Secció de Ciències i Tecnologia

Disseny d'una xeremia barítona (baríton) com a complement de la tenora i el tible

Direcció

Joaquim Agulló i Batlle
Institut d'Estudis Catalans - Universitat Politècnica de Catalunya

Col·laboradors:

  • Ana Barjau i Condomines, Doctora en Física i experta en Acústica Musical. Tesi doctoral sobre l’acústica de la tenora. Ha intervingut com a codirectora.
  • Jordi Campos i Temporal, Enginyer Tècnic en Telecomunicacions, especialitat So i Imatge, és expert en la utilització de models acústics de columnes d’aire. Instrumentista i professor superior de tible i tenora.
  • Sergi Soler i Rocasalbas, Enginyer Superior en electrònica, especialitat Imatge i So, és expert en experimentació acústica.
  • Ester Cierco i Molins, Enginyera Tècnica en Telecomunicacions, especialitat So i Imatge, és experta en la utilització d’algorismes d’optimització en guies-ona acústics.
  • Jaume Vilà i Figueras, Instrumentista de tenora, ha estat solista en cobles tan prestigioses com La Principal de la Bisbal i La Principal del Llobregat. Assessor, des de 1974, en la recerca de l’acústica de la tenora portada a terme a la UPC.
  • Pau Orriols i Ramon, Luthier professional d’instruments de vent de fusta.
  • Alfons Sibila i Fíguls, Luthier professional de tenores i tibles.
  • Francesc Benítez i Campos, expert en la construcció de dobles canyes per a tenora, tible, oboè i fagot. 
Síntesi

Es proposa el disseny d’una xeremia barítona, fins ara inexistent, que complementi la tenora i el tible. Aquest instrument, a més de resoldre el problema de manca d’instruments greus en el grup de les xeremies de la cobla, potenciaria la utilització d’aquests instruments en altres formacions musicals.

 
Abstract
 
Design of a xeremia barítona (barytone) which is a type of wind instrument that has been designed to perform Catalan chamber music. This musical instrument will be used with other traditional Catalan instruments such as the tenora and the tible (type of shawm).
 

 

Paraules clau

Xeremia barítona, barítona, baríton, baritó, cobla, baritone shawm, woodwind.

 

Inici del projecte

2008 - 2010

 

Antecedents

En l’àmbit dels instruments de la cobla, ja el 1948 Lamote de Grignon va proposar el desenvolupament d’instruments greus del grup de xeremies que complementessin la tenora i el tible. Els constructors es van sumar al consens favorable a aquests instruments però no disposaven del potencial per a desenvolupar-los.

Un antecedent recent i decisiu ha estat el Programa de recerca de l’IEC: “Millora del disseny de la tenora” (2005-2007).
 

 

Resultats

Un exemplar de barítona (amb campana recta) que ha estat prestat temporalment a diversos músics –Jordi Campos, Jordi Figaró i Jordi Molina– de reconegut prestigi. A més, en la “Trobada de tibles i tenores” de 2014, celebrada a l’IEC, es va posar la barítona a disposició de tots els instrumentistes que la van voler provar. 

La barítona ha estat molt ben rebuda en l’àmbit musical dels instrumentistes de la cobla, que l’han reconeguda, pel seu timbre, com de la família del tible i la tenora. Aquest era el gran repte.
  
La Barítona en concert. Cobla La Principal del Llobregat; solista: Jordi Campos; direcció: Francesc Benítez. Barcelona: Audiovisuals de Sarrià. Amb el suport de l’IEC i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.  (2015 DL). 1 disc sonor (50 min.) + 1 fullet en contenidor de 13 x 14 cm.
 
 
Altres resultats
 
La barítona –sovint juntament amb la tenora de l’IEC– ha estat objecte de nombrosos articles i notes divulgatives. 
 
Ha intervingut en bon nombre de concerts, entre els quals destaquen:
  • Concert de Fi de Curs de Música Tradicional de l’ESMUC (13.06.2013)
  • Concert de presentació al claustre de l’IEC (19.09.2013), en una formació de cinc músics. Hi intervingué també la tenora de l’IEC.
  • Concert d’Any Nou de TV3 de 2014, amb l’Orquestra Simfònica de l’Empordà, en el qual intervingué com a solista en el Tango d’Isaac Albèniz.
  • Concert de cobla en el claustre de l’IEC (18.09.2014), amb la cobla La principal del Llobregat. 
  • Concert en el marc de “La Festa del Joglar” a Ceret (27.09.2014), en una formació de quatre xeremies: tible, dues tenores i barítona
Un nombre creixent de músics han participat en la composició i arranjament de peces per a barítona, i d’aquesta manera li han obert les portes a la música del nostre país. 

 

Més informació

En el web de difusió de la barítona –juntament amb la tenora de l’IEC– a més de nombrosos document relatius a aquests instruments s’hi podran trobar els quatre documents més rellevants:

  • Mides de la tenora millorada de l’IEC: perfil interior i posició i mida dels forats.
  • Mides de la barítona: perfil interior i posició i mida dels forats.
  • La tenora i la barítona de l’IEC: un punt de trobada de ciència i música. Presentació conceptual.
  • La tenora i la barítona de l’IEC: un punt de trobada de ciència i música. Presentació físico-matemàtica.

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web

 http://tenora.recerca.iec.cat/


 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte