Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «n»

1 de 100 de 375 termes 

nacho m. [+]

El seu lema és ‘Panza llena, corazón contento’. Tenen saborosos tacos, *nachos*, guamacole, burritos..., també amb opcions veggies i sense gluten.

La Vanguardia - 22/4/2016

nacional f.

A les comarques de Castelló, l'A-7 (que aquí s'anomena CV-10) funciona a ple rendiment fins a Torreblanca, on el conductor s'ha d'incorporar a l'autopista o continuar circulant per la *nacional*, ja que l'autovia CV-10 no té continuïtat en aquest tram.

El triangle - 19/4/2013

nacionalbarcelonisme m.

Sens dubte, algú dirà que això és *nacionalbarcelonisme* o alguna burrada per l'estil.

Avui - 1/2/2011

nacionalcatalanisme m.

A mi em fa vergonya el *nacionalcatalanisme*, a mi.

Avui - 5/1/2010

nacionalcatòlic -a adj. [+]

Nuet critica la macrobeatificació *nacionalcatòlica* de Tarragona i acusa el PP de desobeir la Llei de Memòria.

Bon dia - 15/10/2013

nacionalcatolicista adj.

Aquesta experiència fou enfonsada a causa de la guerra ncivil del 1936-39 i del règim franquista amb els seu aparell hiperrepresiu *nacionalcatolicista*.

El Poblenou - 1/3/2013

nacionalespanyolista m.

Els *nacionalespanyolistes* són tan rucs que no entenen que un diari en català serveix per donar les notícies de tot el que és català.

Avui - 17/1/2010

nacionalitari -ària adj.

Un fracàs explicable pel desconeixement de l'Espanya real, per la identificació camboniana amb els paràmetres aristocràtics de la doctrina d'Antonio Cánovas del Castillo i per l'adscripció a la burgesia, que es basava en la creença, gairebé metafísica, qu

Presència - 20/1/2012

nacionalpolític -a adj.

L'organització d’ajuda per a reclusos *nacionalpolítics*.

Diari ARA - 6/3/2011

nacional-populisme m.

Per Xavier Casals, autor de La Plataforma per Catalunya, l'eclosió d'un *nacional-populisme* català (2003-2009), la clau estratègica de la PxC és "no posicionar-se ni en l'eix esquerra-dreta ni en el de catalanisme-espanyolisme, que són els que vertebren

Avui - 25/1/2010

nadiu digital m. [+]

El Príncep, que havia encunyat la definició de *nadius digitals* per agrupar una generació global que no coneix fronteres, va valorar el gest dels que sí que li havien donat la mà i va continuar la seva immersió al MWC.

La Vanguardia - 25/2/2014

nadiu digital nadiua digital m. i f.

Se'ls coneix també com a *nadius digitals* i s'estima que són els nascuts a partir del 1984, tot i que algunes empreses ho amplien fins als adults menors de 35 anys.

Diari ARA - 18/1/2016

nadó proveta m.

El 1984 va néixer a Espanya el primer *nadó proveta*, una nena anomenada Victòria Anna, en homenatge a la seva mare científica, una joveníssima investigadora de l'Institut Dexeus de només 26 anys, Anna Veiga.

El·lipse - 1/2/2013

naftalinós -osa adj. [+]

Fins i tot el més simpàtic, aquest col·lega tant del gust del jovent baixfondista, té un origen *naftalinós*.

Fòrum - 28/4/2015

naïf -ïve adj.

El Barça oposa, perquè no li pispin, la felicitat del jugador com a argument real encara que un pèl *naïf*.

La Vanguardia - 9/2/2016

nakota m.

En aquella època, la majoria dels mestissos eren bilingües: anglès, scots (l'anglès d'Escòcia) o francès per una banda, cree, *nakota* o chippewa per l'altra.

Presència - 20/1/2012

naming m. [+]

Segons les universitats especialitzades en *naming* i branding, a l’hora d’escollir el nom és recomanable seguir consells com els que vénen a continuació, tot i que repassant els exemples que desfila el llibre veurem que, en realitat, no hi ha cap veritat

Diari ARA - 10/1/2016

naming right m.

Nike està interessada en la compra del *naming right* del camp a canvi de 600 milions d'euros.

El Periódico (català) - 3/4/2014

naming rights m. pl.

La comissió executiva de TMB va adjudicar la consultoria i la comercialització del seu pla de patrocini corporatiu (*naming rights*).

La Vanguardia - 3/5/2013

nanny f.

Les rialles dels seus ­fills Miguel i Rodrigo, que es disposen a sortir amb les bicicletes assistits per una rossa *nanny*, trenquen el plàcid silenci que regna a la mansió de Julio Iglesias a Marbella.

El Periódico (català) - 13/6/2012

nanoambulància f.

Un equip de l'IRB crea una *nanoambulància* capaç de superar la barrera física que protegeix el cervell d'elements externs.

Avui - 8/2/2015

nanobus m.

Són entre 3.000 i 10.000 cops més petites que un cabell i funcionen com a *nanobusos* que transporten medicines pel torrent sanguini fins a trobar-se cara a cara amb l'engranatge biomolecular que han de modificar per aniquilar un tumor.

Diari ARA - 1/3/2015

nanocàpsula f. [+]

Necessitem que ens ajudeu en una recerca que estem fent sobre una *nanocàpsula*.

Diari ARA - 11/6/2016

nanociència f.

Cal estar atents a les aportacions que s'esperen de les *nanocències* i de la química verda.

Revista BES - 1/12/2014

nanogram m.

La mitjana de concentració, per gairebé tots els fàrmacs, és d'entre 50 i 100 *nanograms* per litre d'aigua.

EbreDigital - 29/9/2011

nanograu m.

També s’entreveu un canvi en l’educació amb el naixement dels *nanograus*, que oferiran la formació pràctica que es necessiti en cada moment.

Diari Bondia - 29/4/2015

nanomaterial m.

I és que, actualment, la diversitat de composicions i estructures d'aquests materials creix a una velocitat superior al ritme amb què cada país és capaç d'actualitzar les normatives legals de seguretat específiques per als *nanomaterials*.

Bon dia - 5/3/2013

nanomedicina f.

*Nanomedicina*: la revolució en la cura de la salut.

La Vanguardia - 19/1/2015

nanomón m.

Una introducció al *nanomón*, un lloc apassionant que té un efecte directe en la nostra realitat macro.

La Vanguardia - 24/11/2015

nanonewton m.

Es mesuren en *nanonewtons*, és a dir, que la força que una cèl·lula exerceix sobre la seva veïna pot ser mil milions de vegades més petita que la força que fa un bolígraf que cau sobre una taula.

El Periódico (català) - 1/7/2013

nanopartícula f. [+]

D'altra banda, Puntes investiga amb *nanopartícules*, amb la matèria a una escala absolutament invisible als ulls però capaç de parlar cara a cara amb els nostres gens i canviar el curs de malalties com el càncer.

Diari ARA - 1/3/2015

nanorecerca f.

La Laura i en Joan en una *nanorecerca*.

Diari ARA - 11/6/2016

nanoscòpic -a adj.

Els experts del Grup de Fisicoquímica de la UdL - dirigits pels professors Jaume Puy, Josep Galceran i Carlos Rey- s'encarregaran de l'estudi experimental de les propietats químiques d'aquestes partícules *nanoscòpiques*, prestant especial atenció a la se

Bon dia - 5/3/2013

nanosegon m.

Els dos rellotges atòmics volen en redundància i utilitzen les oscil·lacions ultra-estables d'un àtom d'hidrogen per a mesurar el temps amb una precisió de 0,45 *nanosegons* cada 12 hores.

Telecos.cat - 1/1/2014

nanosensor m. [+]

Quan li pregunto per què creu que un curs sobre nanotecnologia ha generat tanta expectació, Haick respon que la nanotecnologia i els *nanosensors* es veuen com una cosa futurista, i la gent té molta curiositat per saber com serà el futur.

Diari ARA - 21/2/2014

nanosistema m.

Transport de calor en *nanosistemes*.

Síntesi memòria IEC - 11/10/2011

nanotecnòleg nanotecnòloga m. i f.

En realitat el que feien era aplicar la ciència, com expliquen Sergi Buka, il·lusionista, i Víctor Puntes, *nanotecnòleg* de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia.

Diari ARA - 1/3/2015

nanotecnologia f. [+]

Predica l'enginyeria genètica, la *nanotecnologia* i les interfícies cervell-ordinador.

La Vanguardia - 19/10/2016

nao f.

Visita la *nao* Victoria i el pailebot Santa Eulàlia.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

narco m. i f. [+]

La burlesca fuga del Chapo Guzmán deixa clar que els *narcos* estan lluny de ser vençuts a Mèxic.

El Periódico (català) - 18/7/2015

narcoatemptat m.

Després del *narcoatemptat* dels Zeta en un casino de Monterrey -van morir 52 persones, l'agost del 2011- es va produir una fuga d'empresaris i professionals.

La Vanguardia - 5/5/2013

narcoestat m. [+]

Només la despenalització del consum i la legalització controlada del comerç de drogues, conjuntament amb la imposició d’una economia distributiva que asseguri un repartiment equitatiu de la riquesa, poden garantir que els pobles llatinoamericans no es con

Catalunya - 1/1/2015

narcoestètica f.

Aquest últim àmbit serà el més experimental, amb debats tan especials com un sobre la *narcoestètica*, explica Preciado.

Avui - 13/2/2014

narcoguerra f. [+]

Perseguida pels narcos, l'Exèrcit, la policia, les autoritats i qualsevol involucrat en una *narcoguerra*.

El Periódico (català) - 3/5/2013

narcolèptic -a adj.

L'autor va muntar un 'focus group' amb 20 famílies torturades per nadons insomnes que van anar provant el manuscrit fins que van trobar la versió *narcolèptica* definitiva.

La Vanguardia - 23/12/2016

narcosala f. [+]

La *narcosala* ubicada al passeig Lluís Companys de Barcelona genera inseguretat i por i ha fet reaparèixer els punts de venda ambulants de drogues.

Diari ARA - 23/11/2016

narcoterrorisme m.

En el cas de Mèxic, si bé és cert que encara no hi hagut grans actes de *narcoterrorisme*, podria acabar havent-hi.

Presència - 15/2/2015

narcoterrorista m. [+]

A qui el 2008 un milicià li va matar el fill de 26 anys argumentant que era un *narcoterrorista*.

El Punt - 9/4/2014

narcovaixell m.

Duanes desafia els jutges en anunciar més detencions de *narcovaixells*.

Diari ARA - 3/5/2014

narco-western m.

Un *narco-western* teatral.

GO! - 1/6/2011

narrativitat f. [+]

La *narrativitat* queda només esbossada, perquè el que domina són les emocions, l'univers contradictori d'una societat sòrdida, depravada, venjativa, grupal.

Avui - 13/9/2014

nasbol m.

Com Eduard Limónov, el poeta rus, líder dels *nasbols* i fundador d'un partit filofeixista d'oposició a Putin, que havia anat a Nova York a deixar-se follar per homes negres entre els arbustos de Central Park.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

nasserista adj. [+]

Els analistes coincideixen que els islamistes, en coalició amb formacions liberals i *nasseristes*, podrien assolir entre un 30% i un 40% dels escons de la futura cambra.

El Punt - 28/11/2011

natural m.

Perquè salvant alguns *naturals* de la comunicació que treballen de metges o de forners o del que sigui, per fer de periodista cal una preparació, una organització i unes eines que molts no tenen o no volen o no poden o no saben fer servir.

Diari ARA - 19/3/2012

natural born national m.

I la Constitució americana diu que no tothom pot arribar a ser president: només ho tenen permès els *natural born nationals*.

Diari ARA - 3/2/2016

natural killer m.

Representants d'aquest sistema immune son els limfòcits T, els limfòcits B, els *natural killer*, els macròfags, els mastòcits, els esosinòfils i molts d'altres.

El Periódico (català) - 23/6/2013

naturalístic -a adj.

Ironitzava despectivament sobre el coneixement *naturalístic* (plantes i animals eren objectes aculturals) fins que aparegué el Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans.

El Periódico (català) - 26/4/2010

naturisme m.

Això unit a la progressiva adquisició de més espais públics per a la pràctica del *naturisme* (el cas més recent és el de Terrassa) i un cert augment de la tolerància social són factors que sembla que fan bo l'interès pel nudisme [...].

La Vanguardia - 6/8/2016

naturista m. i f.

A Madrid també els nudistes (o *naturistes*) han experimentat progressos.

La Vanguardia - 6/8/2016

naturopatia f. [+]

Es tracta de fer una prevenció mitjançant l'acció moduladora de teràpies naturals, com ara l'homeopatia, la *naturopatia* o l'acupuntura.

Presència - 19/5/2013

navaja f.

El sol, a darrera de les neus eternes, només era un fulgor sagnós que encenia en el cel de l'ocàs alguns cirrus immòbils i fins com una fulla de *navaja*.

El Punt Perpinyà - 29/3/2013

nazionalista m. [+]

Nosaltres som els constitucionalistes o demòcrates i ells són els *nazionalistes*, o actuen com Mussolini.

Diari ARA - 21/2/2014

nazisme-nacionalisme adj.

Per a una part de la societat espanyola, l'associació *nazisme-nacionalisme* català és el que toca.

La Vanguardia - 3/5/2013

né née adj.

La fotògrafa Colita, *née* Isabel Steva, exposa les seves obres, que constitueixen l'obra de tota una vida, a la Pedrera de Barcelona.

Avui - 23/3/2014

near field contact f.

En el cas de Barcelona, el projecte es desenvoluparà partint de la iniciativa contactless de La Caixa, basada en la tecnologia de pagament sense contacte -o *near field contact*-, que ha començat a estendre aquest any amb les seves noves targetes.

La Vanguardia - 29/2/2012

necroturisme m. [+]

Es van conèixer en donar suport a la Ruta Europea de Cementiris, que agrupa persones que en comptes d’anar-se’n de vacances a la costa prefereixen conèixer els cementiris del continent (una activitat també coneguda com a *necroturisme*).

Diari ARA - 21/3/2015

neerlandòfon -a adj. [+]

Albert II és l'únic que pot fer de mediador entre *neerlandòfons* i francòfons: no pertany a cap dels dos bàndols.

Avui - 8/6/2010

negacionisme m. [+]

Aquí no es mou res, sempre pedres als camins, afegeix Villas, i Ciriza remata que tot es resumeix en cultura democràtica, voluntat política i superació dels *negacionismes*.

El Periódico (català) - 23/10/2014

negacionista adj. [+]

Assenyalava l'editorial de la Figaro, que també s'apuntava a la tesi *negacionista* del ministre Le Guen.

La Vanguardia - 11/3/2016

negrocriminal adj.

Per descobrir quins són els grans escenaris del crim (fictici) de Barcelona, res millor que parlar amb els protagonistes de BCNegra, el festival de la novel·la *negrocriminal* europea que cada any aglutina lectors i escriptors de novel·la negra per fer un

Time Out Barcelona - 29/1/2015

neidbau f.

Tal com estava el 1997, la nau que va llogar Rossinés era una *neidbau*, però aviat es va convertir en un racó amb gràcia.

El Periódico (català) - 3/3/2016

nem m.

Obert l'any 1987 pel matrimoni Cun Pau i Koi Kiu ---exiliats de la guerra amb Cambodja---, té un caràcter de barri amb un punt senyorial: sí, tenen tots els clàssics de l'street food ---els *nems*, el rotlle d'estiu...---, però també un arsenal de recepte

Time Out Barcelona - 29/1/2015

nen botxí m.

La irrupció de l'Estat Islàmic al Pròxim Orient ha vomitat una generació perduda de nens soldat -utilitzats per l'IS i per milícies àrabs i kurdes-, *nens botxins* -utilitzats per l'IS ocasionalment-, nens suïcides en atemptats jihadistes i, sobretot, nen

Diari ARA - 1/3/2015

nen soldat m.

La irrupció de l'Estat Islàmic al Pròxim Orient ha vomitat una generació perduda de *nens soldat* -utilitzats per l'IS i per milícies àrabs i kurdes-, nens botxins -utilitzats per l'IS ocasionalment-, nens suïcides en atemptats jihadistes i, sobretot, nen

Diari ARA - 1/3/2015

nen suïcida m.

La irrupció de l'Estat Islàmic al Pròxim Orient ha vomitat una generació perduda de nens soldat -utilitzats per l'IS i per milícies àrabs i kurdes-, nens botxins -utilitzats per l'IS ocasionalment-, *nens suïcides* en atemptats jihadistes i, sobretot, nen

Diari ARA - 1/3/2015

nenòfob m.

O potser s'optarà, com abans amb els fumadors, per reservar unes places per a *nenòfobs* i unes altres per a la sagrada família?

El Periódico (català) - 3/4/2011

neó adj. [+]

En el secret del seu èxit també s'hi ha d'incloure el seu trencador look, entre innocent i provocador: melenes despentinades, importants dosis de maquillatge *neó*, tops, shorts, caçadores de cuir, roba superposada amb combinació d'estampats i colors, mic

El Periódico (català) - 24/6/2013

neobarroc m.

Sokurov reinventa el concepte de *neobarroc*: la seva pel·lícula és tan densa, hi ha tantes capes per sota i per sobre de la seva sòrdida superfície, que l'experiència del visionat resulta per força transcendent.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

neobohèmia f.

Em sembla que entre el neovictorianisme provincià de l'un i la *neobohèmia* àcrata de l'altre hi ha una relació que explica molt bé la proliferació de freakies i pepes, i festes Smirnoff a Barcelona.

Avui - 3/7/2011

neocatecumenal adj.

És l'església del salvadorenc Óscar Romero enfront de la *neocatecumenal* dels Rouco Varela, sempre a la dreta del poder, els diners i la seva pompa.

El Periódico (català) - 28/7/2013

neocentralisme m. [+]

Nascuts als 60, no combreguen amb el *neocentralisme*.

Diari ARA - 6/3/2011

neoclàssica f.

El grup de l'East London coqueteja amb l'ambient, la *neoclàssica*, la música de ball i el jazz per crear paisatges sonors que, en els millors moments, contenen dramàtica bellesa.

Butxaca - 1/2/2012

neocolònia f.

No té cap inconvenient a pactar i ajudar-se d'Al Qaida, com fa a Líbia i a Síria, per reconquerir països que volen ser realment independents i no *neocolònies* de les multinacionals franceses.

El triangle - 15/3/2013

neocolonialista adj.

Lluny de ser una salvaguarda per als països, la seva expansió *neocolonialista* arriba a estats d'Àfrica, de l'Orient Mitjà i Pròxim, i si poden, tota l'Europa Oriental.

El Triangle - 1/3/2013

neocolonitzador -a adj.

François Hollande segueix el rumb militarista i *neocolonitzador* del seu anterior ocupant en el càrrec, Sarkozy.

El triangle - 15/3/2013

neocolonitzar v. tr

França té ànsies d'imperi, i de *neocolonitzar* les seves antigues colònies.

El triangle - 15/3/2013

neocomunista adj.

Un càrrec inútil, una façana més dels progres per fer veure que són progres, un xiringuito per donar menjadora a un grapat de funcionaris *neocomunistes* que no serveixen per res i desviar les queixes que haurien d'anar contra aquest Ajuntament inoperant,

Avui - 9/1/2010

neocon m. i f. [+]

Diu que està disposat a deixar que Putin resolgui el caos del Pròxim Orient, promet ser «neutral» en el conflicte entre israelians i palestins, i no té manies a humiliar els *neocon* qualificant de «mentider» Bush per la farsa de l'Iraq.

El Periódico (català) - 3/3/2016

neo-con m.

Potser algun dia el pensament d'aquests analistes, compromesos amb els mots com la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat, mots que representen conceptes ben bandejats en aquests moments, i anomenats arcaics, passats de moda i carrinc

Avui - 25/2/2012

neoconservador m. [+]

En els seus quatre anys al capdavant de la diplomàcia, el seu país s'ha desprès d'aquella arrogància justiciera dels *neoconservadors* de Bush i, incapaç de seguir comprant voluntats a cop de talonari, s'ha vist obligat a optimitzar els seus recursos dele

El Periódico (català) - 3/2/2013

neoconservador -a adj. [+]

Un dels laments habituals dels intel·lectuals americans adscrits a corrents *neoconservadors* progressistes [...] és que l'era llibertària actual no és la que els seus mestres van imaginar.

Diari ARA - 28/4/2015

neoconservadorisme m. [+]

Els fets són tossuts, i, diguin el que diguin els dogmàtics del *neoconservadorisme*, sense l'Estat del benestar i els dèficits pressupostaris, el món hauria entrat en una depressió d'efectes més devastadors encara que la de 1929.

El triangle - 8/2/2013

neocristològic -a adj.

De fet, per Albertí el personatge d'Homar és una figura *neocristològica*, un Crist.

La Vanguardia - 9/2/2016

neocubista adj.

Des d'unes obres de juventut marcades per un estil *neocubista*, passant per uns paisatges tenyits d'emoció amb el riu de la seva infantesa com a eix [...].

La Vanguardia - 28/5/2016

neodansa f.

Una òpera discursiva sobre la ràbia al carrer que denuncia la corrupció i les catàstrofes que combina elements de *neodansa*, teatre documental i lecture-performance.

Antic Teatre - 1/7/2012

neoespanyolisme m.

Ha escrit Toni Soler que a Catalunya hi ha tres grans espais: sobiranisme, colauisme i *neoespanyolisme*.

Avui - 1/3/2016

neofolk m. [+]

Mud, un festival pioner de *neofolk* que aquest any presenta artistes internacionals i nacional.

La Vanguardia - 11/3/2016

neofranquisme m.

El *neofranquisme* valencià, aliat del nacionalisme espanyol, s’imposa al catalanisme en un dels àmbits que ells saben que són claus per guanyar una gerra que no ha cessat des de la caiguda d’Alemanya l’any 1707.

Diari ARA - 21/2/2011

neofranquista m. [+]

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va limitar a assenyalar, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, que Manos Limpias està integrat per *neofranquistes* de trajectòria ombrívola.

Diari ARA - 26/3/2014

neo-franquista m. i f. [+]

L’Audiència Nazional ha sigut i és un cau de franquistes, reaccionaris i *neo-franquistes*.

Catalunya - 1/1/2015

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa