Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «n»

101 de 200 de 375 termes 

neogaullista adj.

S'acusa l'expresident d'haver creat, com a alcalde, 21 llocs de treball per a suposats col·laboradors que en realitat eren membres, ajudants o persones pròximes al seu partit, el *neogaullista* RPR reconvertit el 2002 en el governant UMP de Nicolas Sarkoz

Avui - 1/2/2011

neohippisme m.

Lluny queden els dies de fàcil etiquetatge de Devendra dins del 'weird folk' i el *neohippisme*.

Diari ARA - 11/11/2016

neohippy adj.

S'inventa una filla segrestada pels *neohippies* i planteja un gran dilema.

Diari ARA - 4/12/2012

neohortelà m.

Els *neohortelans* i els danys que causa l’agricultura intensiva.

La Vanguardia - 25/1/2013

neoimperialista m.

Fins on poden arribar les ambicions de Moscou, que molts ja qualifiquen de *neoimperialistes*?

El Periódico (català) - 23/10/2014

neo­keynesià -ana adj.

Més enllà dels crits metafísics de la indignació, tan catàrtics com imprescindibles, no veig cap altra política possible que una visió *neo­keynesiana* a través de la inversió pública que estimuli l'estructura productiva, limiti el poder dels oligopolis i

El Periódico (català) - 23/5/2013

neokirchnerisme m.

Abans que Nisma aparegués al seu luxós apartament amb un tret a la templa, ningú descartava una victòria electoral del *neokirchnerisme*, en la seva variant més conservadora.

El Periódico (català) - 19/2/2015

neòleg neòloga m. i f.

Però s’obliden que l’exclusiva dels neologismes no la tenen els teòrics, sinó que cadascú de nosaltres hem fet alguna vegada a la vida de *neòleg*.

Fer classe - 21/2/2016

neòleg -òloga m. i f.

Conegut tant en el camp de la pintura i el dibuix com en el de l’art d’acció, en la plàstica multidisciplinar i en l’edició de llibres objecte, ell s’autodefineix com a *neòleg*.

Octubre - 23/3/2015

neoliberal adj. [+]

Molta gent ha empobrit amb les receptes *neoliberals* del Partit Popular durants aquests quatre anys de majoria absoluta i cal un nou govern que estigui per la feina de redreçar el país amb justícia.

La Vanguardia - 28/5/2016

neomalthusià -ana adj.

Tinc molta curiositat per les formes de vida del passat i la revolta dels més desfavorits, ja sigui en forma violenta (la Setmana Tràgica, juliol del 36, etc.) o cultural, sovint més soterrada però més determinant (introducció i difusió del darwinisme en

Catalunya - 1/1/2015

neomaoista adj.

A Pequín el van incomodar els excessos comesos durant aquella campanya (també va servir per anul·lar els seus oponents polítics) i la recuperació de la litúrgia *neomaoista*.

El Periódico (català) - 23/9/2013

neomasclista adj.

Denunciem la violència institucional que no intervé en l’enculturació *neomasclista* de la nostra societat; que s’apropia el discurs feminista obviant el fons i les pràctiques que implica; que es limita a gestionar minsos recursos que de cap manera arribe

Catalunya - 1/1/2016

neomudéjar adj.

Cal destacar que la part executada és la més complexa, ja que incloïa (...) i la famosa levitació de la façana *neomudéjar* ncessària per preservar-la.

El Periódico (català) - 24/2/2010

neomudèjar adj.

El recinte de l'antiga plaça de toros de la plaça d'Espanya, de la qual han mantingut la façana *neomudèjar*, s'ha reconvertit per acollir oferta comercial, gastronòmica i d'oci.

Avui - 1/2/2011

neon art m.

I a la novíssima Lights of Soho (lightsofsoho.com) -especialitzada en light art- han muntat una pop-up que ret homenatge als cartells de neó de Chris Bracey, un dels pioners del *neon art* més picant.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

neo-nazi m.

No deixa de ser sorprenent que molts d'aquests *neo-nazis* espanyols catalanofòbics segueixin convençuts que això del catalanisme és una qüestió de 4 polítics i prou i que el poble és com un ramat d'ovelles que no pensa res.

Avui - 21/1/2010

neo-noir adj.

Va gravar el pilot, però el treball no va agradar i el director el va reconvertir en pel·lícula de misteri *neo-noir* amb la qual va obtenir una altra nominació a l'Oscar com a millor director.

El País - 3/1/2016

neopagà -ana adj.

El cert és que, en les últimes dècades, han anat apareixent diferents moviments *neopagans*.

La Vanguardia - 28/8/2015

neopagà neopagana m. i f.

En aquesta línia, l'amor i a concepció sagrada de la naturalesa és un altre dels reclams que comparteixen molts *neopagans*.

La Vanguardia - 28/8/2015

neopaganisme m.

El *neopaganisme* nordicogermànic també es troba a Espanya.

La Vanguardia - 28/8/2015

neo-platonista m. i f.

Plató no l’havia fet, ni Aristòtil tampoc: havia quedat per als *neo-platonistes* la producció d’una visió general autènticament compatible amb el monoteisme mahometà, jueu i cristià, i el principal llegat del neoplatonisme a totes les tres cultures relig

Diari ARA - 23/2/2016

neopolar adj.

Thomazeau va debutar en el gènere negre el 1995 amb La faute à Dégun, que va inaugurar el *neopolar* francès -reinvenció actualitzada del gènere- juntament amb Total Khéops, de Jean-Claude Izzo, i Trois jours d’engatse, de Philippe Carrese.

Diari ARA - 23/1/2016

neopopular m. i f.

Però Sánchez va preferir signar un acord pel canvi amb els *neopopulars* de Ciutadans per, entre d'altres raons, acontentar determinats barons del seu partit, aquells que podrien ben bé ser els descendents dels d'"antes roja que rota" [...].

El Punt - 1/5/2016

neopopulista adj. [+]

L'esquerra calla en el debat sobre el paper de la religió. I en canvi els moviments *neopopulistes* utilitzen el repertori de l'esquerra pervertint-lo, i ho fan contra l'islam.

Diari ARA - 2/11/2015

neoprofessional m.

Antonio Campoy, campió d’Espanya de full-contact, va ser el guanyador del combat professional de kick-boxing que va organitzar el Total KO i el Team Calvet al centre esportiu dels Serradells. Hi va haver una vintena de combats. En *neoprofessional*, triom

Diari Bondia - 30/3/2015

neoprogre adj.

I si a Eurovisió s’hi presenta el tal John Cobra, clar exemple-conseqüència del model educatiu i social *neoprogre* que hem hagut de patir, doncs la gent va i el vota.

Avui - 25/2/2010

neopunk adj.

L'estètica *neopunk* de la primera Mad Max s'ha aguditzat, i els supervivents han adoptat una aparença tribal, com si fos un retorn als temps dels troglodites.

La Vanguardia - 14/2/2013

neorepublicanisme m.

En un PP on coa el germen del *neorepublicanisme* de dretes, el PSOE és avui el refugi del joancarlisme més infracturable.

El Triangle - 1/3/2013

neosoul adj. [+]

És una de les veus que destaquen en aquest moviment *neosoul* que irradia des de Barcelona.

La Vanguardia - 6/8/2016

neo-soul m.

Leila Montes, considerada pels experts com una de les intèrprets de *neo-soul* i R&B amb més futur, tancarà la gira de presentació del seu àlbum debut.

El Periódico (català) - 18/2/2015

neosoul sister f.

“No em molesta que em cataloguin com a intèrpret de neosoul, però sí que em considerin una *neosoul sister* més”, diu sobre el seu aparent rebuig de l’encasellament estilístic.

La Vanguardia - 3/11/2016

neosoviètic -a adj.

La imatge *neosoviètica* de Putin ha despistat Occident quan en realitat és el típic empresari postsoviètic amb una psicologia construïda sota el KGB.

Diari ARA - 18/2/2012

neotsar m.

El *neotsar* Putin.

El Temps - 29/4/2014

neovictorianisme m.

Em sembla que entre el *neovictorianisme* provincià de l'un i la neobohèmia àcrata de l'altre hi ha una relació que explica molt bé la proliferació de freakies i pepes, i festes Smirnoff a Barcelona.

Avui - 3/7/2011

nepotista adj.

En fi, que ens eixirà per les orelles el bon rei en Jaume, creador dels regnes de Mallorca i de València, cap militar dels exèrcits cristians, usurpador de terres, ordenador de deportacions massives, *nepotista* com el que més, però mite on n'hi haja.

Pagina26 - 9/9/2011

neptú m.

Un terreny adobat per als *neptuns* de l'aigua, per als tragamilles, per als ultrafondistes, per als malalts del triatló i per a aquells homes i dones de ferro que entrenen els ironman.

El Periódico (català) - 3/7/2011

nerazzurro m.

Tanmateix, l’arribada de Rainieri a la banqueta dels *nerazzurri* el va apartar de l’equip.

La Vanguardia - 31/1/2012

nerd m.

Cuatro ha triat 24 pretendents i els ha dividit en quatre grups en funció de les seves qualitats: els guapos, els simpàtics, els *nerds* i els únics -és a dir, inclassificables-.

Diari ARA - 10/5/2013

neroazzurro m.

L'Inter va caure a casa amb el Schalke (2-5) en quarts de la Champions de la temporada passada, però el primer gol dels *neriazzurri* va ser memorable.

El Periódico (català) - 23/11/2011

neroazzurro -a adj. [+]

Fins i tot, va aturar un penal a Milito que hauria donat vida al conjunt *neroazzurro* en un exercici de maduresa davant tot el continent en la final de la supercopa.

Avui - 5/2/2011

nespresso f.

A casa tenim una *nespresso* i m’agrada oferir-ne als amics.

Diari ARA - 19/11/2011

net adj.

Va explicar que s'estudia l'eliminació del cànon d'homologació als taxis perquè en la substitució de vehicles s'opti per cotxes *nets* d'aquesta mena.

La Vanguardia - 11/3/2016

netbook m. [+]

Són com els telèfons mòbils dels 90, o els *netbooks* fa un parell d’anys.

DiR Emotions - 1/1/2012

netejaparabrises m. [+]

A més de la dutxa plegable, he ideat un truc per conservar les gomes dels *netejaparabrises*.

El Periódico (català) - 3/9/2014

netejar v. tr

Això sí: les dues patronals admeten que cal *netejar* la imatge del sector bancari.

La Vanguardia - 16/1/2015

netlabel m.

És el fundador de Neovinyl, un dels *netlabels* pioners a Espanya.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

network f. [+]

Un directiu de la cadena, Dick Ebersol, i el seu amic Lorne Michaels, jove i prometedor guionista i productor, van ser els encarregats de dissenyar un producte diferent, modern i, sobretot, trencador amb tots els refregits que llavors marcaven les program

El Periódico (català) - 14/2/2015

networking m. [+]

I ho fa a través de diverses activitats com ara conferències, seminaris, àrees de *networking* i una zona perquè professionals i inversors descobreixin start-ups amb projectes pensats per revolucionar l’alimentació i la gastronomia des de la tecnologia.

Diari ARA - 17/4/2016

networking garden m.

En un dels *networking gardens*, els petits espais a l’aire lliure escampats per tot el recinte del MWC on els congressistes poden prendre l’aire, una cervesa i un entrepà, les gandules per relaxar-s’hi estan patrocinades per BlackBerry.

Diari ARA - 23/2/2016

neuràlgic -a adj.

Com acostuma a passar en aquest tipus d’esdeveniments, a més a més d’incrementar la vigilància dels punts *neuràlgics* de les dues ciutats, l’augment de la presència de vehicles i uniformes busca provocar un efecte dissuasori.

El Periódico (català) - 21/2/2016

neuroadaptació f.

De la mateixa manera que hi ha una *neuroadaptació* al tòxic, també ens adaptem a no consumir-ho.

La Vanguardia - 9/2/2016

neuroarquitectura f.

La *neuroarquitectura* és una ciència amable i recent que busca entendre, a través de la neurociència, com l’espai afecta la ment humana.

La Vanguardia - 1/3/2016

neurobiòloga f.

A Barcelona està coordinada per la *neurobiòloga* Mara Dierssen i es realitza en col·laboració amb nombrosos centres de recerca i institucions.

El·lipse - 1/4/2013

neurobiològic -a adj.

Hi ha un consens majoritari a acceptar que és un trastorn d'origen *neurobiològic* i probablement de transmissió genètica.

L'Alzina - 8/5/2012

neurociència f. [+]

Com a investigador, treballa en el camp de la *neurociència*, concretament en els models matemàtics del cervell i la sincronització dels ritmes cerebrals, així com en aspectes de la intel·ligència artificial aplicats a senyals biomèdics.

Diari ARA - 23/11/2016

neurocientífic m. [+]

Va ser en una reunió de *neurocientífics* al Regne Unit el 2011 quan Yuste va plantejar l'ambiciosa iniciativa, que aviat va atraure l'interès de la Casa Blanca.

El Periódico (català) - 3/4/2013

neurocientífic -a adj. [+]

La llista de la compra incloïa també intercanvis de presoners, inclòs l'alliberament del *neurocientífic* pakistanès educat als EUA Aafia Siddiqui, empresonat a Texas pels seus vincles amb Al-Qaida, segons va informar The New York Times.

El Periódico (català) - 23/8/2014

neurocientífic neurocientífica m. i f.

Bale, *neurocientífica* de la Universitat de Pennsilvània, va examinar el semen de rates mascles estressades.

Diari ARA - 3/1/2016

neurocientífica f.

La *neurocientífica* del Centre de Recerca Genòmica començarà el dia parlant de ciència i l'acabarà fent música.

Diari ARA - 2/3/2012

neurodegeneració f. [+]

I quan parles més d'una llengua i les practiques, la *neurodegeneració* inevitable s'alenteix.

Diari ARA - 28/4/2015

neurodegeneratiu- Iva adj.

L’Àrea Municipal d’Esports de l’Ajuntament de l’Ametlla un any més ha preparat tot un seguit d’activitats esportives solidàries per sumar-se a la lluita de la Marató de TV3, enguany destinada a les malalties *neurodegeneratives*.

Mes Ebre - 25/12/2013

neurodegeneratiu -iva adj. [+]

El cafè també es relaciona amb la disminució de possibilitats de patir malalties *neurodegeneratives* com l'Alzheimer o el Parkinson.

El Periódico (català) - 1/3/2016

neurodegeneratiu -va adj. [+]

Escriptor Miquel Martí i Pol, amb les activitats que enguany realitzarà La Marató de TV3 (dedicada a les malalties *neurodegeneratives*), i amb les que durà a terme.

Bon dia - 15/11/2013

neurodesconferència f.

Enguany la gran novetat entre els actes per al públic general va ser una *neurodesconferència*, una activitat pensada perquè els mateixos assistents decidissin quin tema volien tractar.

El·lipse - 1/4/2013

neurodistònic -a adj.

En l'última fase, tracto el terreny de la persona (carencitat, hipoglucèmic, àcid-desmineralitzat, *neurodistònic*, basocolític, oxidat).

Psaging - 1/6/2012

neuroendocrí -ina adj.

En el segon cas, les causes apunten a les alteracions *neuroendocrines*, al consum de fàrmacs i a la tendència a aportar hàbits poc saludables durant el procés depressiu.

DiR Emotions - 1/7/2010

neurofarmacòleg m.

El responsable de l'equip de *neurofarmacòlegs* de l'IMIM, Rafael de la Torre, ha assegurat que el videojoc també podria ajudar "a prevenir malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.

El Periódico (català) - 13/12/2014

neurofarmacologia f.

A l'estudi d'SFX, en el qual també hi participa Andrés Ozaita del laboratori de *neurofarmacologia* de la UPF, està previst fer l'assaig clínic en els propers mesos.

El·lipse - 1/2/2013

neuroimatge f. [+]

[...] detectar de manera precoç les persones que poden patir la malaltia, i de fet s'ha avançat molt en les tècniques de *neuroimatge* per a la detecció precoç.

Diari ARA - 20/3/2014

neuroimmunològic -a adj.

Desordres del sistema *neuroimmunològic*: síndrome de fatiga crònica, fibromiàlgia i esclerosis múltiple.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

neurolingüístic -a adj.

D'altra banda, Marc Jovani, especialista en programació *neurolingüística*, instruirà els assistents en el taller sobre com embolcallar les coses.

Claror - 8/9/2011

neuromàrqueting m. [+]

L'esdeveniment líder del món del *neuromàrqueting* s'instal·la per primer cop a la ciutat.

Barcelovers - 1/1/2015

neuromarquetinguià m.

I si no ho som, els *neuromarquetinguians* tenen l'atreviment d'explicar-nos com hem de pensar, actuar i comprar d'acord amb la nostra edat, sexe o origen.

La Vanguardia - 19/2/2014

neuromedicina f.

Vas estudiar econòmiques a la UB per acabar muntant una empresa dedicada a desenvolupar tecnologies en el camp de la *neuromedicina*.

Diari ARA - 1/3/2015

neuronavegació f.

Aquesta tecnologia ens permet processar les imatges del cervell en un sistema informàtic i, gràcies a la *neuronavegació*, executar de forma precisa les trajectòries per col·locar els elèctrodes evitant qualsevol dany a venes o altres zones sensibles.

El·lipse - 1/6/2013

neurooncòleg m.

L'encefalitis autoimmune, l'estranya malaltia que causa brots psicòtics descoberta pel *neurooncòleg* Josep Dalmau.

Diari ARA - 3/3/2013

neuropatòleg neuropatòloga m. i f. [+]

Narra la història increïble però certa del Dr. Bennet Omalu, un *neuropatòleg* forense brillant emigrat als Estats Units que fa un important descobriment mèdic.

La Vanguardia - 3/3/2016

neuropsicòleg m.

Acompanyats per un grup de psicòlegs i *neuropsicòlegs*, aquests grups abordaran temes com la comunicació amb el malalt i la gestió de les emocions.

El·lipse - 1/3/2014

neuropsicòloga f.

2.000 voluntaris d'entre 45 i 65 anys que durant un any seran sotmesos a proves cognitives en una fase de preestudi són fills d'un pacient amb Alzheimer, no presenten cap deteriorament cognitiu i gaudeixen d'un bon estat de salut general, que, en cap cas,

Diari ARA - 23/7/2013

neuropsicològic -a adj.

Enundels estudis van comparar persones amb addiccions a substàncies a d’altres amb trastorns del joc, pacients obesos i persones sanes davant un videojoc de cartes que s’utilitza com a prova *neuropsicològica*.

La Vanguardia - 3/11/2016

neuropsiquiàtric -a adj. [+]

El cafè és desaconsellable per als nens menors de 10 anys o per als que pateixen trastorns *neuropsiquiàtrics*, ja que els pot provocar crisis o ansietats.

El Periódico (català) - 1/3/2016

neuroquímic -a adj.

Un gram a temps, potser un ajust *neuroquímic*, i confiem que el nus es dissolgui a l’estómac sense fer cap esforç i de forma instantània.

La Vanguardia - 3/3/2016

neuroquirúrgic -a adj.

La decisió de procedir al trasllat a Barcelona ha estat presa perquè el pacient, amb risc de mort, requeria una UCI *neuroquirúrgica* especialitzada, on se l'ha operat per col·locar sensors de pressió intracranials, segons han explicat des de l'HNSM.

Ara Andorra - 25/5/2015

neuro-radiòleg neuro-radiòloga m. i f. [+]

*Neuro-radióloga* de professió i enamorada de la cuina.

Sabor... - 1/3/2016

neurosensorial adj. [+]

Segons explica, les investigacions iniciades fa anys l'han portat a dissenyar una màquina capaç d'estimular les cèl·lules *neurosensorials* de l'orella interna.

Diari ARA - 3/3/2016

neurosonografia f.

L'estudi inclourà ecografies i *neurosonografies*, que permeten estudiar de prop el desenvolupament cerebral del fetus.

El País - 1/3/2016

neurotecnologia f.

Ha dit Obama en la presentació de la iniciativa BRAIN (cervell en anglès i també acrònim en anglès del projecte batejat Investigació del cervell a través de l'avanç de *neurotecnologies* innovadores).

El Periódico (català) - 3/4/2013

neurotraumatologia f.

Ara, l'equip de *neurotraumatologia* de l'Institut Guttmann l'ha sotmès a una operació multinivell, practicant fins a nou intervencions simultànies.

El Periódico (català) - 23/7/2014

neutralitzar v. tr

De manera que es *va neutralitzar* l'etapa i hi va haver algú, com Nani Roma, a qui no el van avisar.

El Periódico (català) - 14/1/2013

new age adj. [+]

Pel que fa a la resta, el gruix de la pel·lícula transcorre entre l'afectació, el sermó i el to *new age* que Malick sol esquivar amb elegància, però al qual aquesta vegada es veu arrossegat per aquella marea que puja i que baixa al francès Mont Saint-Mic

El Periódico (català) - 3/9/2012

new deal m. [+]

No crec que sigui casualitat que el període de pau més llarg de la història dels països occidentals s'hagi produït arran del *new deal* nord-americà i del naixement de l'Estat del benestar a Europa després de la Segona Guerra Mundial.

La Vanguardia - 28/5/2016

new electro m. [+]

Nasty [Bass] és el pla B pels seguidors de Nasty Mondays que tinguin ganes d'escoltar l'electrònica més actual i les noves corrents musicals alternatives: bass, *new electro*, fidget house.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

new romantic m.

Del passat però amb un nou disc previst per a aquest any arribaran Duran Duran, una de les bandes més populars dels *new romantics* dels anys 80.

Diari ARA - 29/1/2015

new wave f. [+]

Diumenge, en fi, una referència de la millor *new wave* britànica com els Immaculate Fools tornaran per demostrar la plena vigència del seu pop refrescant.

La Vanguardia - 8/6/2016

newbie m. i f.

*Newbie* és la manera carinyosa que tenen els membres de l'associació d'ESN Barcelona UPF de dirigir-se als que de tota la vida se'ls ha anomenat novatos.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

newsflash m.

Als subscriptors –només cal un correu electrònic i un codi postal per inscriure's– els arriba la informació en productes com el Top20, un rànquing setmanal amb les millors ofertes, o el *newsflash*, un servei d'alertes amb ofertes de temps limitat.

Avui - 13/3/2011

newsletter m. [+]

Aprèn a estructurar un *newsletter* per donar valor afegit als teus clients i planifica les teves campanyes d'e-mail màrqueting.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

newton m.

D'aquesta manera, quan Helmut Newton feia una foto, la dona davant seu passava a convertir-se immediatament en un *newton*, esdevenia part integrant del fotògraf i del seu meravellós portfolio.

Diari ARA - 1/3/2015

newtonià newtoniana m. i f.

Les *newtonianes* exhibeixen una sexualitat desimbolta, orgullosa.

Diari ARA - 1/3/2015

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa