Luis Maria de Moxo y de López. El príncipe y su pueblo (…). Barcelona: Imprenta de José Torner, 1830; NAPOLEON. Historia de Napoleón Emperador de los franceses escrita en francés por un antiguo militar. En: Historia de Napoleón. Emperador de los franceses (…). Barcelona: Librería de Sauri y Comp. ª, 1831; Infeliz tu delirio es excesivo. Cesa. No haces / más que dar pábulo a tu dolor. Noche III. En: Torcuato Tasso. Noches de Tasso. Barcelona: Librería de José Torner, 1832; Mapa de la península Ibérica. En: Carlos Carreras de Urrutia. Lecciones elementales de Geografía para niños, Barcelona: Imprenta de A. Bergnes y Ciª. 1832; El Sepulcro // Este será en adelante vuestro alimento, y cada dia lo hallareis en el torno que está frente de vos. En: Duquesa de C***. El sepulcro o el subterráneo. Barcelona: Sauri y Compañía, 1829; NAPOLEON. // Historia de Napoleón  Emperador de los franceses  escrita en francés por un antiguo militar. En: Historia de Napoleón. Emperador de los franceses (…). Barcelona: Librería de Sauri y Comp. ª, 1831; La religión cristianiza é ilustra las naciones bárbaras que invadieron Europa; Venid á ver morir un hombre fiel; Asi es como la religión cristiana realizaba en las inmensas selvas de América lo que la Fábula nos cuenta de los Anfiones y los Orfeos; El hijo de Jacob, habiendo hecho meter una copa en el costal del Benjamín, manda que prendan á sus hermanos y estos se consternan; Y arrojandosearrojándose José al cuello de Benjamín su hermano lloró abrazándole estrechamente. En: François René Vicomte de Chateaubriand. Genio del Cristianismo.Tom I-II. Barcelona: Librería de Manuel Saurí y Compª, 1832; Clara de Alba.. ¿Se atreverá tu mano sacrílega á seguirme hasta aquí? . En: Mme. Cottin (Marie Risteau). Clara de Alba. Barcelona: Librería de Cerdá y Saurí, 1832; El Maestro dando lección á sus discípulos. Tercera tanda, 5º  Figura, alas de molinete. En: Antonio Biosca. Arte de danzar o reglas e instrucciones (...). Barcelona: Imprenta Saurí, 1832; El Destino y el Caos; Templo de Diana. Templo de Jerusalen - El Mausoleo.  Las Pirámides de Egipto - El Colosso de Rhodas. El Júpiter de Olimpia Muros de Babilonia. En: Pablo Verdejo de Castro. Nuevo Compendio de la Mitología o Historia de los Dioses y Héroes (…). Barcelona: Imprenta de D. Manuel Saurí, 1833; ¡Desventurada, he aquí tu tumba! Pág. 62. En: Joaquín del Castillo y Mayone. Adelaida, o, El suicidio. Barcelona: Librería de Ramon Martin Indar, 1833; Delmiro Si; toma: da un fuerte abrazo a mi querida madre de mi parte, y dile que ruegue á Dios por su desgraciado hijo. En: Joaquín del Castillo y Mayone. El Incógnito en el subterráneo, o sean Las Persecuciones. Barcelona: Imprenta de D. Ramon Martin Indar, 1833; Retrat Moratin (Leandro Fernández de); El Sí de las niñas; La Comedia nueva; El Viejo y la niña; El Baron; La Mogigata; Hamlet; La Escuela de Maridos; El Médico a palosEn: Leandro Fernández de Moratín.Obras dramáticas y Líricas de (...), toms I-VI. Barcelona: Antonio y Francisco Oliva, 1834; Il·lustracions. Oficio de la Semana Santa. Barcelona: Imprenta de A. y F. Oliva, 1834; Napoleón Bonaparte. En: Napoleón. Colección de anécdotas auténticas relativas a éste celebre guerrero a sus generales, oficiales, etc. Barcelona: Lbreria de I. Oliveres - Imprenta de J. Tauló, 1834; Frontispici ; Retrats tom I (Abarca de Bolea; Abbas II, Aguirre, Antonio Agustin, Alarico I, Alcibiades, Alfieri, Alvarez, Amat, J. Andres, Antonino Pio); Tom II (Argensola, Ariosto,Archimedes, Aspasia, Atila, Augereau, Augusto, D. Juan de Austria, Averroes, Bacon, Badia Leblich, Balbuena, Juan Barth, J.J. Barthelemi, Belisario, Benalcazar, Berenguela, Berenguer IV); Tom III (Bossuet, Bouflers, Le Brun, J. Bruto, J. De la Bruyere, Buffon, Calderon de la Barca, Calvino, Camoens, Campomanes, Cano, Carneades, Carranza, Caton, Cavanilles);Tom IV (Julio Cesar, Ciceron, Clemente XIV, Crillon-Mahon, Cromwell, Dante Alighieri); Tom V (Churruca Elorza, Feijoo y Montenegro, Florez, Galileo); Tom VI (Gimbernat, González); Tom VII (Granada, Guzmán, Guzmán Pimentel, Guzmán y la Cerda, Homero, Iglesias de la Casa, Iriarte, Isocrates); Tom VIII (Jansenio); Tom IX (Moratin); Tom X ( Pedro III); Tom XI (Rousseau); Tom XII (Tasso, Urraca, Voltaire). En: C. Mh. y O. Diccionario Histórico ó Biografía Universal Compendiada. Tom I-XII, Librería de Narciso Oliva / Antonio y Francisco Oliva, 1830-1834; Abajo, abajo, abajo: está loco, ¡una edad de oro en las doctrinas! ¡Repartición de bienes e igualdad en la tierra! T.I, pag. 29; Sal miserable, sal de éste recinto... Hombres de sangre y asesinatos, tu la has muerto; estás contento? T. II; ¡Ah! Dios me ha oído... yo le pedía un libertador. Eduardo, lo juro por los cielos: estoy inocente... y muero. T. III. En: Charles Victor Prévot (Vicomte Arlincourt). Los Rebeldes en tiempo de Carlos V, toms I-III. Barcelona: Librería de D. Manuel Saurí, 1834-1835; La esplanada de Barcelona.  1. Moxos de escuadra. 2. Calos de España. 3. Cantillon. 4. Reos y horca. 5. Ciudadela. 6. El estudiante Murri. En: Joaquín del Castillo y Mayone. La Ciudadela Inquisitorial, ó Las victimas inmoladas en aras del atroz despotismo del Conde de España (…). Barcelona: Librería Nacional de D. M. Saurí, 1835; Era el primer billete que escribió en otro tiempo al señor de Melón, y que solo contenía estas palabras: Por Siempre’. Comtessa de Genlis, Mme. (Stéphanie Félicité). La Princesa de Clermont. Barcelona: Imprenta de Oliva 1835; Miguel de Cervantes / Saavedra. En: José Mor de Fuentes. Elogio de Miguel de Cervantes Saavedra donde se deslindan y desentrañan radicalmente, y por un rumbo absolutamente nuevo, los primores incomparables del Quijote. Barcelona: Imprenta de la Vda. e H. de Gorchs, 1835; Anselmo y Elisa; El sensual por sistema. En: Ignacio García Malo. Voz de la Naturaleza. Barcelona: Imprenta de Sierra y Martí, 1827; Frontispici i 77 retrats. En: C. Mh. y O. Diccionario Histórico ó Biografía Universal Compendiada. Tom I-XII, Librería de Narciso Oliva / Antonio y Francisco Oliva, 1830-1834; Suplemento al Diccionario Histórico (...) Tom XIII, Barcelona: Librería de los Editores Antonio y Francisco Oliva, 1836; Miguel de Cervantes / SAAVEDRA. En: José Mor de Fuentes. Elogio de Miguel de Cervantes Saavedra donde se deslindan y desentrañan radicalmente, y por un rumbo absolutamente nuevo, los primores incomparables del Quijote. Barcelona: Imprenta de la Vda. e H. de Gorchs, 1835; Retrat; El Sí de las niñas; La Comedia nueva; El Viejo y la niña; El Baron; La Mogigata; Hamlet; La Escuela de Maridos; El Médico a palosEn: Leandro Fernández de Moratín.Obras dramáticas y Líricas de (...), toms I-VI. Barcelona: Antonio y Francisco Oliva, 1834; Il·lustracions. Oficio de la Semana Santa. Barcelona: Imprenta de A. y F. Oliva, 1834; Era el primer billete que escribió en otro tiempo al señor de Melón, y que solo contenía estas palabras: Por Siempre’. Comtessa de Genlis, Mme. (Stéphanie Félicité). La Princesa de Clermont. Barcelona: Imprenta de Oliva 1835; Cornelia o la victima de la inquisición. En: [Luis Gutiérrez]. Cornelia Bororquia o La Victima de la Inquisición. Impreso en 1836; Dios mío! que veo! esclama involuntariamente el Conde; Magdalena detuvo el brazo que iba á asesinar al Conde. En: William Henry Ireland. La Abadesa o las intrigas. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1836; Wifredo I el velloso. Primer Conde soberano de Barcelona. En: Prórpero de Bofarull Mascaró. Los Condes de barcelona vindicados cronología y genealogía de los reyes de España, tom. I-II. Barcelona: Imprenta de Juan Oliveres y Montmany, 1936; Sacaron al punto las espadas, y descargaron muchos terribles golpes de una y otra parte; WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO I Barcelona Librería de Oliva 1836; Waverley no pudo menos de estremecerse al oír el lenguaje misterioso de aquel bandido; WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO II. Barcelona Librería de Oliva 1836; Ah! ¿porque no realizáis vos misma este cuadro que tan bien describís?, WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO III. Barcelona Librería de Oliva 1836; WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO IV. Barcelona Librería de Oliva 1836; ¿Es menester maestro de ceremonias para presentar un Waverley á un Estuardo?; Admirado el oficial de la generosa intervención de Eduardo, le entregó el pedazo de su espada; WAVERLEY/NOVELA /Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO V. Barcelona Librería de Oliva 1836; El señor Rubrick tuvo la satisfacción de dar la bendición nupcial a los dos esposos; ‘WAVERLEYNOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO VI. Barcelona Librería de Oliva 1836. En: Walter Scott. Waverley, o, Sesenta años (…), toms I-VI. Barcelona: Librería de Francisco Oliva, 1836; ¡Por favor! por favor! ¿Quieres abusar de mi flaqueza, y envilecerme á tu propia vista?; El hijo DEL CARNAVAL por Pigault-Lebrun TOMO I. Barcelona Librería de Oliva/1836; Las Musas son temibles rivales. Espero que caerás, y solo una caída puede restituirte á tu muger; El hijo DEL CARNAVAL por Pigault-Lebrun TOMO II. Barcelona Librería de Oliva1836. En: Guillaume Pigault-Lebrun. El Hijo del Carnaval, toms I-II. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1836; JULIA ó la Nueva Heloisa POR J. J. ROUSSEAU BARCELONA Libreria de D. Francisco Oliva 1837. En: Jean-Jacques Rousseau. Julia o la Nueva Heloisa (…). Barcelona: Imprenta y Librería de Francisco Oliva, 1836; Mr. LE ROY Célebre propagador de la medicina curativa. En: Mr. Le Roy. La Medicina Curativa, o La Purgación (…). Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1837; Il·lustracions. François Guizot. Historia de la Revolución de Inglaterra por (…). Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1837; Dios mío! que veo! esclama involuntariamente el Conde; Magdalena detuvo el brazo que iba á asesinar al Conde. En: William Henry Ireland. La Abadesa o las intrigas. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1836; Por favor! por favor! ¿Quieres abusar de mi flaqueza, y envilecerme á tu propia vista?; El hijo DEL CARNAVAL por Pigault-Lebrun TOMO I. Barcelona Librería de Oliva/1836; Las Musas son temibles rivales. Espero que caerás, y solo una caída puede restituirte á tu muger; El hijo DEL CARNAVAL por Pigault-Lebrun TOMO II. Barcelona Librería de Oliva 1836. En: Guillaume Pigault-Lebrun. El Hijo del Carnaval, toms I-II. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1836; JULIA ó la Nueva Heloisa POR J. J. ROUSSEAU BARCELONA Libreria de D. Francisco Oliva 1837. En: Jean-Jacques Rousseau. Julia o la Nueva Heloisa, Cartas de dos amantes habitantes de una pequeña ciudad a la falda de los Alpes. Barcelona: Imprenta y Librería de Francisco Oliva, 1836; Sacaron al punto las espadas, y descargaron muchos terribles golpes de una y otra parte; WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO I Barcelona Librería de Oliva 1836; Waverley no pudo menos de estremecerse al oír el lenguaje misterioso de aquel bandido; WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO II. Barcelona Librería de Oliva 1836; Ah! ¿porque no realizáis vos misma este cuadro que tan bien describís?, WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO III. Barcelona Librería de Oliva 1836; WAVERLEY NOVELA Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO IV. Barcelona Librería de Oliva 1836; ¿Es menester maestro de ceremonias para presentar un Waverley á un Estuardo?; Admirado el oficial de la generosa intervención de Eduardo, le entregó el pedazo de su espada; WAVERLEY/NOVELA /Original inglesa de Sir Walter Scott TOMO V. Barcelona Librería de Oliva 1836; El señor Rubrick tuvo la satisfacción de dar la bendición nupcial a los dos esposos; ‘WAVERLEYNOVELA Original inglesa deSir Walter Scott TOMO VI. Barcelona Librería de Oliva 1836. En: Walter Scott. Waverley, o, Sesenta años (…) toms I-VI. Barcelona: Librería de Francisco Oliva,1836; Ecilda esclama con formales acentos: ¡Detente, descendiente de Clodoveo!; EL RENEGADO POR EL Vizconde de Arlincourt TOMO I Barcelona Libreria de Oliva 1937; Se me han revelado vuestras desgracias, repone la princesa, y me es conocida vuestra vida entera; El RENEGADO POR EL Vizconde DE Arlincourt TOMO 2 Barcelona  Libreria de Oliva 1937; Levanta tus brazos cargados de cadenas, y esparce la muerte entre aquellos viles asesinos. El RENEGADO POR EL Vizconde DE Arlincourt TOMO 3 Barcelona Libreria de Oliva 1937. En: Charles Victor Prévot (Vicomte d’Arlincourt). El Renegado, toms I-III. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1837; Efectivamente al postre no tenia fuerza para sostener el vaso; Dios! ...oh, Dios mio, salvadme! ; Como no sintiese latir su corazón, me puse a observarla, y en efecto aquel instante fue el último de su vida. En: [Choderlos de Laclos]. Las Amistades Peligrosas, toms I-II. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1837; Noble dama os falta un guia: osad confiaros en mi; LA VERDULERA POR el Vizconde de ARLINCOURT Tomo I. Barcelona Libreria de Oliva 1837’; Eloina esta en la potema: La llave da la vuelta a la cerradura... ¡acabose, la ciudad está entregada!; LA VERDULERA POR el Vizconde de ARLINCOURT Tomo II. Barcelona Libreria de Oliva1837. En: Charles Victor Prévot (Vicomte Arlincourt). La Verdulera, toms I-II. Barcelona: Librería de Oliva, 1837; De repente vinieron los dulces sonidos de una flauta á mezclarse con su voz; LA MALVINA POR Madame Cottin TOMO I Barcelona Libreria de Oliva1837; Si mis clamores y lágrimas son incapaces de enternecer a Vds, que caiga yo la primera a la violencia de sus golpes; LA MALVINA POR Madame Cottin TOMO II Barcelona Libreria de Oliva/1837; Ah! Es el!  es el por cierto! ¡no me engañan los ojos, y ha vuelto mi Edmundo!; LA MALVINA POR Madame Cottin TOMO III / Barcelona / Librería de oliva/ 1837. En: Mme. Cottin (Marie Risteau). Malvina, toms I-III. Barcelona:  Imprenta de Oliva, 1837; Madame Sand. En: George Sand. Indiana, toms I-II. Barcelona: Juan Francisco Piferrer, 1837; Iglesias de la Casa (José). Buen Poeta del siglo 18. En: José Iglesias de la Casa. Poesías póstumas del presbítero don José Iglesias de la Casa (…). Barcelona. Imprenta de Oliva, 1837; Estranjero soy, y ando ya mucho rato perdido sin poder hallar el Kan de los moros. Pag. 36; LAS AVENTURAS del último ABENCERRAJE por Chateaubriand BARCELONA  Librería de Oliva. En: François René Vicomte de Chateaubriand. Las Aventuras del último abencerraje. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1838; Ydos, repito, ni un instante toleraré que permanezcais aqui; INDIANA por JORGE SAND Nueva Traducción Tomo I Barcelona Libreria de Oliva 1838; Hable U. caballero, diga si es su esposa ó su amada; INDIANA por JORGE SAND Nueva Traducción Tomo II Barcelona Librería de Oliva 1838. En: George Sand. Indiana, toms I-II,. Barcelona, Librería de Oliva, 1838; Si no quieres amarme, si no quieres huir conmigo, solo tengo un partido que tomar: matarme; LEON LEONI POR Jorge Sand TOMO I Barcelona Librería de Oliva 1838; Comprendí por una mirada de Leoni que debia besar aquella mano a lo que me resigné. En: George Sand. Leon Leoni, toms I-II. Barcelona: Imprenta de Oliva, 1838; La buena mujer quedo pasmada al verse traer la sopa por un elegante caballero; JACOBO POR Jorge Sand TOMO I Barcelona Libreria de Oliva 1838; JACOBO POR Jorge Sand TOMO II Barcelona Libreria de Oliva 1838; Así quedaré hasta que me digáis qué he hecho para perder vuestro amor; JACOBO POR Jorge Sand TOMO III Barcelona Libreria de Oliva 1838; Mira cual se sonríe nuestro único hijo. En: George Sand. Jacobo, toms I-III. Barcelona: Imprenta de Francisco Oliva, 1838; Sois vos digno de llevar seme-/jante sello en vuestros labios? ’; SIMON / Por / JORGE SAND . // TOMO I /Barcelona /Libreria de Oliva/ 1838. En: George Sand. Simón. Barcelona: Librería de Oliva, 1838; En uno de estos pasos los labios de Carlos tocaron casi á los de la hermosa Sofia T. I. p. 47; Detente, esclama el joven acercandose precipitadamente á ella. T. II. p. 24. En: Guillaume Pigault-Lebrun. El Regañon, o, Monsieur Botte, toms I- II. Barcelona: Imprenta de D. Manuel Saurí, 1838; Tom 1. Pag. 10 Poderosos Dioses! exclama el nigromántico; vos moriréis, sí, asesinado; Pag. 144 El NIGROMÁNTICO MEJICANO POR/Dn. Ygnacio Pusalgas TOMO I. Barcelona Libreria de Yndar 1838; Tom II - Pag. 203 Padre mio! esclamava Morbila vuestra hija o pide perdón; Pag. 192 El NIGROMÁNTICO MEJICANO POR Dn. Ygnacio Pusalgas TOMO II.  Barcelona Libreria de Yndar 1838. En: Ignacio Pusalgas y Guerris. El Nigromántico Mejicano (…), toms I- II. Barcelona: Librería de Indar, 1838-1839; Joven desgraciado! Abandona las pasiones que despedazan tu corazón; ven conmigo al templo de la virtud; allí morarás tranquilo, alegre y complaciente hasta que la mano poderosa del Supremo Ser que te crió corte el estambre de tu existencia. En: Ignacio Pusalgas y Guerris. Lecciones de moral, o, sean, Preceptos de un buen padre a sus hijos. Barcelona: Imprenta de Indar, 1839; Un reo. Y desliando el papel se puso a deletrear: S. E. N., sen T. E. N, ten C..., Pág. 180. En: Víctor Hugo. El último día de un reo de muerte. Barcelona: Imprenta de D. Manuel Saurí, 1839; ¿No es ilusión Valentina? ¿Eres tu realmente la misma que por tantos años has sido el blanco de todos mis afectos?; VALENTINA POR Jorje Sand Tomo I BARCELONA Librería de Oliva 1839. En: George Sand. Valentina. Barcelona: Librería de Francisco Oliva, 1839; ¡Cuánto el dichoso preso / gustaba entonces de acercar-se á su Picciola! Pag. 109; PICCIOLA POR X. B. Saintine TOMO I BARCELONA Libreria de Oliva 1839; Vedlo, Señora[O1] ! Vedlo ahí es la solicitud de un desdichado preso! Pag.2; PICCIOLA / POR X. B. Saintine TOMO II BARCELONA Libreria de Oliva 1839. En: Joseph Xavier Boniface Saintine. Picciola, toms I-II. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1839; JORJE SAND; CARTAS de un VIAJERO POR Jorje Sand  TOMO I Barcelona Librería de Oliva 1837.En: George Sand. Cartas de un Viajero. Barcelona: Librería de Francisco Oliva, 1839; Retrat Napoleón. En: Ideas Napoleónicas por el Príncipe Napoleón Luis Bonaparte, aumentadas con notas relativas a España, un diálogo entre Napoleón y Robespierre, y las conversaciones de Canova. Barcelona: Librería de D. Manuel Saurí, 1839; CARLOS V Emperador y Rey de Las Españas; M.ª T. Sª PACHECO Vda. de Padilla huyendo de la ciudadela de Toledo; D. JUAN DE Padilla General en jeje del ejército de la Liga; FRANCISCO I Rey de Francia; COLON, Descubridor del nuevo mundo; LAS CASAS (Fray Bartolomé de) protector de los Yndios; HERNAN CORTÉS Conquistador de Méjico; FRAN.co PIZARRO Conquistador del Perú. En: William Robertson. Historia del reinado de emperador Carlos Quinto, precedida de una descripción de los progresos de la sociedad en Europa, desde la ruina del Imperio Romano hasta principios del siglo XVI, toms I-IV. Barcelona: Librería de J. Oliveres y Gavarró, 1839; OBRAS de JOVELLANOS BARCELONA Libreria de Oliva 1839; D. Gaspar Melchor de JOVELLANOS. En: Venceslao de Linares y Pacheco. Obras del excelentísimo Señor D. Gaspar Melchor de Jovellanos (...). Barcelona: Imprenta de Francisco Oliva, 1839-1840; HISTORIA GENERAL de ESPAÑA POR Mariana. Francisco Oliva Editor BARCELONA MDCCCXXXIX; P. JUAN DE MARIANA; CATON (M. Porcio) Célebre orador romano T. I. Pág.164; JULIO CESAR Grande igualmente en la política en las letras y en las armas T. I. Pág. 227; ALARICO I Rey Godo destructor de Roma/ T. I. Pág. 383; D. PELAYO; URRACA / Reina de castilla, hija y heredera de Alfonso VI. T. II. Pág. 407; BERENGUELA Esposa de Alfonso VII, digna de ser reyna T. II. Pág.437; ALONSO VIII; T. III. Pág. 126 S. FERNANDO III; T. III. Pág. 311 SANCHO IV; PEDRO III Rey de Aragón apellidado el grande T. III. Pág. 362; T. IV. p. 68. PEDRO I; T. IV. p. 145. ENRIQUE II ; T. IV. p. 349.  JUAN II; T.V. p. 319. FERNANDO V , É ISABEL I; T.V. p. 465. JUANA Y FELIPE I; CALVINO Escritor elocuente, herege obstinado é intolerante T.VI. p372; BENALCAZAR uno de los más bizarros conquistadores del nuevo mundo T. VII. p. 247; ANTº. AGUSTIN el que abrió el camino para volver la jurisprudencia á su antiguo esplendor T. VIII. p. 4; GRANADA (Fr. Luis de) Varón muy elocuente, y grande escritor ascético del siglo 16. T. VIII. p. 237; GUZMAN Y PIMENTEL (Gaspar) Conde Duque de Olivares Primer ministro privado de Felipe IV T. IX. p. 44; ABARCA DE BOLEA Conde de Aranda Guerrero, político, ministro sabio T. IX. p. 275; CRILLON- MAHON (Duque de) Conquistador de Menorca en 1782T. IX. p. 289. En: Juan de Mariana. Historia General de España (…) edición con una narración de los sucesos desde 1600 hasta 1833, o sea hasta la muerte del rey D. Fernando VII (…), toms I-X. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1839-1849; Febo?... qué quiere decir Febo? T. I Pág. 234; Una lágrima por una gota de agua! T. II Pág. 113; Yo quisiera ser un animal como esta cabra! T. III Pág. 53. En: Víctor Hugo. Nuestra Señora de Paris, toms I -III. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1840; José Nicolas de Azara. Nació en Barbuñales el 5 de Diciembre de 1730. Murió en Paris el 26 de Enero de 1804. En: José Mor de Fuentes. Elojio de D. Nicolas de Azara. Barcelona: Antonio Bergnes de las Casas, 1840; Parecía al horrible demonio de aquella caverna queriendo arrastrar una víctima. En: Víctor Hugo. Burg-Jargal ó El Negro Rey. Barcelona: Imprenta de D. Manuel Saurí, 1840; Frontspici. En: George Sand. Lavinia. Barcelona: Librería de los S.S. A. Pons y Compañía Editores, 1840; Frontspici. En: Jean Pierre Florian. Guillermo Tell o la Suiza libre. Barcelona: Librería de A. Pons y Cía, 1840; Frontspici. En: Jean François de Marmontel. Belisario. Barcelona: Librería de A. Pons y Cía, 1840; P. 150. CASA LONJA; p. 187 Camº del Prat - Cruz Cubierta Almacén de Pólvora Monjuich – BARCELONA Y SUS AVENIDAS Paseo de Gracia - Rech Condal -Fuerte Pio -Cam º de Mataró-Barcelonesa- Cementerio. MEDITERRANEO -Puerto. En: Manual del viajero en Barcelona, redactado y recopilado en vista de los mejores documentos y datos estadísticos. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1840; P. 4. VERDAD; P. 38. AMOR FILIAL; P. 117. EDUCACIÓN; P. 132 // VALOR. En: Silvio Pellico, Deberes del Hombre, Discurso dirigido a un joven. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1840; Retrat D. ANTONIO DE SOLIS. En: Antonio de Solís. Historia de la conquista, población y progresos de la América septentrional (…), toms I-II. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1840; Pues bien consumase el sacrificio, partamos T.I. pag. 187; Cogiendo á su compañero de la mano, á viva fuerza le llevó a la puerta. T. II. p. 199. En: Juan Cortada. El Templario y la Villana crónica del siglo XIV, toms I-II. Barcelona: Imprenta de Brusi, 1840; Il·lustracions. En: Abad Victoriano (Pbro.). Ordinario de la Misa con ocho láminas finas, contiene el Ejercicio diario para el cristiano, (…). Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1841; Dios mio! murmura la Baronesa; Tambien sangre! ... un homicidio!; Cielos! es el desconocido de Dieppe! el hombre de los ojos azules y penetrantes ¡el viajero misterioso!. En: Charles Victor Prévot (Vicomte d’Arlincourt). Ida y Natalia, toms I-II. Barcelona: Imprenta de D. Francisco Oliva, 1841; Lam. 1 - El Grande estandarte de España; lam. 10 - 1. Casco de D. Jaime de Aragón llamado el Conquistador 2. Espada de S. Fernando 3. Bastón de D. Pedro de Castilla apellidado El Cruel; Lam. 18 - Carlos I de España. En: Juan Cortada. Historia de España: desde los tiempos más remotos hasta 1839; escrita por (…), toms VI-VIII. Barcelona: Imprenta de A. Brusi 1841-1842; No os asusteis con mi visita! dice la desconocida con voz sorda. T. I; Pobre joven! es lastima, era muy valiente..., T. II. En: Charles Victor Prévot (Vicomte d’Arlincourt). Ida y Natalida, toms I-II. Barcelona:  Librería de D. Manuel Saurí, 1841; Lamartine. En: Alphonse Lamartine. Poesias entresacadas de las obras de A. Lamartine. Barcelona: Librería de D. Manuel Sauri, 1841; MADª. COTTIN. En: Mme. Cottin (Sophie Risteaud Cottin). La Matilde o Memorias de la Historia de las Cruzadas (…). Barcelona: Imprenta y Librería de J. Mayol y Compañía, 1841; EL CABALLERO DE MALTA - Cap. 33. Deteneos, esclamó el asesino alzando con la mano un pergamino en que se veia el sello de la sublime puerta (…). En: Karl Franz van der Velde. El Caballero de Malta o Pablo de Cascaris (…). Barcelona: Imprenta de D. M. Saurí, 1842; I. Pero; ¡o que horrible sorpresa!... sintió que dos manos toscas y groseras la agarraban de los brazos. Cap. IX; T. II Ver el peligro en que se hallaba su hermano armarse del puñal con que habían asesinado a su padre...precipitarse sobre el feroz asesino y clavarle el acero en un costado, ... todo fué la obra de un solo instante. Cap. XXIX. En: Etelvina, o Historia de la Baronesa de Castle-Acre, toms I-II. Barcelona: Imprenta de R. M. Indar, 1842; La Muger, el marido y el amante. En: Charles Paul de Kock. La Mujer, el Marido y el Amante. Barcelona: Imprenta de C. y J. Mayol, 1842; Acabad, esplicadme en nombre del cielo; decidme cuanto sepais del desgraciado conde...; CORISANDA DE BAEAUVILLIERS TOMO 1 Imprenta de Juan Oliveres 1842; Quando Corisanda abre los ojos se encuentra entre los brazos de su padre; CORISANDA DE BAEAUVILLIERS. TOMO 2.  Imprenta de Juan Oliveres 1842. En: Corisanda de Beauvilliers, o el dechado de amor filial, Novela histórica del siglo XVI (…), toms I-II. Barcelona: Librería de Juan Oliveres, 1842; Vigote. En : Charles Paul de Kock, Vigote. Barcelona: Imprenta de C. y J. Mayol, 1842; El Buen Muchacho. En: Charles Paul de Kock. El Buen Muchacho (…). Barcelona: Imprenta de C. y J. Mayol, 1843; Cranstoun de las márgenes T del Teniot. He peleado y vencido por este noble precio; CANTO del ULTIMO TROVADOR Barcelona Imprenta de Juan Oliveres 1843. En: Walter Scott. Canto del último trovador. Barcelona: Librería de Juan Oliveres, 1843; Sistema de Stirling - 2 - Caligrafía Inglesa. Posiciones de a mano en el acto de escribir y cortes de la pluma. La posición A es preferible puede adaptarse la B o C. Posición de las manos en el acto de cortar la pluma. Posición para los cortes 1, 2, 3, 4, 5. Posición para los cortes de los puntos nº 6. En: Ramon Stirling. Bellezas de la Caligrafía (…). Barcelona: Véndese en Casa del Autor [1844]; Novelas marítimas/ Silencio!; Asesino!... Asesino! ...; El infeliz acababa de reconocer a su padre. En: Eugene Sue. Novelas e Historias marítimas, toms I-III. Barcelona: Imprenta y Librería de la Vda. e Hijos de Mayol, 1845; Uno! Dijeron los sepultureros, dos! tres!; Perdón gritó Caderousse; Hablad, señor, Dijo el presidente (…). En: Alejandro Dumas. El Conde de Montecristo, toms I-III. Barcelona:  Librería de la Vda. e Hijos de Mayol, 1846; Cuentecitos. Al momento de que quería cogerla embistió una víbora. En: Cristophe Schmid. Cuentecitos para niños y niñas. Barcelona: Tipografía de D. Cristobal Miró, 1846; D.n Félix de Azara. Nació en Barbuñales el 19 de Mayo de 1742. Murió en Huesca el 20 de Octubre de 1821. En: Félix de Azara. Descripción e historia del Paraguay y del Rio de la Plata, toms I-II. Madrid: Imprenta Sanchiz, 1847; Félix de Azara. Memorias sobre el estado rural del Rio de la Plata en 1801 (…). Madrid: Imprenta Sanchiz, 1847; D. José Nicolás de Azara. Nació en Barbuñales el 5 de Diciembre de 1730. Murió en Paris el 26 de Enero de 1804. En: José Nicolás de Azara. Revoluciones en Roma que causaron la destitución del papa Pio VI (…). Madrid: Imprenta Sanchiz, 1847; Basilio Sebastián Castellanos de Losada. Panteón Biográfico de los ilustres Azaras de Barbuñales (…). Madrid: [s.n.], 1848; Basilio Sebastián Castellanos de Losada. Historia de la vida civil y política del célebre diplomático y distinguido literato español, el magnífico caballero D. José Nicolás de Azara, marqués de Nibbiano. Madrid: Imp. de Baltasar González, 1849; Jaime el Conquistador; Berenguer de Palou; Funeral de los Moncadas. En: M. Flotats - A. Bofarull. Historia del rey de Aragón Don Jaime el Conquistador. Barcelona: Imprenta y Librería de la Sra. Vda. e Hijos de Mayol, 1848; Retrats: Perez Bayer; Benito XIV; Bossuet; Carranza; Calasanz; Fray Bartolomé de las Casas; S. Catalina; Climent; Consalvi; Covarrbias; David; Santo Domingo; Santa Eulalia; Abate Lepée; San Eduardo Confesor; S. Geronimo Emiliano. En: Biografía eclesiástica completa. Vidas de los personajes del antiguo y nuevo testamento (…). Madrid: Imprenta y Librería de D. Eusebio Aguado; Barcelona: Imprenta y librería de D. J.M. Grau y Compañía, 1848-1851; Jesus Nazareno; S. Cristóbal M. En: Tomas de Kempis. De la imitación de Cristo, toms I-II. Barcelona: Librería de Esteva Pujal, 1854.

Obres destacades

Exposicions

«Exposició de gravats d’autors catalans» (Barcelona, Associació Catalanista d’Excursions Científiques, 24 de març - 23 d’abril de 1887); Madrid, Museo Nacional del Prado, «Mengs & Azara. Retrato de una amistad» (3 de juliol - 13 d’octubre 2013)

 

Bibliografia

Guía de forasteros en Barcelona (Barcelona, Imprenta de D. Manuel Saurí, 1841, p. 165); Guía de Forasteros en Barcelona (Barcelona, Imprenta de D. Manuel Saurí, 1842, p. 32); Manual histórico-topográfico Estadístico y administrativo o sea Guía general de Barcelona (Barcelona, Imprenta y Librería de D. M. Saurí, 1849, p. 350); Antonio Elias de Molins, Diccionario Biográfico de escritores y artistas catalanes del siglo XIX (Tom I, Barcelona, Impr. De Fidel Giró, 1889-1895, p. 78); Josep F. Ràfols Fontanals, Diccionario Biográfico de Artistas de Cataluña desde la época romana hasta nuestros días (Barcelona, Editorial Millà, 1951-1954, p. 37); Maria Carmen Artigas Sanz, El Libro romántico en España (Tom I, Madrid, CSIC, 1953-1954, p. 118); Maria Aurora Casanovas, «L’art neoclàssic i romàntic: El gravat», a L’Art Català (Barcelona, Aymà, 1961, p. 305); Antonio Gallego, Historia del grabado en España (Madrid, Ediciones Cátedra, 1979, p. 379-382); Elena Páez, Repertorio de grabados españoles (Tom I, Madrid, Ministerio de Cultura, 1981, p. 47); Francesc Fontbona, «Del Neoclassicisme a la Restauració 1808-1888», a Història de l’Art Català (Vol. 6, Barcelona, Edicions 62, 1983, p. 181); Rosa Maria Subirana, «Arts del llibre: Manuscrits, gravats, cartells», a Art de Catalunya (Vol. 10, Barcelona, L’Isard, 2000, p. 270); Allgemeines Kunstlerlexikon: Bio-bibliograficher Index nach Berufen (Vol. 4, München-Liepzig, Saur, 2002-2003, p. 386); Meritxell Verneda, Joan Amills i Costa: Gravador de làmines fines (treball de recerca, Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 2006); Meritxell Verneda, L’art gràfic a Barcelona: El llibre il·lustrat 1800-1843 (tesi doctoral [en línia], Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 2012); Stephan F. Schroeder, Gudrun Mauer, Mengs & Azara, Retrato de una amistad (catàleg de l’exposició, Madrid, Museo Nacional del Prado, 2013, p. 27); Meritxell Verneda, «El gravador Joan Amills i Costa (Ripoll, ca. 1800 – Barcelona, 1853)» (Locus Amoenus, núm. 13, 2015, p. 91-105; Bonaventura Bassegoda, «1.15. Barcelona 1887 (estampa)», a Visitar les arts del passat. Les Exposicions Retrospectives d’art a Catalunya, València i Mallorca entre 1867 i el 1937 (Bellaterra [etc.]: Universitat Autònoma de Barcelona - Servei de Publicacions, 2022, p. 62-63).

Les versions digitals d’algunes de les estampes citades són consultables a:

Catálogo Digital de Estampas. Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Colecciones [en línia, consulta: 7 juny 2023]

Gravats del CRAI Biblioteca de Fons Antic. Universitat de Barcelona [en línia, consulta: 10 juny 2023].

(*) Les estampes soltes marcades amb l’asterisc són de la RABASF «Colección Antonio Correa».

Meritxell Verneda Ribera
Informació sobre l'autor

Diccionari d'artistes catalans, valencians i balears - Institut d'Estudis Catalans - Museu Nacional d'Art de Catalunya

IEC

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona. 
Telèfon +34 932 701 620. diccionari.artistes@correu.iec.cat - Informació legal

MNAC

Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n, 08038 Barcelona. Telèfon +34 936 22 03 60. Contacte - Informació legal

Amb el suport de

Diputació de Barcelona

Amb la col·laboració de

Museu de Montserrat

Museu de Montserrat