Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «f»

101 de 200 de 554 termes 

feeder m.

I per on circula el *feeder*, el cable que transporta el senyal des de les emissores fins a l'antena.

El Periòdic - 15/9/2013

feel good movie f.

Perquè, malgrat que pugui semblar el contrari, Marte és no només un sublim entreteniment al més pur estil del cinema comercial arribat de Hollywood, sinó que és una bellíssima *feel good movie*, optimista i honesta.

La Vanguardia - 16/10/2015

feeling m. [+]

Però la unió no funciona. No hi ha *feeling*. L'ombra del divorci comença a perseguir-los.

El Periódico (català) - 3/3/2016

fegato m.

De tant en tant menjava fora, en una trattoria deliciosa i familiar, demanava un *fegato* amb ceba confitada i polenta, mentre prenia una copa de prosecco.

Diari ARA - 17/4/2016

feijoada f.

El plat nacional per excel·lència: la *feijoada*.

El Periódico (català) - 24/2/2011

feina estacional f.

S'ha obert un espai en què es publiquen novetats i en general totes les *feines estacionals* que puguin interessar als joves.

Diari ARA - 28/4/2015

feixistitzar v. tr

Així que, tots els que no reneguen del passat franquista o que adopten les seves raons poden justificadament ser titllats de feixistes, *feixistitzants* o criptofeixistes depenent del grau de compromis amb que s'expressin.

Avui - 25/4/2010

feixistoide adj. [+]

En aquest compendi de la Tetralogia que és la seva última jornada, Carsen recupera elements ja vistos (l'ambientació *feixistoide*, la deixalleria del Rin) lligats per la claredat narrativa i la percepció psicològica de la seva precisa direcció.

Diari ARA - 1/3/2016

felipisme m. [+]

"Sorpasso!", va clamar el califa Julio Anguita mentre, en els últims cops de cua del *felipisme* es conjurava amb Aznar perquè Izquierda Unida avancés el PSOE.

El Periódico (català) - 11/5/2016

felipista adj. [+]

Íñigo Errejón va moure significativament les celles quan va veure Iglesias llançat a la càrrega contra el memorial *felipista*.

La Vanguardia - 3/3/2016

fellinià -ana adj.

Va ser aquest vol de Valentina un dels molts instants màgics amb què sorprèn aquest espectacle oníric festiu, d'aire *fellinià* i també melancòlic.

El Periódico (català) - 22/1/2012

fellow m.

Em sorprendria molt si el discurs no fos l’esborrany per a la campanya, va dir ahir William Galston, exassessor de Bill Clinton a la Casa Blanca i senior *fellow* al laboratori d’idees Brookings Institution, en un col·loqui a Washington.

La Vanguardia - 26/1/2012

femicidi m. [+]

Hi ha molts *femicidis* al món.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

fèmina f. [+]

Pel que fa a surf de neu, el guanyador masculí va ser el francès Jonathan Charlet amb 90 punts i en *fèmines* es va imposar la suïssa Estelle Balet amb 83.

El Periòdic - 15/2/2015

fèmines f. pl.

La guanyadora en *fèmines*, Myriam Nicole, ahir en ple vol a la Massana.

El Periòdic - 5/5/2015

feminicidi m. [+]

Denunciem la violència institucional que no intervé en l’enculturació neomasclista de la nostra societat; que s’apropia el discurs feminista obviant el fons i les pràctiques que implica; que es limita a gestionar minsos recursos que de cap manera arriben

Catalunya - 1/1/2016

feminitzant adj.

Els disruptors endocrins, substàncies contaminants capaces d’alterar l’equilibri hormonal, han arribat arrossegats pel vent fins a llacs remots d’alta muntanya, molt lluny dels nuclis industrials, urbans i agraris on s’originen, i estan ocasionant efectes

El Periódico (català) - 16/6/2015

femme adj.

*Femme* versions mediocres de grans hits.

La Vanguardia - 10/6/2016

femme fatale f. [+]

El contrapunt a la parella protagonista, que es debat entre la gelosia i la por de la malaltia de la noia, són la parella Marcello, pintor, i Musetta, una *femme fatale* que acaba ajudant Mimi en els moments difícils.

La Marina - 1/7/2016

feng shui m. [+]

Compta amb una decoració que combina els cinc elements del *feng shui* (fusta, foc, ferro, aigua i terra).

GO! - 1/6/2011

feng-shui m.

El seu aire zen és fruit d'una ambientació basada en el *feng-shui* i els cinc elements.

El Periódico (català) - 23/8/2011

feniletilamina f.

A partir d'aquí, es desencadenarà un irrefrenable onatge químic de testosterona, *feniletilamina* i dopamina.

El Periódico (català) - 18/1/2011

fenotipació f.

Una darrera línia és la *fenotipació* dels ratolins mutants, per veure com es manifesten aquestes mutacions pel que fa al comportament.

El·lipse - 1/3/2013

fer bandera loc. [+]

Convençut com he estat durant molts anys de les bondats de la meritocràcia –la noció segons la qual la societat ha d'ordenar-se de manera fonamental per criteris de mèrit i esforç– la frase de Sabina atempta contra una de les certeses que amara la nostra

Avui - 3/3/2016

fer boca loc.

El dia abans, però, per anar *fent boca* sobre el festival, tots els grups van desfilar pels carrers de la localitat coreana en un street parade, un cercavila per promocionar l'esdeveniment.

Celobert - 1/12/2015

fer de llebre loc.

Ens hem trobat amb ell al Centre d'Alt Rendiment de Calella, on està concentrat per entrenar i on treballa durament, això sí, ben acompanyat del nedador olímpic de Pequín 2008, Brenton Cabello, qui li *fa de llebre* en les sessions de natació.

DiR Emotions - 1/9/2011

fer el passadís loc.

Ahir vaig sentir el porter del Granada a la COPE i va dir que no pensaven *fer el passadís* al Barça.

El Periódico (català) - 11/5/2016

fer el salt loc.

El 1989 Els Simpsons van *fer el salt* a la Fox i un equip de productors van adaptar-los al format de sèrie d'animació amb capítols de mitja hora.

Diari ARA - 18/2/2012

fer la cobertura loc.

Avui [per dimarts] ha estat superb jugant com a central. Ha estat espectacular anant al tall i *fent les cobertures*.

El 9 - 14/4/2011

fer la cobra loc.

I sí, jo també crec que Bisbal li *va fer la cobra* a Chenoa quan ella li anava fer un petonet afectuós pel que havia dit davant de tot el món.

Diari ARA - 2/11/2016

fer la pasqua loc.

El Manresa *va fer la pasqua* a la Penya i als seus seguidors.

Badalona 2000 - 1/4/2016

fer les maletes loc.

Un mes abans que el president i conseller delegat de la companyia, Álex Cruz, *faci les maletes* cap a Londres per presidir British Airways, la directora financera i corporativa, Sonia Jerez, ha comunicat a Vueling que dimiteix.

Diari ARA - 3/3/2016

fer llum de gas f.

Com a ciutadana he viscut aquest any amb la permanent sensació que des del Govern de Rajoy ens estan fent *llum de gas*.

El Periódico (català) - 24/2/2014

fer país m. [+]

Tarradellas qüestionava el famós *fer país* pujolià.

Avui - 8/2/2015

fer pinya loc. [+]

Davant el caos republicà, els demòcrates van *fent pinya* amb Hillary Clinton, l’única figura de l’escenari polític que ara mateix planteja una alternativa creïble capaç d'impedir l'accés de Trump a la Casa Blanca.

La Vanguardia - 3/3/2016

fer pols loc.

L’última cosa que imaginàvem els qui vèiem la final del Mundial de Clubs era que acabaríem abraçant-nos al televisor, solidaris amb aquell home *fet pols*.

DiR Emotions - 1/2/2010

fer saltar la llebre loc.

E l diari The Sun *va fer saltar la llebre*. Va divulgar fotos dels màxims dirigents de cinc grans de la Premier a la sortida d'una reunió secreta.

El Periódico (català) - 3/3/2016

fer tilín loc.

El temps, doncs, i també l'espai, afegeix, anar sempre fins al cau del protagonista i donar-li veta sense perdre mai el fil, si la cosa els *ha fet tilín*, ja ho saben: Metalls preciosos.

El Periòdic - 5/4/2013

fer un forat loc.

En plenes negociacions per poder arribar a la Moncloa, Pedro Sánchez va poder *fer un forat* dissabte per assistir a la gala dels Goya.

La Vanguardia - 9/2/2016

fer un salt endavant loc.

Més enllà d'HTML i CSS: icones fetes amb tipografies, plugins de CSS, imatges retina per a pantalles d'alta definició i tècniques responsive d'adaptació a smartphones per *fer un salt endavant* al teu web.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

feristela f.

Un d'ells, amb la mà esquerra, sosté ferm el front del malaurat i amb la dreta li enfonsa un ganivet al coll; una tercera *feristela*, d'esquena, s'ho mira impàvida, de braços plegats.

Diari ARA - 1/3/2015

fermentat m.

El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, a la seva consulta, em va recomanar tota mena de *fermentats*, sobretot kèfir d’aigua i kombutxa.

Diari ARA - 17/4/2016

ferragosto m.

El món casteller comença aquest cap de setmana el seu particular *ferragosto*: canícula, gresca i castells a un ritme frenètic.

Avui - 3/8/2013

ferramenta f.

Òbviament, al MWC també es presentaran telèfons i altres tipus de *ferramenta*.

Diari ARA - 1/3/2015

ferraterià -ana adj.

L'explicació evoca el moviment de les onades alhora que recorda l'observació *ferrateriana* a propòsit de les constants comparacions d'aquesta prosa.

Lletres - 1/2/2010

ferrovelleria f. [+]

En vuit anys han passat de ser veïns d'una zona envoltada de descampats i naus de *ferrovelleries* a un entorn de gratacels d'oficines.

El Periódico (català) - 26/1/2011

festa-concert f.

Tots els fans de Teenage Fanclub estan cridats a la *festa-concert* als 25 anys del disc 'Bandwagonesque'.

Diari ARA - 11/11/2016

festejat m.

Després de la referència republicana, el *festejat* es va mostrar escèptic, dolgut per les experiències de les dues últimes legislatures.

El Periódico (català) - 2/10/2010

festiu m. [+]

No es registren grans diferències entre els feiners i els *festius*, malgrat que és cert que els dissabtes i els diumenges hi ha més visitades a la tarda.

La Vanguardia - 17/11/2016

festivaler m.

Another Year, de Mike Leigh, favorita per a molts dels *festivalers*, se'n va de Cannes amb les mans buides.

Avui - 24/5/2010

festivaler -a adj. [+]

...amb els vestits dels guanyadors del Festival d'Eurovisió i hores de televisió *festivalera*.

La Vanguardia - 21/5/2016

fetitxe adj. [+]

L’any 2002 DiCaprio va fer un gir a la seva carrera amb Gangs of New York, la primera de les cinc col·laboracions amb Martin Scorsese, que el va adoptar com a nou actor *fetitxe*, com havia fet amb De Niro entre els anys 70 i 90.

Diari ARA - 1/3/2016

fetor f.

D'un temps ençà la cacera de l'Estat espanyol contra tot allò que sigui o tingui el més mínim aspecte de català ha entrat en una espiral de despropòsits tal que la *fetor* de l'ambient polític comença a ser perillosament irrespirable.

Presència - 19/5/2013

fetxoria f.

Entenc que una cosa és que la gent conegui la història i una altra molt diferent és lloar un simple delinqüent, que va guarnir les seves *fetxories* amb l'etiqueta "anarquista".

Avui - 25/2/2010

fiber m.

Aquest any, el FIB compleix 18 anys i segur que alguns assistents arribaran a la majoria d'edat de la mà del festival, en una edició amb un cartell eclèctic que precisament intentarà encaixar amb el públic més jove i també amb els *fibers* de tota la vida

Diari ARA - 13/7/2012

fibra f.

Jazztel invertirà 171 milions d'euros per portar la *fibra* a 900.000 llars a Barcelona el 2014.

La Vanguardia - 18/4/2013

fibrar v. tr

No per res, però sembla víctima d'aquesta tendència a potenciar la musculatura externa dels ballarins en lloc de *fibrar* i estilitzar els cossos.

La Vanguardia - 21/2/2015

fibromiàlgia f. [+]

Convivint amb la *fibromiàlgia*.

El Periòdic - 15/5/2015

ficada de pota f.

La *ficada de pota*.

El Periódico (català) - 1/3/2016

ficar el dit a la llaga loc.

Al·lèrgic a la por, Rock es va dedicar a *ficar el dit a la llaga* del racisme a Hollywood, a la indústria i més enllà.

El Periódico (català) - 1/3/2016

ficar mà loc.

Que aquest està tan estressat de servir i recollir que no et fa cas, *fica-li mà*, no es resistirà.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

ficar-se al bassal loc.

Des del primer moment, Rock *es va ficar al bassal* fins a la cintura i va obrir foc amb un monòleg dels que no deixen presoners.

El Periódico (català) - 1/3/2016

ficar-se en un pantà loc.

El Cap de l’Estat no es va voler *ficar en un pantà* que podia qüestionar la seva neutralitat política, i Sánchez es va oferir per a l'encàrrec.

La Vanguardia - 3/3/2016

ficcionar v. tr [+]

Quan Ivo Erasmo *va ficcionar* la seva experiència com a empresari de l’oci a Emprendedores -una peça de teatre breu- per presentar-la a la primera edició del Teatre de Barra (octubre del 2012) no s’imaginava que, dos anys més tard, una sèrie d’investigac

Diari ARA - 3/1/2016

fidelització f.

Va ser retratar la família com a vehicle de *fidelització* del sentiment espanyolista.

El 9 - 30/11/2011

fideu soba m.

El Yubari ---nom del meló japonès, el més car del món--- impacta tant per la seva peixera i decoració ---és un videomural--- com pels seus plats, un festival de creativitat nipona amb un peu a Occident (tasteu-hi el bacallà amb miso negre, o un filet amb

Time Out Barcelona - 29/1/2015

fideuà f.

Copes, això que en diuen un pica-pica: croquetes, llagostins (congelats) en tempura, cassoletes d'arrossejat de fideus (això que en diuen *fideuà*), pa amb tomàquet i pernil (de porc més o menys ibèric), daus de truita de patata, guacamole, què sé jo.

Diari ARA - 20/4/2013

fidget house m. [+]

Nasty [Bass] és el pla B pels seguidors de Nasty Mondays que tinguin ganes d'escoltar l'electrònica més actual i les noves corrents musicals alternatives: bass, new electro, *fidget house*.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

fiesta f. [+]

Per als continguts europeus, la seu de Youtube està a Irlanda, i això ha provocat les queixes d'alguns usuaris taurins afectats, que acusen els treballadors de no entendre la *fiesta* i han deixat anar frases a internet.

El Periódico (català) - 23/3/2013

fiesta nacional f.

Com passa amb la festa dels toros, que el PP malda per salvaguardar, ja que ha estat un dels impulsors de la ILP que reclama que la *fiesta nacional* sigui declarada bé d'interès cultural.

El triangle - 15/3/2013

fifty adj.

També per al setembre hi ha previstos concerts de dos grups que reviuen, amb més o menys fortuna, l'estètica *fifties*.

Avui - 23/8/2011

figurativitat f.

L'exili, l'experiència, el trauma, la relació del testimoniatge i la literatura, la memòria i la història, l'empremta i el pòsit del passat en el paisatge, les reflexions sobre el record i la memòria, la *figurativitat* de l'escriptura, la fotografia.

El Punt Perpinyà - 29/9/2013

fil conductor m. [+]

I si es fa com aquesta vegada, amb un *fil conductor* reivindicatiu i molt de sentit de l'humor, el resultat encara és millor.

El País - 1/3/2016

fil d'Ariadna m. [+]

'Un joc' és un llibre de 64 pàgines, en força casos pràcticament en blanc, en què anem seguint les instruccions que ens dóna l'autor per interactuar amb un cercle de color groc i la línia dibuixada que ens fa de *fil d'Ariadna*.

Avui - 18/6/2016

fil emocional m.

I cap dels presents (més d'un centenar) va cridar ¡Satanàs! quan el candidat d'ERC a la Generalitat va sostenir que Catalunya serà independent tard o d'hora, o que el *fil emocional* entre Espanya i l'autonomia s'havia trencat.

El Periódico (català) - 2/10/2010

fila f. [+]

Quan sembla que les converses estan avançades, l’equip de govern sorprèn amb alguna decisió presa d’una manera unilateral –l’última és la modificació pressupostària aprovada a l’última comissió– que irrita les *files* socialistes.

La Vanguardia - 1/3/2016

filam m.

A l'escenari, només hi ha tres cadires, una tuala, un teatrí decadent, una bateria de bombetes i un *filam* de punxes que simbolitza l'atrapament de les protagonistes.

Time Out Teatre - 1/6/2012

filferrada f. [+]

La #vinyeta de #Ferreres: "Familíes amb nens envoltats de *filferrades*".

El Periódico (català) - 26/4/2016

filfèrric -a adj.

Ella, en canvi, vol ser *filfèrrica*, llegeix molt i és una pasterada de l'Evelyn de Dublinesos, la Laura de Miquel Llor i la Ben Plantada de D'Ors.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

filial m. [+]

Gonçalves deixa el *filial* sense haver debutat en la lliga.

Avui - 1/6/2016

filialitat f.

Segons la resolució, la situació creada pel Lusitans amb el jugador «va en contra clarament de l’esperit de la normativa prevista al Reglament General de la FAF sobre *filialitat* [sic], atès que dit club intenta incloure un jugador a l’equip A, amb fitxa

El Periòdic - 25/4/2015

filibustero -a adj.

Sergio Atalaya va criticar el secretari, a qui va acusar de *filibustero*, el que va genera les crítiques de Joan Salmeron i l'alcalde Miquel Lupiáñez per la desconsideració al treballador municipal i pel significat de "filibustero".

La Marina - 1/3/2016

film comission f.

“A partir d’aquí es pot dinamitzar el sector des de diversos fronts”, entre els quals Pozo proposa la creació d’una *film comission* i d’un festival internacional de cinema amb l’objectiu a què condueix una sèrie de preguntes.

Diari ARA - 23/11/2016

filocatalà m.

...la llengua ja exerceix a hores d'ara de vincle i lloc de trobada entre catalans i no catalans, futurs catalans , *filocatalans*, simples estadants i passavolants.

El Periódico (català) - 24/2/2010

filocomunista adj.

La mirada és, en bona mesura, la mirada de Mathilde, una agnòstica, filla de família obrera i *filocomunista*, que irromp en un món tancat i desconegut per a ella però que procura aprehendre'l, lliurant-se plenament a la seva tasca i, a la fi, aconseguint

La Vanguardia - 17/12/2016

filoconvergent adj.

El detonant de la fallida de l'acte unitari a la Fira és el temor dels sectors més *filoconvergents* del patriciat, en clara minoria, que Anem per feina esdevingués un senyal d'avís al Govern de Mas per no anar més enllà.

El triangle - 8/2/2013

filoetarra m. [+]

Les pallisses policials als afeccionats del Barça al crit de catalán de mierda són respostes coherents i proporcionades a la provocació orquestrada pel coneguts *filoetarres* d'entitats bèl·liques com l'ANC o bé Òmnium Cultural.

Línia Les Corts - 14/5/2014

filofeixista adj.

Com Eduard Limónov, el poeta rus, líder dels nasbols i fundador d'un partit *filofeixista* d'oposició a Putin, que havia anat a Nova York a deixar-se follar per homes negres entre els arbustos de Central Park.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

filofranquisme m.

Hem assistit amb paciència al teu trànsit del comunisme al *filofranquisme*, però ja cansa, li va etzibar Sardà.

Diari ARA - 3/6/2013

filogai adj.

A Batman y Robin va extremar l'horterisme discotequer amb un look cridaner i *filogai*

Avui - 8/6/2010

filogòtic -a adj.

Noblesa *filogòtica* assentada en bastides electròniques.

El Periódico (català) - 13/6/2014

filojueu -eva adj.

Rahola, sempre ben connectada amb els ambients *filojueus* no ha fet més que recollir informacions i opinions que han circulat per mitjans de comunicació israelians.

El triangle - 16/9/2011

filologicofeminista adj.

Vistes les darreres iniciatives *filologicofeministes*, estic per demanar que tots els aspirants a càrrec públic vagin a alguna classe de la filòloga Carme Junyent, a veure si aconsegueixen evitar el ridícul.

La Vanguardia - 11/10/2016

filonazi adj. [+]

Se'ls aplica l'insultant adjectiu de negacionistes, habitualment associat als historiadors *filonazis* que neguen l'existència de l'Holocaust.

Diari ARA - 9/4/2014

filoquissoflautisme m.

I fins i tot un diari poc suspecte de *filoquissoflautisme* com La Vanguardia titulava amb un El malestar per les retallades es fa sentir a Madrid i no deia res dels altercats en portada.

Diari ARA - 24/3/2014

filosocialista adj.

Desposseït del biaix *filosocialista*, el sondeig donaria un avantatge al PP de cinc o sis punts sobre el PSOE.

El Periódico (català) - 11/5/2010

filosofia Mandela f.

Ell ens volia transmetre el que l'havia seduït d'aquesta *filosofia Mandela*.

DiR Emotions - 1/7/2010

fimo m.

Entre els tallers que es podien fer n’hi havia de figures de paper de diari, de *fimo*, de feltre picat o per fer diferents elements decoratius.

L'enllaç - 18/11/2012

final a quatre f.

La *final a quatre*, encara sense seu, es jugarà del 24 al 26 d'abril.

Avui - 18/3/2015

final four f. [+]

Havent quedat apallissat a l'Eurolliga, on ha de remuntar un 2-0 si vol arribar a la *final four*, el Madrid ho va tenir molt senzill davant el Fiatc Joventut.

La Vanguardia - 18/4/2016

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa