JARDINSDetall jardí Casa Alegre 1935. Arxiu Municipal de Terrassa.  Col·lecció B. Ragón. Autor desconegut. Reg. 033792.


 

Nom: Vallés occidental. JARDÍ DE LA CASA ALEGRE DEL CARRER DEL NORD
Tipologia:
Adreça: Carrer del Nord - Terrassa - Vallès Occidental

Data de creació: 1865 Data de desaparició: 1977
Autoria: Desconeguda
Estil: Romàntic Superficie:
Propietari: Règim:
Contacte:

Descripció:

Durant el romanticisme, era molt comú que els jardins destinats a la vida familiar i social dels propietaris benestants estiguesin profusament decorats amb escultures, ceràmiques decoratives i petites arquitectures com grutes, cascades d’aigua, safareigs decorats, generalment construïdes ex profes. Menys habitual era ornamentar aquests jardins amb fragments de claustres romànics i gòtics com era el cas de la Casa Alegre del carrer el Nord que lluia en el seu jardí una part del claustre de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona del s. XII al XIV.  L’historiador terrassenc Baltasar Ragón explica que el jardí va ser construït el 1865 en una finca de Joaquim Alegre i Pujals, desprès va passar a ser propietat del notari Faura, i finalment va ser adquirit per Joaquim Freixa i Ubach.  El jardí de la Casa Alegre s’estenia cap el carrer Sant Ignasi i Carrer Sant Leopold, i disposava de denses plantacions d’arbres. 

Es desconeix qui va ser l’autor del projecte del jardí, ara bé, la utilització de restes arquitectòniques d’origen i de estil medieval, remet als jardins d’estil romàntic molt de moda al llarg de tot el segle XIX a Europa.

La part més destacada del jardí, era probablement el conjunt arquitectònic format per una composició vertical que té en la seva part superior unes columnes dobles amb capitells treballats, que es recolzen sobre una gruta amb aigua, tot cobert per heura. 

Avui, restes d’aquestes arquitectures es poden veure al carrer Sant Ignasi cantonada amb carrer del Nord i també al Museu de Terrassa, al Castell-Cartoixa. També podem veure’n d’altres repartides entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu Santacana de Martorell. D’aquesta casa i jardins, ja no queden res més que les imatges i les restes del claustre. Va ser enderrocada l’any 1977.
Jardí Casa Alegre. 1919. Biblioteca de Catalunya. Fons Salvany Jardí Casa Alegre. 1919. Biblioteca de Catalunya. Fons Salvany

Vegetació:

Escultura:

Arquitectura:

Fonts:

Fauna:

Documentació:

Compte, M.Mercè; Garcerán, Teresa; Rivero, Montse: El  Jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa Industrial. Terrassa: Ajuntament; Institut d’Estudis Catalans; ICEA, 2014.

MRM, 06/08/2016

*Aquest text no ha estat revisat pel Servei de Correcció Lingüística de l'IEC