Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «i»

401 de 425 de 425 termes 

isquiosural m.

El partit va ser tan còmode que Luis Enrique va poder donar descans a Messi -amb unes lleus molèsties als *isquiosurals* al descans- i va fer entrar Arda Turan.

Diari ARA - 18/1/2016

isquiotibial adj. [+]

El sistema desenvolupat al Regne Unit utilitza teixits dels tendons *isquiotibials* del porc, als quals sel's ha extret l'ADN i qualsevol altre material cel·lular.

El Periódico (català) - 1/3/2016

isquiotibials m. pl. [+]

El davanter brasiler no es va entrenar amb els seus companys poc abans de viatjar a Màlaga per "unes molèsties als *isquiotibials* de la cama esquerra", com va informar el club blaugrana.

El Periódico (català) - 23/1/2016

israeliano-nord-americà -ana adj.

De moment, hi ha confusió sobre l'autoria de la gravació, ja que mentre alguns mitjans de comunicació egipcis han afirmat que podrien ser coptes (cristians egipcis) residents als EUA, mitjans internacionals han assenyalat que al darrere hi podria haver un

El Periódico (català) - 13/9/2012

it bag m.

Ja sé que n'hi ha de més originals, com la meva col·lega Empar Moliner, que molt previsorament porta un tirabuixó a l'*it bag* perquè una bona tastadora sempre ha d'estar preparada.

La Vanguardia - 29/2/2012

it girl f. [+]

L’any 2010 el fenomen de les blogueres i les *it girls* tot just treia el cap amb força pels carrers de Manhattan.

Diari ARA - 11/11/2016

it iaia f.

La web ha causat sensació - Advanced style ja té diverses versions en llibre i el seu propi documental- i Ari Seth Cohen i la seva reivindicació de la bellesa madura han omplert moltes pàgines de la premsa internacional, que ha començat a referir-se a aqu

Diari ARA - 11/11/2016

italianada f.

I consti que, amb rares excepcions, la *italianada*, carca, sorollosa –els motorinos, ai!–, antiecològica, sembla que s'hagi volgut convertir en hegemònica a Formentera, tot calcinant-la, tot convertint-la en una torna de la pitjor versió de d'Eivissa.

Avui - 3/8/2012

italo m.

Com ja han demostrat en anteriors ocasions al Razz, la seva especialitat és el pop revestit amb *italo*, rock, disco, funk o el que faci falta.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

italoamericà -ana adj. [+]

Ella, 29 anys, i ell, vorejant els 89 (els fa el 3 d'agost), tots dos *italoamericans*, van presumir d'una encantadora sintonia de parella, potser, posant-nos una mica sarcàstics, pròxima a l'entesa que sol donar-se entre avis i néts.

El Periódico (català) - 18/7/2015

italo-argentí -ina adj.

Álvaro va saltar disparat a escalfar i l'*italo-argentí* va marxar amb llitera directe al vestidor.

El Periódico (català) - 10/1/2011

italobelga adj. [+]

L'*italobelga* Salvatore Adamo toca al Palau de la Música els seus grans clàssics, combinant els originals en francès i italià amb les seves versions en castellà.

La Vanguardia - 3/3/2016

italobrasiler italobrasilera m. i f.

Antonio Conte ha decidit incloure De Rossi en una llista definitiva de la qual cauen l'*italobrasiler* Jorginho i el milanista Giacomo Bonaventura.

Avui - 1/6/2016

italocanadenc -a adj.

Vendola, expresident de la Pulla i president d’Esquerra, Ecologia i Llibertat, està casat amb l’*italocanadenc* Eddy Testa.

La Vanguardia - 1/3/2016

italoespanyol -a adj.

Entre aquests finalistes ahir també van ser guardonats amb els Elefants de Plata el duet canadenc de doble cercle aeri creuat Duo 2-Zen-O, el pallasso rus Vladimir Deriabkin i el duet *italoespanyol* de teles aèries Golden Dream.

Avui - 1/3/2016

italogòtic -a adj.

Excepcional exemple de pintura *italogòtica*.

La Vanguardia - 30/1/2013

italo-nord-americà -ana adj.

La franquícia californiana ha confirmat oficialment la firma del tècnic *italo-nord-americà*, de 61 anys, per als pròxims tres anys per un contracte d'uns 12 milions de dòlars.

El Periódico (català) - 13/11/2012

italosuís -suïssa adj. [+]

Entre els seus socis, destaquen l'*italosuís* Andrea Albertoni i el croat Andy Bara.

La Vanguardia - 8/5/2016

iter m.

La fiscalia opina, com UPD, que actes com els decrets de nomenament de la comissió de control i de les comissions de seguiment del 9-N poden constituir accions de desobediència, ja que "s'integren com a dol unitari al mateix *iter* criminal que ha desembo

El Periódico (català) - 19/2/2015

it-girl f. [+]

Estem cansats de veure a Instagram com *it-girls* i celebritats es fan autofotos davant del mirall, fotografien els seus complements de marques de luxe, ens mostren el que mengen amb l'etiqueta #foodporn i s'insinuen davant dels seus seguidors amb instant

La Vanguardia - 16/10/2015

itinerància f. [+]

L'exposició ens hauria capacitat de reació. L'exposició ens hauria arribat sense haver de pagar la tarifa de la *itinerància*, lamenta el director de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna.

Diari ARA - 18/1/2016

itinerar v. intr. [+]

Doncs que una exposició només pagada pel CCCB, que no pot *itinerar*, que no té cap patrocini.

Avui - 13/7/2012

iugoslavisme m.

El Velez es va mantenir fidel al seu *iugoslavisme*.

Avui - 8/2/2016

ivermectina f.

Han demostrat en experiments amb porcs que el producte és innocu i que garanteix dosis efectives d’*ivermectina* a la sang durant dues setmanes.

La Vanguardia - 17/11/2016

ixil adj. [+]

Els seus advocats van arribar a paralitzar l'audiència, mentre l'actual president guatemalenc, Otto Pérez, que va ser capità a les ordres del dictador precisament a la regió *ixil*, negava també l'acusació de genocidi i la qualificava de mentida.

El Periódico (català) - 13/5/2013

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa