TÈCNIQUES

Nom: CULTIU IN VITRO Data: 1980

Autoria: Messeguer, Joaquima i Melé, Enric

Font: Ballester, A. 2007. Historia del cultivo in vitro en España. Libro de resúmenes de la VII Reunión de la Sociedad Española de cultivo “in vitro” de tejidos vegetales. Alcalá de Henares.

Lloc: Servei d'Investigació Agrària de la Generalitat de Catalunya (actual IRTA) - Cabrils

Descripció:

El primer laboratori a Catalunya no comercial de “ cultiu in vitro” per a la reproducció de plantes, en concret de plantes ornamentals, va ser el del Servei d'Investigació Agrària (actual IRTA) de Cabrils.

El nom de cultiu in vitro s’aplica al conjunt de tècniques i mètodes basats en situar els sistemes vius en unes condicions artificials de cultiu per a modificar algunes de les seves característiques vitals. Normalment és un procés temporal ja que la finalitat no és restar “in vitro” si no tornar a les condicions “in vivo”, un cop realitzada la modificació o introduir el caràcter buscat. En el cas de les plantes, el cultiu in vitro consisteix essencialment en col·locar un fragment vegetal, que pot ser una plàntula, un brot, un teixit, un meristem o simplement una cèl·lula, en un recipient de vidre o plàstic en condicions d'asèpsia total i controlar el seu desenvolupament mitjançant  la composició química del medi i  les condicions de temperatura, llum i fotoperíode en una cambra climatitzada.

Informacions associades:

Can Gel  (1981) va ser el primer laboratori comercial a Catalunya en reproduir  in vitro planta ornamental (rosers minis). Poc temps després es van crear altres laboratoris en Cultius Batlle, Cultius La Vinya, Cultius Roig, Aldrufeu Associats, Microverd, etc.

Referències:

-  Melé Grau, E. 1998. El cultivo “in vitro” y la micropropagación. Producción de plantas ornamentales. Universidad Politécnica de Valencia, Escuela Universitaria de Ingeniería Agrícola de Valencia. Pàg.27-33.
-  Messeguer, J. i col. 1980. Behaviour of Pelargonium shoot  tip culture related  to their size and situation.  2nd Congress of the Federation  of European Societys of Plant Physiology. Santiago de Compostela. 

Documentació:

Rosers micropropagats

 

        

 

 

 

Vista parcial d'una cambra de cultiu ( IRTA, Cabrils)

 

 

 

  

 Clavells regenerats a partir de pètals

 

AFG, 14/02/2014