PERSONES

DUVILLERS, François
Arc-Ainières (Bèlgica), 1807 - París (França), 16/11/1881

Arquitecte paisatgista francès, d'origen belga, que va tenir la visió de futur en publicar els dissenys dels parcs en els quals havia intervingut i ho va fer en una obra en dos volums: Les Parcs et jardins (Paris: l’autor, 1871 i 1878). L’obra es podia comprar per subscripció (entre els subscriptors figuraven diversos membres de famílies reials i, fins i tot, el Ministeri d’Agricultura de França). Es podia adquirir amb les làmines en blanc i negre (costava 200 francs) o en color (el preu era de 260 francs). Els volums es podien comprar per separat (80 pàgines i 40 planxes: en blanc i negre costava 100 francs, mentre que en color el preu era de 130 francs).
futur en publicar els dissenys dels parcs en els quals havia intervingut i ho va fer en una obra en dos volums: Les Parcs et jardins (Paris: l’autor, 1871 i 1878). L’obra es podia comprar per subscripció (entre els subscriptors figuraven diversos membres de famílies reials i, fins i tot, el Ministeri d’Agricultura de França). Es podia adquirir
amb les làmines en blanc i negre (costava 200 francs) o en color (el preu era de 260 francs). Els volums es podien comprar per separat (80 pàgines i 40
planxes: en blanc i negre costava 100 francs, mentre que en color el preu era de 130 francs).

A Les Parcs et jardins hi consten un total de 77 projectes realitzats entre 1836 i 1878. A cadascun d’ells s’hi troba una introducció amb un resum de la rellevància de la nissaga i el corresponent escut si es tracta d’una família noble. Segueix la informació sobre el tipus de vegetació a introduir i les varietats seleccionades i, finalment, hi consta el plànol del disseny acceptat amb la corresponent llegenda, en la qual es detallen els diferents sectors del parc.

A cadascun d’ells s’hi troba una introducció amb un resum de la rellevància de la nissaga i el corresponent escut si es tracta d’una família noble. Segueix la informació sobre el tipus de vegetació a introduir i les varietats seleccionades i, finalment, hi consta el plànol del disseny acceptat amb la corresponent llegenda, en la qual es detallen els diferents sectors del parc.

Projectes:

Cal destacar que François Duvillers va intervenir preferentment a França, especialment a París i els seus entorns, però també va realitzar dissenys a Anglaterra (Liverpool), Suïssa i Rússia. D’entre tots podem destacar el Parc Paysagiste potager et bâtiments de Salomon de Rothschild a Suresnes, el del Château de Maisons de Thomas de Colmar o el Plan du jardin d’experiènces horticolesde la Société Royale d’Horticulture de France.

A Espanya, va treballar a Salamanca per a Francisco González de la Riva Trespalacios, marquès de Villa Alcázar. I a Catalunya, ho va fer a Peralada, on el 1877 dissenyà per als Rocabertí, els jardí del Castell de Peralada, el projecte del qual surt en el segon volum de l'esmentada obra; aquest fou un dels darrers projectes que realitzà.

Obres:


Dades arxivístiques del document 
BAPP, Fons dels Comtes de Peralada, “Plan Général du Parc Paysagiste. Et de ces dependances de la terre et Palais de Peralada. Situé à Peralada. Appartenant à Mr. Le Comte de Peralada”. 
Tècnica: Dibuix a llapis i tinta, acolorit a l’aquarel·la. 
Autor: François Duvillers. 
Data: 30 d’abril de 1877. 
Mides: 125 x 117 cm. 
Jardins històrics de Catalunya- s. XIX. 
Idioma: Francès. 

Documentació:


Detall exposició Jardins de Paper

 

Inés Padrosa Gorgot, 23/08/2018

 

*Aquest text no ha estat revisat pel Servei de Correcció Lingüística de l'IEC