MANIFESTACIONS ARTÍSTIQUES


Anvers de la medalla

Revers de la medalla

10a FESTA DE L'ARBRE DE BARCELONA

Tipus: Medallística i Filatčlia

Lloc: Passeig d'Isabel II, 1 Casa Llotja, 2a, Barcelona

41,382414 (lat) 2,182763 (long)

Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona

Autor: Antoni Parera i Saurina (Barcelona, 1868-1946)

Data: 1908

Descripció:

A l’anvers de la medalla es representa un grup de nens duent a terme l’acció de plantar arbres amb dues figures al·legòriques que probablement són els símbols del treball i l’abundància per la inscripció que apareix al revers “El árbol os dará sombra y provecho”, on es representa un senyor que lliura una branca d’arbre a una nena. Segurament es tracta de Rafael Puig i Valls com a representació dels ideals de la Festa de l’arbre de Barcelona. Puig i Valls fou enginyer forestal de Barcelona, Girona i Balears, que impulsà la iniciativa d’organitzar una Festa de l’arbre a Barcelona. La primera edició es celebrà el 30 d’abril 1899 als terrenys de la secció Marítima. Els nens i nenes van arribar a plantar 400 arbres, concretament pins, al Parc de la Ciutadella, on es va erigir un monòlit en commemoració d’aquesta primera edició.

La medalla està realitzada en guix i signada amb les inicials A.P. referents a l’escultor Antoni Parera. Les mides són 20,8 cm l’anvers i 18,7 cm el revers.

Altres informacions:

Referčncies:

GIMENO, Javier, La medalla modernista. Barcelona: Museu Nacional d’Art de Catalunya, 2001, p. 108.

LÓPEZ, Fàtima, Ornamentació vegetal i arquitectures de l’oci a la Barcelona del 1900. Tesi doctoral dirigida per la Dra. Teresa-M. Sala. Universitat de Barcelona, 2012, vol. I, pp. 89-90.

VÉLEZ, Pilar, Catàleg del Museu de Llotja. Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. II- Escultura i medalles. Barcelona: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 2001, p. 174.

Documentació:

 

FLP, 02/10/2017

*Aquest text no ha estat revisat pel Servei de Correcció Lingüística de l'IEC