Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «femení»

Termes de 6041 a 6050 d'un total de 9399

plaça-aparcament f.

La visió d'aquesta relíquia romana en una *plaça-aparcament* sempre pudent i desolada segur que ens retrotraurà a segles passats però, si tenim sang a les venes, també ens entristirà una mica.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

placentofàgia f.

La *placentofàgia* o ingesta de placenta és una pràctica reivindicada des d'alguns púlpits, sobretot per a mares que acaben de donar a llum, pels seus alts continguts en estrògens i progesterona.

El Periódico (català) - 13/5/2012

planaforma f.

L'últim crit són les *planaformes*, un tipus de calçat íntimament emparentat amb les mítiques plataformes dels anys 90.

Diari ARA - 3/3/2013

planta nuclear f.

Les instal·lacions nuclears de l'Iran estan situades principalment al centre del país, però l'única *planta nuclear*, fruit d'un acord amb Rússia, és a la ciutat portuària de Bushehr, al sud d'aquesta república islàmica.

Avui - 17/11/2010

plantada f.

L'anunci que el tècnic no oferiria la roda de premsa i que la faria Karanka va provocar una amenaça de *plantada* de la premsa.

El Periódico (català) - 16/4/2011

plantada f.

Al negar-se a respondre a les preguntes dels periodistes en la prèvia del clàssic ha propiciat la *plantada* de tots els mitjans espanyols.

El Periódico (català) - 15/4/2011

plantada f.

Karanka creu que el fet que Mourinho no parli no és una falta de respecte i no entra a valorar la *plantada* de la premsa madrilenya en la roda de premsa.

Diari ARA - 15/4/2011

plantada f.

"Estic encantat d'estar amb vosaltres i dels que no hi són és millor no parlar-ne", va afegir en referència a la *plantada* dels periodistes.

El 9 - 16/4/2011

plantada f.

La *plantada* dels periodistes en la prèvia amb el Barça a l'hora d'anunciar-se que parlaria Karanka va ser la bandera que va esgrimir el tècnic portuguès.

El Periódico (català) - 18/4/2011

plantada f.

"No va ser cap sorpresa la *plantada* dels directors de Ciutat morta". Així es va expressar ahir l'alcalde Barcelona, Xavier Trias, que va afegir que ja havia rebut un correu electrònic en què l'avisaven que "passaria això".

Diari ARA - 12/2/2015

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<