Secció de Ciències i Tecnologia

El temporal Gloria i les seves conseqüències: anàlisi multifuncional

Direcció

Miquel Canals i Artigas
Institut d'Estudis Catalans - Universitat de Barcelona

Col·laboradors o Equip d’investigació: 
Miquel Canals Artigas, SECCT, IEC i UB
Jaume Miranda Canals, SECCT, IEC
Experts de les institucions que col·laboraren en l’obra de Canals i Miranda (2020), entre les quals hi ha la UB, la UdG, la UPC, el CSIC i altres. 

 
Síntesi

Es planteja consolidar i ampliar la informació i els resultats assolits en el treball coordinat per Canals i Miranda (2020), titulat Sobre el temporal Gloria (19-23.01.20), els seus efectes sobre el país i el que se’n deriva, editat per l’IEC, i difondre’ls mitjançant una publicació en una revista internacional d’alt factor d’impacte i també amb altres accions. Per dur-ho a terme es compta amb l’amplíssim ventall de col·laboradors (més d’una cinquantena) de l’esmentada obra, que cobreixen l’espectre de temàtiques involucrades en un fenomen tan multifactorial com és un gran temporal, en aquest cas el Gloria, ocorregut el mes de gener de 2020. Els líders per àmbits temàtics (Meteorologia i clima, Dinàmiques fluvials i de vessant, Dinàmiques litorals i comportament de les platges, Impactes sobre els hàbitats i els fons marins, i Mesura, resiliència, governança i ciutadania: situació actual i reptes de futur) estan perfectament identificats i compromesos, cosa que farà pràctica i àgil la coordinació d’un grup tan ampli com, de fet, ho ha estat la de l’obra esmentada.
 
 
Objectius generals
  1. Consolidar les observacions i els elements de prova dels efectes del temporal Gloria a l’interior del país, a la línia de costa i als fons marins inclosos a Canals i Miranda (2020).
  2. Ampliar les observacions i elements de prova dels efectes del temporal Gloria.
  3. Integrar les observacions efectuades en els diferents ambients: vessants i conques fluvials, línia de costa i fons marins, i també en infraestructures i edificacions.
  4. Ponderar els elements de gestió necessaris per a augmentar la resiliència del territori davant fenòmens meteorològics extrems com el Gloria
  5. Difondre al país i, sobretot, internacionalment, la fenomenologia i els impactes del temporal Gloria, conjuntament amb les vulnerabilitats del territori i les mesures potencials per minorar-les.
 
 
Abstract
 
The project is about the causes, characteristics and consequences of a major storm named Gloria that severely impacted the river basins, the seashore and the seabed in from the 19th to the 23rd of January 2020 thereby causing extensive damages across Catalonia. Gloria was an exceptional storm because of its duration, the persistence of high-speed winds, intense precipitation, beach run-up by high waves, coastal flooding and damage of shallow benthic habitats. The goals of the project are (1) to consolidate and extend the results achieved in the Fast Response Report edited by Canals and Miranda (2020) entitled Sobre el temporal Gloria (19-23.01.20), els seus efectes sobre el país i el que se’n deriva , edited by IEC, and (2) disseminate them through a paper in an international peer reviewed journal with a high impact factor.
 

 

 

Paraules clau

Meteorologia i clima, Dinàmiques fluvials i de vessant, Dinàmiques litorals i comportament de les platges, Impactes sobre els hàbitats i els fons marins, i Mesura, resiliència, governança i ciutadania

 

Inici del projecte

2021 - 2021

 

Antecedents

Un fenomen natural com el temporal Gloria requereix una anàlisi multifactorial pel que fa al seu origen i conseqüències, i també per les nombroses i rellevants implicacions que se’n deriven. És ben palès que el Gloria no representa un fet aïllat o únic, i que fenòmens naturals amb no pas poques semblances, en tots els sentits, s’han anat succeint en el passat recent i continuaran produint-se en el futur, potser més freqüentment. Aquesta realitat, que la nostra societat haurà d’assumir en termes de convivència i resiliència, ens ha empès a fer l’anàlisi esmentada, fonamentada en el rigor que aporten els nombrosos contribuïdors i volgudament il·lustrativa, tot i que no exhaustiva. La intenció dels editors ha estat confeccionar i publicar un Report de Resposta Ràpida (R3) raonablement sintètic, per vehicular fets, idees, conceptes i propostes, i per reconèixer el fenomen i fer entendre que cal dedicar més atenció i recursos al coneixement multidisciplinari que ens ha de permetre afrontar en millors condicions la vida present i futura del país i, molt especialment, la nostra relació amb l’entorn natural i les seves dinàmiques, des de diversos punts de vista i aproximacions, des d’una perspectiva temporal àmplia, de passat, present i futur. 

 

Resultats

Sobre el temporal Gloria (19-23.01.20), els seus efectes sobre el país i el que se'n deriva : Report de Resposta Ràpida (R³) / Edició a cura de Miquel Canals i Jaume Miranda
Data d'edició: 2020
Descripció física: 195 p. : il·l. ; 24 cm
Entitats: Institut d'Estudis Catalans. Secció de Ciències i Tecnologia
ISBN: 978-84-9965-552-9
Editorial: IEC

Lisa Weiss, Wolfgang Ludwig, Serge Heussner, Miquel Canals, Jean-François Ghiglione,
Claude Estournel, Mel Constant, Philippe Kerhervé. «The missing ocean plastic sink: Gone with the rivers». Science Vol. 373, Issue 6550, pp. 107-111, 2021. 
DOI: 10.1126/science.abe0290
 

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web


 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte