Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «i»

101 de 200 de 425 termes 

inarrugable adj.

Amb aquell sentit de l’humor a flor de pell, aquella mirada vivaç, aquella rapidesa verbal i aquella cara gairebé *inarrugable*, s’ha guanyat la simpatia de l’audiència que ha crescut amb ell i de la que hi creix ara.

La Vanguardia - 10/6/2016

inassequibilitat f.

La *inassequibilitat* de l'habitatge, i la tímida reacció governamental, és la causa de l'actual amuntegament en solars o naus industrials sense ús.

El Poblenou - 1/5/2012

inassumible adj. [+]

"Si no es modifica l'acord al qual han arribat amb Ciutadans, el document serà incoherent i *inassumible*", ha abundat Álvarez.

El País - 1/3/2016

inaturable adj.

Ambdues posicions aparentment irreductibles sotmeten el país en un cercle viciós *inaturable*.

Diari ARA - 13/1/2016

inaugurador m.

L'elecció d'Oriol Pujol com a *inaugurador* de la Fira de Mostres d'Amposta o el nou reglament d'ús de la sala de premsa de l'ajuntament ha enutjat el grup municipal d'Esquerra Republicana a Amposta.

EbreDigital - 25/11/2011

inboud marketing m.

*Inbound marketing* és un conjunt de tècniques que fan arribar un producte o servei a l'usuari a través de contingut interessant, mitjançant els cercadors o els mitjans socials.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

incaut m.

També ahir es va saber que una dona havia fet una estafa a Barcelona: prometia llocs de treball molt ben pagats a Dubai, i cobrava als *incauts* que la creien per traduir-los els currículums.

Diari ARA - 19/3/2012

incautació f.

No obstant, com que les *incautacions* es multiplicaven van decidir canviar de mètode i van començar a amagar-los en objectes que col·locaven a la maleta per facturar.

El Periódico (català) - 10/1/2011

incautar v. tr [+]

En l'operació s'han *incautat* 21.135 euros en efectiu, 300 grams de bombons elaborats amb marihuana i bolets al·lucinògens, dos vehicles, quatre ordinadors i 22 telèfons mòbils, entre altres.

El Periódico (català) - 23/4/2014

incendiar v. intr.

Quaranta anys en què els protagonistes han ballat, volat, *incendiat*, al·lucinat, cantat i saltat al voltant dels cinc continents.

Diari ARA - 2/7/2013

incentivador -a adj. [+]

Però bé, el cas és que passes pel passeig de Gràcia i veus que efectivament, i abans que l'Ajuntament hagi iniciat la campanya *incentivadora*, els turistes no paren d'entrar a les botigues i sortir-ne amb paquets.

Avui - 13/2/2015

incisivocontús -usa adj.

Capgirada ferida *incisivocontusa*, especialment al cap.

Presència - 20/1/2012

incisocontús -usa adj.

El forense va informar que el menor es va fer dues ferides *incisocontuses*, de 3 centímetres i 1 centímetre al front, les quals van ser fetes "amb un objecte que havia de tenir una vora tallant i al qual es va exercir una força".

Avui - 21/1/2011

incivisme m. [+]

La radiografia de l'*incivisme* a Barcelona s'està agreujant d'una manera molt preocupant ---continua dient el regidor popular---, perquè la impunitat dels incívics és absoluta.

La Vanguardia - 6/8/2016

inclusivitat f. [+]

El president del grup ecosocialista al Parlament, Joan Herrera, ha reivindicat la *inclusivitat* de la pregunta, que permetrà que independentistes i federalistes continuïn junts en el camí.

Bon dia - 15/12/2013

incombustible adj. [+]

L'*incombustible* davanter i capità del Roma, que està a punt de fer 40 anys i pretén continuar jugant, es va criar aquí al costat.

La Vanguardia - 21/5/2016

incompareixent m. i f.

Pel que fa al Codi Penal, fixa que a l'*incompareixent* se li pot imputar un delicte de desobediència.

El Punt - 21/5/2015

incomplidor m.

Els màxims *incomplidors* de la llei acusen els altres de deslleials [...].

Fòrum - 9/5/2015

incomplidor -a adj. [+]

Tècnicament es tracta de préstecs inclosos al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per a les comunitats *incomplidores* del sostre de dèficit, amb Catalunya al capdavant, i del fons de Facilitat Financera per a la resta.

El Periódico (català) - 3/3/2015

inconclòs -osa adj.

Els mateixos autors de la informació, afirma, parlen d'un esborrany que, per definició, és un text *inconclòs*, un pre-text: Senzillament no és un document oficial, ni tan sols oficiós.

Avui - 23/11/2012

inconcreció f. [+]

L'ambigüitat inicial d'aquesta proposta continua vigent, així com els recels de les entitats socials que denuncien la seva *inconcreció*.

El Periódico (català) - 14/2/2015

inconcret -a adj. [+]

Els partits prometen coses que moltes vegades no poden ni tenen previst complir; són tan *inconcrets* que poden parlar de sortir de la crisi o de crear llocs de treball sense explicar com ho faran.

El Periódico (català) - 16/6/2015

incondicional m. i f. [+]

I aquests mascles alfa, en la ficció (i en la vida), sempre arrosseguen una munió d’*incondicionals*.

Diari ARA - 23/11/2016

inconfessar v. tr

El darrer paradís és l’objectiu *inconfessat* de la indústria (?) turística.

Diari ARA - 23/3/2014

inconformitat f. [+]

Els nacionalistes no poden acceptar compromisos estables amb l'Estat perquè la seva essència és la *inconformitat*.

El Periódico (català) - 23/2/2011

inconfundible adj.

Ahir es va viure una nit de ball i bogeria al Club Astoria en la presentació del llibre de Josep Sandoval, amb la participació activa de La Maña i també de Jean Paul Gaultier, l'home capaç de vestir la representant d'Eurovisió francesa i Madonna en la sev

Avui - 3/6/2012

inconsentit -ida v. tr

Així, creu correcte que se l'insti al desnonament perquè el sindicat ja no és representatiu en l'empresa ni fa les tasques per a les quals se li va cedir l'espai però no per a les altres associacions, que en fan ús de manera clandestina, per ocupació *inc

Avui - 13/3/2011

incontournable adj.

La Roma italiana, a la qual no inquieta sinó que estimula el dinamisme industrial de Milà-Torí, en contrats amb la implacable cobdícia del París *incontournable* davant Lió, l’antiga capital de les Gàl·lies.

La Vanguardia - 26/1/2012

incorruptibilitat f.

Escollit per transportar l'Anell Únic a Mordor per la seva *incorruptibilitat*, li passa la mà per la cara a Sauron.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

increença f.

El meu marxisme leninisme va desaparèixer fa molt i molt temps però no la *increença* en la religió catòlica.

Fòrum - 29/4/2015

incriminador -a adj.

Jordi Balló va parlar d'això mateix a La Vanguardia en un article en què qualificava de bodegó policial la paradeta d'objectes inanimats que pretén construir un relat *incriminador*.

Avui - 3/12/2012

incriminatori -òria adj. [+]

L'home va ser detingut hores després que els Mossos d'Esquadra trobessin el cadàver de la dona, dilluns passat al migdia, davant els indicis *incriminatoris* i per les contradiccions en el seu relat.

El Periódico (català) - 23/3/2014

incrustar v. tr [+]

Hi *incrusten* també algun familiar, perquè primer certifiqui la tragèdia, i després aplaudeixi les tasques de reforma realitzades.

El Periódico (català) - 16/6/2015

incubadora f.

La Salle ampliarà al BZ la seva *incubadora* de negocis.

El Periódico (català) - 27/2/2011

indecís indecisa m. i f. [+]

De sobte, tot sembla possible, entre altres motius, perquè la vigília de la votació els *indecisos* encara constitueixen una majoria determinant i està caient una nevada descomunal que altera les previsions d'una participació rècord.

La Vanguardia - 9/2/2016

indemnitzatori -òria adj.

La legislació espanyola només permet garantir al consumidor una protecció a posteriori merament *indemnitzatòria* que els jutges de Luxemburg consideren incompleta i insuficient i que en cap cas no representa una eina adequada i eficaç per evitar l'ús d'a

Bon dia - 15/3/2013

indemostrar v. tr

Segur, segons una interpretació tan interessada com *indemostrada*, i sense base empírica, que l'acusa de dividir el sobiranisme.

El Periódico (català) - 23/6/2013

indepe adj. [+]

Per als que dubteu: només 5 de les 23 lleis catalanes impugnades pel TC són *indepes*.

Diari ARA - 5/5/2016

independent m. i f.

D’entrada, i tornem al concepte de la llosa, ha de llimar aquell 42% de republicans i *independents* que asseguren que no votarien mai un Bush, gent que pensa com Barbara, la seva simpàtica mare, que alegrement va dir un dia que amb un parell de Bushes ja

El Periódico (català) - 16/6/2015

independentista-anticapitalist m. i f.

Sorprèn que la destresa a les xarxes socials dels *independentistes-anticapitalistes* no hagi tingut traducció democràtica per arribar amb eficàcia a la militància.

El País - 3/1/2016

indesitjar v. tr [+]

A les 12 en punt, hora espanyola, l'aerolínia, obsessionada per una total transparència i seguint un estricte control d'emergències, va emetre l'*indesitjat* comunitat en què va confirmar que les restes localitzades a 110 milles nàutiques al sud-oest de Pangkalan Bun pertanyien al seu Airbus A320.

La Vanguardia - 31/12/2014

indesmaiable adj.

El replegat Mallorca davant el Xavi *indesmaiable*.

El Periódico (català) - 13/11/2012

indetectable adj. [+]

Es basa a aplicar dosis extremadament petites, de vegades *indetectables* en l’aigua diluent, de substàncies que produeixen els mateixos símptomes que la malaltia que es pretén curar.

El País - 3/3/2016

indiano m. [+]

Però l'emigració catalana reconeguda és la dels *indianos* o la que va viatjar a l'Europa pròspera o allà on acullin científics catalans desubicats, amb ganes de fer de cambrer.

Avui - 3/3/2013

indie adj. [+]

Larson, nascuda a Sacramento, Califòrnia, i filla d’una parella de quiropràctics, ja va mostrar-se còmoda, en el terreny interpretatiu, entre els abusos sexuals i trastorns psicològics de Les vides de la Grace (2013), un petit èxit *indie* que va acabar o

Diari ARA - 1/3/2016

indie folk m. [+]

Dos anys en què ha actuat sovint al Regne Unit amb un cert ressò en els cercles de l'*indie folk* (el maig hi torna, amb bolos, a ciutats com ara Londres, Manchester i Glasgow)

Avui - 8/3/2016

indie kid m. i f.

El mes passat van fer un cicle de DJ on punxaven l'Òscar Broc, Mujeres i CaboSanRoque, i les barreges entre *indie kids* i fans del Bertín i l'Arévalo (també exerceix de bar de teatre) eren atòmiques.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

indie pop m. [+]

Rock somiador de les dècades del 1980 i 1990 (Beautiful noise, amb My Bloody Valentine, Cocteau Twins i altres), hip-hop canònic (Nas: Time is Illmatic, sobre el millor disc del raper Nas), *indie pop* clàssic (My secret world. The story of Sarah Records, sobre aquest seminal segell britànic)

El Periódico (català) - 23/10/2014

indie rock m.

La banda d'*indie rock* americana, autora del reeixit single Shut up and dance with me, porta la seva energia en un concert, aquesta nit, a la sala Apolo.

Avui - 1/3/2016

indie-folk m.

El cantautor de Seattle és una de les referències indiscutibles i essencials de l'*indie-folk* nord-americà.

Butxaca - 1/9/2013

indie-pop m. [+]

Bosch parla de Darren Hayman, exlíder dels herois de l'*indie-pop* anglès Hefner, vinculat als anteriors com a amic i/o com a productor.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

indie-rock m. [+]

Kids és una banda que recupera els sons dels noranta i els combina amb un *indie-rock* fresc.

La Vanguardia - 11/3/2016

indie-trobador m.

«Necesidad de incrementar la productividad / Trabajar, consumir y dormir / Comer, trabajar y volver a consumir», va cantar ahir a la nit l'*indie-trobador* de Sant Celoni.

El Periódico (català) - 23/9/2012

indietrònic -a adj.

I un petit però sucós grapat de secrets a descobrir, novíssim folk *indietrònic* que pot recordar Juana Molina.

Butxaca - 1/9/2013

indignació f.

Paco Ibáñez canta a la *indignació*

Diari ARA - 30/5/2011

indignat m. [+]

El pensament dels *indignats*, aquell fenomen nascut entre haimes i tendes de campanya a Madrid i Barcelona, s'està estenent entre els petits i mitjans empresaris catalans.

Diari ARA - 20/3/2014

indignat indignada m. i f. [+]

Qualsevol solució que no compti amb el sobiranisme o el colauisme –o els *indignats*–, a Catalunya i a Espanya, serà un tancament en fals.

Avui - 1/3/2016

indignificar v. tr

No vull parlar d'indignats, sinó d'*indignificar*.

Avui - 23/6/2011

indiscutir v. tr [+]

Si bé va tenir una demostrada i *indiscutida* participació en les activitats desenvolupades per les entitats Nóos, es va limitar a ocupar-se d'aspectes estrictes d'índole administrativa.

El Periódico (català) - 23/6/2013

indisposable adj.

S'entén, i cal remarcar-ho, que qualsevol mancança en la garantia d'aquests serveis als estrangers que no resideixin legalment és fins i tot *indisposable* pel legislador perquè menyscaba la dignitat humana.

Avui - 25/1/2010

indissimulat -ada adj. [+]

Però ells estan mirant cap a Catalunya i Escòcia amb *indissimulat* interès.

El Punt - 9/4/2014

individual race f.

Kilian Jornet va creuar la meta en segona posició a la *individual race* de l'Etna WC, la segona prova del Campionat del Món d'esquí de muntanya celebrada a Sicília aquest cap de setmana.

Diari ARA - 26/2/2012

indo nord-americà -ana adj.

Contra la literatura universal, el transnacionalisme literari que practica i reflexiona la filòsofa *indo nord-americana* Gayatri Spivak.

Diari ARA - 1/3/2015

indoboarding m.

Després, l'*indoboarding* esdevé una forma fàcil i divertida d’exercitar el control de l’equilibri del cos.

DiR Emotions - 1/1/2012

indodravídic -a adj.

La tradició índia es divideix en dos grans grups, l’indoari i l’*indodravídic*.

Diari ARA - 30/11/2011

indoor adj. [+]

Esperant BarcelonaA Bou no li agrada gaire aquest Mundial *indoor* perquè fa la sensació de ser un campionat que la FIM (Federació Internacional de Motociclisme) manté viu mentre intenta reanimar-lo arribant a un acord amb els organitzadors.

El Periódico (català) - 23/1/2016

indoor walking m.

L'*indoor walking* és semblant a l'spinning però en comptes de pedalar, es treballa dempeus fent moviments el·líptics amb les cames i mobilitzant el tren superior.

Claror - 8/9/2011

indopakistanès -esa adj.

Les 142 intervencions dels intèrprets van ser traduccions dels idiomes polonès, ucraïnès, xec, romanès, alemany, anglès, holandès, i llengües específiques del sud del Sàhara oriental (àkan, ewe) i de la península *indopakistanesa* (hindi, panjabi).

El Punt - 11/2/2016

inductivisme m.

Què té en comú la causalitat amb l'*inductivisme* o el convencionalisme?

El Periódico (català) - 23/9/2012

indugi m.

No cal que els digui de manera ferma i sense *indugis* que em sembla un comportament indigne d'un servei públic, com se pressuposa que és la televisió catalana, sobre el futur de la qual m'han arribat veus alarmants de desaparició.

El triangle - 31/5/2013

inèdit m.

Ens va empaitar a la recerca dels *inèdits* i revisions del seu amic.

Avui - 18/3/2015

inequitat f. [+]

Al començament d'aquesta reunió, Colau ha criticat la *inequitat* en el repartiment del sòl, considerant que el 60% de la superfície es destina al trànsit motoritzat, quan la major part de la població es trasllada a peu o amb bicicleta.

El País - 23/1/2016

inertització f.

El prefix macro ve justificat perquè l'empresa sol·licitant, Servitransfer SL, vol construir sis naus on desenvolupar-hi diversos tipus de tractament de residus: combustibles derivats dels residus per incinerar, metall i compostos metàl·lics, desballestam

El triangle - 15/3/2013

inestabilitzar-se v. pron.

A partir d'aleshores el temps s'anirà *inestabilitzant* i seran freqüents els xàfecs i les tempestes de forma irregular, però sobretot a les tardes.

Diari ARA - 13/4/2014

inevitabilitat f. [+]

A les dues obres reflexiona sobre el sentit de la vida davant la *inevitabilitat* de la mort, les malalties corporals o anímiques i la barbàrie humana, exemplificada en els camps d'extermini.

La Vanguardia - 17/12/2016

inexportable adj.

Pareu de subvencionar les històries *inexportables* de sempre, renoveu els arguments i ja veureu com la tendència comença a canviar.

Diari ARA - 4/6/2015

infantilista adj. [+]

Enmig de la croada *infantilista* i les batudes de la correcció política, emergeix l'únic compromís possible: la lluita per la metàfora.

Diari ARA - 7/10/2016

infantilitat f.

Beethoven -emfàtic també ara i adés, però no per *infantilitat* neguitejada de filosofies, sinó per pura violència d’inspiració- n’extragué les estrofes inicials; per ell, els homes d’arreu del món s’han sentit germans i han estimat la noble veu de Schill

Diari ARA - 23/1/2016

infantilització f.

Potser perquè la pròstata és cosa d’homes, i en aquesta societat no és als homes, sinó a les dones, a qui s’atribueix tot el que aquesta campanya implica: *infantilització* (plàstic rosa), passivitat (tu, ciutadà actiu, has d’actuar en benefici d’elles) i

La Vanguardia - 3/11/2016

infantilitzar v. tr

Els vídeos de la campanya [...] *infantilitzen* la població.

Diari ARA - 28/11/2010

infecció gastrointestinal f.

Canyella de la Xina: Proporciona un oli essencial amb notables propietats antiinfeccioses, especialment indicat per casos d'*infeccions gastrointestinals* o cistitis.

Revista Ecovital - 1/5/2010

infectivitat f.

D'aquesta manera, tenint en compte que són les femelles les que transmeten la malaltia als humans amb la picada, la quantitat d'aquesta proteïna funciona com a predictor a l'hora de determinar el grau d'*infectivitat* dels insectes.

Diari ARA - 1/3/2015

infectòleg infectòloga m. i f.

“Els antibiòtics, les vacunes i les clavegueres han salvat la humanitat”, afirma Pere Soler-Palacín, *infectòleg* pediàtric de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Diari ARA - 3/1/2016

infiltrat infiltrada m. i f.

A poc a poc, van començar a arribar els *infiltrats* de grups organitzats.

Catalunya - 1/1/2015

infinançable adj.

Estem trencant el tabú que s'havia disparat que les comunitats eren *infinançables* i inassequibles, ha subratllat, després de confiar que la xifra del 2012 serveixi per trencar aquest clixé, que, a més, no convé gens al país.

El Periódico (català) - 3/3/2013

inflable m. [+]

A la festa d'estiu hi va haver: tai-Chi, aquagym, mix de Zumba i aerobox, un circuit d'aventura amb tirolina, surf en moviment, *inflables* i piscina amb barques a pedals, pesca d'aneguets i pistoles d'aigua.

La Marina - 1/7/2016

influencer m. i f. [+]

Dissenyadors, models, *influencers* i cuiners ens ajuden a no perdre la classe quan trepitgem la sorra, un context on es pot triomfar en estil sense complicar-se la vida.

Diari ARA - 18/7/2016

info f.

Ostres, doncs gràcies per la *info*, amant de l'art!

Avui - 1/1/2010

infocomercial m.

Ara més que mai, les cadenes rendibilitzen les franges nocturnes amb els *infocomercials*.

Diari ARA - 13/8/2012

infografia f.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha obert una campanya de micromecenatge per sufragar l'anuari de silencis mediàtics del 2015, amb nou disseny, més *infografies* i un almanac de silencis.

Presència - 15/2/2015

infogràfic -a adj. [+]

Això si més no és el que es desprèn després de mirar l'edició d'ahir del diari As, ja que en la informació sobre el partit del Camp Nou adjuntava un detall *infogràfic* del gol de Villa, precedit per un suposat fora de joc d'Alves.

El Periódico (català) - 23/2/2011

infografista m.

Vaig prometre llavors que un bon company d’aquest diari i excel·lent *infografista*, Ricard Gràcia, em donaria un cop de mà per presentar en públic les troballes.

El Periódico (català) - 7/12/2011

informalista adj. [+]

Veu que la gent no té prou recursos visuals per entendre el llenguatge *informalista* i es casa amb una figuració simbòlica.

El Punt - 9/4/2014

informer m. [+]

La comunitat educativa està revolucionada pels efectes de l'*infomer*, una eina de Facebook que alguns utilitzen per difondre rumor i insults.

Avui - 31/1/2013

infoxicació f. [+]

Estem tan sobreinformats, aquesta *infoxicació* que diuen que tenim, que al final anem repetint els arguments dels altres.

Diari ARA - 1/3/2015

infoxicar v. tr

Si som a la platja, però mirem els correus laborals al mòbil, arribarem al setembre, diu Armayones, igual de "cremats, tensos i *infoxicats*".

Diari ARA - 20/7/2016

infracapitalitzar v. tr

El problema dels bancs *infracapitalitzats*.

El Punt - País Valencià - 1/3/2011

infradotar v. tr [+]

Ara fa tres anys l'Ajuntament de Madrid va donar llum verda al projecte, per al qual la ciutat obtenia a canvi nous terrenys al barri d'Opañel, on s'havien d'instal·lar equipaments públics en una zona *infradotada*, segons el consistori.

Diari ARA - 12/2/2015

infraemplear v. tr

Totes les nostres fàbriques a mig gas, tots els nostres titulats superiors *infraempleats*, totes les nostres empreses de serveis tenen al Magrib un immens camp de creixement per sortir d'una crisi que no superarem només retallant despeses, sinó també rec

El Periódico (català) - 3/3/2011

infraestimar v. tr

Cal tenir en compte, però, que els resultats poden estar *infraestimats*.

El·lipse - 1/6/2013

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa