Documents

La Secció Filològica de l’IEC acompleix la funció d'acadèmia de la llengua catalana que l'Institut té encomanada. Aquesta funció comporta l'estudi científic de la llengua, l'establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes. Actualment, la secció compta amb vint-i-set membres numeraris, deu emèrits i vint-i-quatre de corresponents, entre els quals estan representades totes les terres de llengua catalana.

Per a dur a terme les seves tasques, la Secció Filològica s'estructura internament en comissions: la Comissió de Lexicografia, que actualitza el Diccionari de la llengua catalana; la Comissió d'Onomàstica, que ha elaborat el Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya; la Comissió de Gramàtica, que està acabant la nova Gramàtica de la llengua catalana; la Comissió del Català Estàndard, que ha elaborat la Proposta d'Estàndard Oral, i les Comissions de Transcripció i Transliteració de noms propis i de Publicacions. Aquests treballs compten amb el suport de les Oficines Lexicogràfiques, l'Oficina d'Onomàstica, l'Oficina de Gramàtica i l'Oficina d'Assessorament Lingüístic.
Així mateix, la Secció Filològica forma part del consorci del Centre de Terminologia TERMCAT, en el qual un dels membres de la Secció presideix el Consell Supervisor, i participa juntament amb aquest centre en el sistema integrat de consultes OPTIMOT, promogut per la Generalitat de Catalunya.

 

Entre els diferents projectes de recerca de la Secció Filològica hi ha l’Atles lingüístic del domini català, dirigit per Joan Veny i Lídia Pons; el Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana i el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, dirigits per Joaquim Rafel; les Obres completes de Pompeu Fabra, dirigides per Joan Solà i Jordi Mir, i la publicació de la revista Estudis Romànics, dirigida per Antoni M. Badia i Margarit i Joan Veny.

La Secció Filològica compta també amb quatre societats filials: Societat Catalana d’Estudis Clàssics, Societat Catalana de Llengua i Literatura, Societat Catalana de Terminologia i Societat Catalana de Sociolingüística, i té una intervenció especial en el seguiment de la situació sociolingüística per mitjà de la Xarxa de recerca CRUSCAT. Coneixements, usos i representacions del català.
 

 

 

 

Comunicació i dictamen de creació de la Secció Filològica

 

Acta de la primera reunió de la Secció Filològica

 

Pompeu Fabra. Obres completes. Converses filològiques; vol. 7

 

Portal Antoni Maria Alcover

 

 

Tríptic informatiu de la Secció Filològica

 

 

 

 

 

 

Plafons de l'exposició del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans a Eivissa

 

16/1/2012

 

 

 

Adreça

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal