JARDINS



Dibuix dels jardins de la Casa Vinyals. Sense data. Arxiu Municipal de Terrassa. Autor: Mateu Avellaneda. 1942.


 

Nom: Vallés Occidental. JARDÍ DE LA CASA VINYALS
Tipologia:
Adreça: Carrer Major - Terrassa - Vallès Occidental

Data de creació: segle XVII Data de desaparició: 1940
Autoria: Desconeguda
Estil: Superficie:
Propietari: Règim:
Contacte:

Descripció:

La casa Vinyals era considerada una de les més senyorials de la ciutat, digna de ser esmentada en la publicació que la Sociedad de Atracción de Forasteros va dedicar a Terrassa. La propietat pertanyia a la família Vinyals i si bé ja existia en el segle XVII, probablement va ser en el segle XIX quan la casa va viure els seus moments més àlgids.

Els salons d’aquesta mansió, artísticament decorats van ser admirats per la reialesa espanyola en les seves visites a Terrassa: Ferran VII i la reina Amàlia s’hi van hostatjar en la seva visita de tres dies, l’abril de 1828; la reina Isabel II i el seu fill Alfons XII la van visitar l’octubre del 1860 i el rei Amadeu I de Savoia també s’hi va allotjar el desembre de 1871.


Jardins de la Casa Vinyals al Carrer Major. 1920. Arxiu Municipal de Terrassa. Col·lecció B. Ragón. Autor desconegut. Reg. 033621.


El primer que sorprèn del jardí de la casa Vinyals era la seva ubicació, ja que contràriament al que és habitual, el jardí estava situat a l’altra banda del carrer Major, just en front de la casa. Un petit mur d’obra, amb banc incorporat, separava el jardí del carrer i una reixa de dos trams el feia permeable a la vista dels passejants. Al llarg de la tanca, unes pilastres coronades per gerros de pedra permetien fixar les reixes i donaven ritme a la composició. L’accés, elevat respecte al carrer, es feia a través d’una doble porta de ferro. Si bé no es disposa de la planta general del jardí, el material gràfic permet apreciar l'existència d’una peça d’aigua que ocupava un lloc central, envoltada per una reixa decorativa. Al mig, una muntanya de pedres decoratives amagava uns sortidors pels quals brollava aigua. El jardí disposava d’uns parterres de diseny formal amb vegetació de port baix i estava profusament decorat amb copes i testos, suposadament amb plantes florides, sobre peanes. De ben segur, es tractava d’un jardí vegetat i tranquil on llegir i passar bones estones familiars.

El més destacat del jardí de la casa Vinyals era sens dubte la glorieta que, construïda en obra, servia segons sembla com a ocelleria. Aquest jardí va desaparèixer sobre els anys 40 del segle passat.


Figures al Jardí. Maria Argemi.


Vegetació:

Escultura:

Arquitectura:

Fonts:

Fauna:

Documentació:

Compte, M.Mercè; Garcerán, Teresa; Rivero, Montse: El  Jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa Industrial. Terrasa: Ajuntament; Institut d’Estudis Catalans; ICEA. 2014.

Marinel·lo, Manuel: «Tarrasa». Biblioteca de  Turismo de la Sociedad de Atracción de Forasteros de Barcelona. Vol 31. Barcelona, Gener-Juny 1934.

MRM, 06/08/2016

*Aquest text no ha estat revisat pel Servei de Correcció Lingüística de l'IEC