Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «R»

Cerca el terme al Termcat

1 de 100 de 2355 termes 

R&B m.

Dues bessones de París d'origen cubà -filles d'un percussionista del Buena Vista Social Club-, facturen un *R&B* esquelètic en anglès i yoruba.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

R&B m.

I si a això afegim la seva condició de mà dreta del gran líder de l'*R&B* nacional, Flavio, pel qui va produir i editar el seu disc de debut, la foto ja està completa.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

R&B m.

Quina és la teva música preferida? *R&B* i soul.

El·lipse - 1/12/2015

rabieta f.

Com que no li quadra que aquest diari publiqui segons què, ho atribueix a una *rabieta* motivada per “la preferencia que tiene Zapatero por los titiriteros barceloneses”.

Avui - 9/3/2010

rabina f.

La *rabina* Susan Silverman, que resa amb les Dones del Mur, va explicar que un dels ultraortodoxos va escopir a les seves tres filles i que alguns homes van llançar cafè a algunes activistes i un objecte contundent a una nena petita.

El Periódico (català) - 13/5/2013

rabona f.

El mateix portuguès ha estat l'encarregat de culminar una excel·lent jugada d'atac, amb esperó de Benzema i *rabona* de Di María incloses.

Diari ARA - 3/10/2013

rabona f.

El centrecampista argentí, en posició d'extrem dret, ha fet una paret mil·limètrica amb Benzema, que li ha tornat la pilota de taló i l'hi ha ficat a l'àrea del Copenhaguen, perquè Di María aprofundís i centrés de *rabona*.

El Periódico (català) - 3/10/2013

racing adj.

I ara, gairebé un any després del llançament del 208, arriba la seva versió més esportiva, aquesta Gti, que porta l'ADN més *racing* de la marca.

Diari ARA - 20/4/2013

racionalitzador -a adj.

[...] el qüestionament del model autonòmic és cíclic i té dues característiques fonamentals: sorgeix sempre en boca de qui no està governant i ho fa sobre la presumpció d'un criteri economicista i *racionalitzador* de la despesa.

El Periódico (català) - 10/2/2011

racionalitzador -a adj.

Així, l'home ha escrit coses com que no hi ha a Catalunya cap acte polític que es preï sense una o diverses manifestacions d'onanisme, que els diners són el bàlsam *racionalitzador* de Catalunya.

El Periódico (català) - 23/7/2013

racket m.

L’equip de *racket* del Esquaix Igualada va perdre el seu partit de Lliga Catalana a casa 1-2 davant del Nick Esports de la ciutat comtal.

L'enllaç - 3/3/2011

racó de pensar m.

El candidat de CiU a Sabadell, Carles Rossinyol, afirma que el PSC “hauria d'anar quatre anys al *racó de pensar*” i veu impossible pactar amb ells perquè el seu candidat, Josep Ayuso, és “la marca blanca del bustisme”.

El Periódico (català) - 19/1/2013

racó de pensar m.

El que distingeix 'Com hem de parlar perquè els fills escoltin' és que funciona sense necessitat de castigar ni premiar, ni *racons de pensar* ni temps d'espera.

Diari ARA - 19/1/2013

racó de pensar m.

Homs ha dit que la CUP "ha d'anar al *racó de pensar*" i ha apostat obertament per forçar una ruptura interna dels anticapitalistes donant "oxigen" al sector més pactista.

El Periódico (català) - 10/6/2016

radar m.

Per això, l'IDEC sempre té els ulls i les orelles ben oberts, els *radars* activats: per detectar, atraure, treballar i ajudar a créixer el talent.

IDEC - 1/1/2013

radar m.

Els seus ulls i mans són *radars* sobre les xarxes socials.

El Periódico (català) - 16/6/2015

raddicchio m.

Li agradava anar al mercat de Rialto, el cuore de la ciutat, i comprar *raddicchio*, carciofi... per cuinar a casa.

Diari ARA - 17/4/2016

radiactiu -iva adj.

Habitualment es detecten 100 becquerels de iode *radiactiu* en l'aigua de la ciutat, perè ara mateix aquesta xifra s'ha disparat fins a 210 becquerels.

Pagina26 - 29/3/2011

radial f.

L'Estat rescatarà les *radials* amb 3.600 milions.

Diari ARA - 26/3/2014

radialitat f.

Aquesta lògica de tantes dècades de la *radialitat*, de fer-ho passar tot per Madrid i el seu quilómetro cero, i nosaltres hi estem en contra?

Avui - 13/1/2011

radical lliure m.

És el cas, per exemple, de cremes amb substàncies antioxidants i minerals que combaten els *radicals lliures*.

Revista Ecovital - 1/5/2010

radikal adj.

Felip Puig ja ha deixat ben clar que, amb ell de conseller d'Interior, no s'hi valen collonades, que aquí s'ha acabat la xauxa de què en temps de Joan Saura van gaudir okupes, antisistema, i altres herbes *radikals*, i que quan ell es posa a fer d'estrict

Diari ARA - 30/5/2011

radiocedé m.

Entre l'equipament de l'acabat Klass destaquen elements com ara el sistema d'ajuda a l'arrencada en pendents, airbag de cortina, ordinador de viatge, volant multifunció, *radiocedé* amb MP3, connexió USB i auxiliars, Bluetooth integrat a volant, retroviso

El Punt - 1/5/2016

radiocontrol m.

A més de tallers, simuladors i unes piscines exteriors per pilotar embarcacions per *radiocontrol* i pujar a un catamarà, tindran espectacles de matí i tarda.

El Periódico (català) - 2/1/2011

radiodespertador m.

Efectivament tenir una hàbit tan senzill com ventilar la casa deu minuts, evitar tenir aparells elèctrics al capçal del llit -com *radiodespertadors*, telèfons o qualsevol altre aparell que porti un transformador-.

dDONA - 1/1/2014

radiodifusor m.

La decisió d'Indústria és unilateral i arbitrària, ja que hi ha altres *radiodifusors*, públics i privats, en una situació similar però no s'hi ha actuat en contra.

Diari ARA - 5/5/2016

radioelectrònic -a adj.

La taxa, ha indicat Jáuregui, no és per l'ús de l'espectre *radioelectrònic*, sinó per un altre concepte relacionat amb el benefici que obtenen les companyies de telecomunicacions per la renúncia de RTVE de captar publicitat.

El Periódico (català) - 2/2/2011

radiofàrmac m.

Siemens té una fàbrica més a Catalunya, a Rubí especialitzada en material elèctric i dues a Madrid, especialitzades en la producció d'equips de radiodiagnòstic i *radiofàrmacs*.

Diari ARA - 23/4/2014

radiofonista m.

Va ser allà on es va començar a gestar l’exitosa carrera professional com a *radiofonista*, presentador de televisió, actor de doblatge i gastrònom de Jordi Estadella.

El Periódico (català) - 2/5/2010

radiofonista m.

No abandona mai la veu impostada dels *radiofonistes* clàssics.

Diari ARA - 19/11/2011

radiofonista m.

Aquest és el cas del *radiofonista* cordovès Justo Molinero.

Avui - 30/11/2011

radiofonista m.

El *radiofonista* ho confessa.

La Vanguardia - 1/3/2012

radiofonista m.

Tenint en compte que Pipi és *radiofonista* d'esports, és tot un detall.

El Periódico (català) - 13/1/2013

radiofonista m.

Els diaris catalans també destaquen la mort de Constantino Romero, *radiofonista*, presentador de televisió, actor i una de les millors veus del doblatge cinematogràfic.

El Periódico (català) - 13/5/2013

radiofonista m.

Al llibre hi apareixen una seixantena de retrats de personatges imaginaris o no que, com afirma en el pròleg el cantant i *radiofonista* nord-català Gerard Jacquet, poden ser el nostre veí o veïna.

El Punt Perpinyà - 29/7/2013

radiofonista m. i f.

La segona trama important en termes penals és l'organitzada en ocasió de l'ajuda que el PP va oferir al *radiofonista* Federico Jiménez Losantos mitjançant una massiva participació en l'ampliació de capital del seu diari on line Libertad Digital.

La Vanguardia - 29/5/2015

radiofonista m. i f.

Les xarxes socials no s'han fet esperar i han respost al *radiofonista*, a qui han titllat de “cafre”, “feixista” i “neci”, entre altres qualificatius, a més d'acusar-lo de buscar publicitat gratuïta.

El Periódico (català) - 23/1/2016

radiofórmula f.

I allà, amb uns amics, va impulsar la seva primera emissora a inicis dels 80: primer era una *radiofórmula*, però va acabar esdevenint la ràdio local del municipi, recorda Shafiq.

Avui - 1/2/2011

radiofórmula f.

Ells ja hi eren abans d’aquell boom del folk celta que va agitar la *radiofórmula* fa una dècada, i encara hi són després.

El Periódico (català) - 19/2/2011

radiofórmula f.

Una quinzena de grups i artistes com Gossos, Els Catarres, Quart Primera, Las Migas, The Pinker Tones, The New Raemon, Joan Colomo i la *radiofórmula*, o Andrea Motis & Joan Chamorro, entre d'altres, actuaran des de les onze del matí fins a les vuit del v

Avui - 23/4/2013

radiofórmula f.

Segurament altres personatges que pul·lulen per la tele i per les *radiofórmules* sense talent ni res a oferir haurien omplert el local.

Diari ARA - 5/5/2014

radiofórmula f.

En oposició a "Los peces de colores" (2009), el seu anterior àlbum —en què, fan conya, la producció de Santi García aspirava a fer-los quasi aptes per a la *radiofórmula*— "Novelería" "representa el grup en la seva forma més natural" (Guàrdia).

Time Out Barcelona - 27/3/2015

radiofórmula f.

Venint d'ArteSano (2012), un disc de flamenc tradicional, el nou xoca perquè s'apropa a la cançó pop de *radiofórmula* que podria cantar una altra de les convidades al disc, Ana Belén.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

radioformulable adj.

Distanciada tant del territori roots dels seus inicis com de l'accessibilitat *radioformulable* del celebrat The hush, acota un creïble espai de pop adult sense impostacions.

El Periódico (català) - 1/7/2013

radiografia f.

En el dossier d'aquesta setmana, un jove periodista ha viatjat a Islàndia i ha fet un retrat humà, polític i sociològic dels seus habitants, i una *radiografia* de com l'any 2008 els feliços islandesos es van despertar envoltats de deutes provocats per l'

Presència - 20/1/2012

radiografia f.

La Vanguardia ha fet una sorprenent *radiografia* dels consellers que estan pel pacte, els pragmàtics, que són tots, encapçalats per Germà Gordó, amb les úniques excepcions dels romàntics de l'Estat propi: Homs, Rigau i Mascarell.

El triangle - 19/4/2013

radiografia f.

L'organització, que presideix Emilio Botín, va presentar ahir dos informes amb què pretén fer una *radiografia* de l'ocupació entre la població jove.

La Vanguardia - 3/5/2013

radiografia f.

*Radiografia* del cinema a Espanya: produccions petites, èxit escàs.

La Vanguardia - 25/2/2014

radiografia f.

A la *radiografia* destaca el cas de Catalunya: té les universitats més cares de tot el país. El preu mitjà d'un curs és de 2.011 euros, mentre que a Madrid se situa en els 1.819 euros.

La Vanguardia - 28/2/2014

radiografia f.

La idea era fer una *radiografia* d’Espanya durant una nit d’estiu.

El Periódico (català) - 16/6/2015

radiografia f.

Les ponències van servir per aprofundir i aprendre sobre els temes plantejats, fer una *radiografia* de la situació actual i començar a plantejar possibles solucions que el municipi haurà d'estudiar, debatre, acordar i posar a la pràctica.

Celobert - 1/12/2015

radiografia f.

La *radiografia* d'una gran crisi.

La Vanguardia - 1/3/2016

radiografia f.

[...], però que mai ha arrencat i que donaria una *radiografia* real de les necessitats dels centres, a més de saber, per fi, si existeixen 323 arxius a Catalunya, o no; [...].

El País - 1/3/2016

radiografia f.

Però el més transcendent és que va permetre fer una *radiografia* de l’Espanya política i de les demandes de Catalunya com cap altre.

La Vanguardia - 3/3/2016

radiografia f.

Vista aquesta *radiografia*, que el govern municipal ha titllat de preocupant, Colau ha instat la Generalitat i l'Estat a prendre mesures per frenar una nova bombolla i que modifiquin la legislació sobre arrendaments urbans.

Diari ARA - 3/3/2016

radiografia f.

Segons ha explicat el PSC badaloní la intenció és poder realitzar una *radiografia* actual de la situació política de la ciutat i poder valorar quina opinió tenen els veïns de Badalona.

El Tot Badalona - 18/3/2016

radiografia f.

Rosa Coscolla i Marta Poll, responsables de l’informe, van justificar que és difícil fer una *radiografia* detallada de la salut mental dels nens i joves perquè només hi ha dades parcials, disperses i sense homogeneïtzar.

La Vanguardia - 10/6/2016

radiografia f.

La *radiografia* de l'incivisme a Barcelona s'està agreujant d'una manera molt preocupant ---continua dient el regidor popular---, perquè la impunitat dels incívics és absoluta.

La Vanguardia - 6/8/2016

radiografia f.

Potser hi havia portades de senyoretes despullades venent cireres però la radiografia mostrava un cinema expressionista de Nosferatu de pernil ibèric.

Diari ARA - 27/10/2016

radiografiar v. tr

Èpoques, cultures, temes i gent molt diferent han estat *radiografiats* per la mirada sàvia d'aquest veterà director, un dels grans del cinema francès encara en actiu.

Avui - 10/3/2011

radiografiar v. tr

Van convertir el collage en una imatge armada i sediciosa amb la qual *van radiografiar* les misèries i les grandeses d'una societat canviant en la qual es jugava una partida a mort entre les forces del progrés i les posicions immobilistes que, tot i que

Presència - 20/1/2012

radiografiar v. tr

Elisabet Alguacil, en nom del Casal, *radiografia* la situació.

Diari ARA - 18/2/2012

radiografiar v. tr

L’escriptora Care Santos *radiografia* per al ‘Rar’ l’estat actual de la literatura juvenil.

Diari ARA - 21/2/2016

radiografiar v. tr

Pep Guardiola havia *radiografiat* els perills del Mainz.

Avui - 3/3/2016

radiografiar v. tr

I, significatiu, el seu aniversari li serveix per *radiografiar* la francesa de 50 anys.

La Vanguardia - 17/11/2016

radiomarcar v. tr

L'animal, un mascle *radiomarcat*, havia estat alliberat el 20 de juny en companyia d'un altre mascle batejat com a Komodo.

El Periódico (català) - 3/9/2014

radiotaxi m.

La llei del taxi es limita a instar el Govern de la Generalitat a determinar per reglament les condicions de la contractació del servei d'emissores de *radiotaxi*.

El Periódico (català) - 17/3/2014

radioteatre m.

Report Disort, una peça de *radioteatre* dirigida pel director britànic Paul Long, i una obra titulada Fantasia de Obreros, del director xilè Ignacio Churra, que es podrà veure a la plaça Major.

Bon dia - 5/10/2013

radioteatre m.

El *radioteatre*, un element que va resultar un fenomen fa dècades, ja va tenir alguns antecedents fa pocs anys, com ara el concurs que programava el Festival Lola amb el suport d'Area Tangent des del 2007.

Avui - 3/12/2014

radioteatre m.

Òbviament, aquesta notícia, en la línia del *radioteatre* de 'La guerra dels mons' que va llançar a la fama Orson Welles, és un muntatge promocional.

El Periódico (català) - 23/1/2016

radiotelevisar v. tr

Necessitem aquestes garanties per iniciar negociacions, ha subratllat en una entrevista *radiotelevisada* a les cadenes RMC i BFM TV.

El Periódico (català) - 3/7/2013

radiotelevisió f.

Durant el parlament va fer referència a la situació que viu la *radiotelevisió* pública valenciana -s'enfronta a una ERO- i va mostrar el seu rebuig als acomiadaments que preveu el govern.

Diari ARA - 26/2/2012

radiotelevisió f.

Els treballadors de les *radiotelevisions* públiques -principalment les autonòmiques- han sortit al carrer per denunciar l'assetjament polític i econòmic que estan patint aquests mitjans.

El triangle - 8/2/2013

radiotelevisió f.

La reforma d'RTVE per part del PP és gairebé el tret de gràcia contra la *radiotelevisió* pública estatal, convertida de nou en la veu del seu amo i posant fi al pluralisme anterior que tant apreciava l'audiència.

El triangle - 15/3/2013

radiotelevisió f.

Els treballadors compten, a més, amb l'ajuda del European Broadcasting Union, l'ens comunitari que representa les *radiotelevisions* públiques de la UE, que ha instal·lat un satèl·lit a l'exterior de les oficines d'ERT.

Diari ARA - 13/6/2013

radiotelevisió f.

Gorka Maneiro, també s’ha afegit a les crítiques del col•lectiu i, a més de qualificar el fitxatge televisiu de Zubimendi d’“insult a les víctimes del terrorisme i a la democràcia”, ha reclamat la dimissió de la responsable de la *radiotelevisió* pública

Diari ARA - 29/1/2015

raft m.

Al riu també podrem practicar el ràfting o descens de rius per aigües braves en un bot pneumàtic (o *raft*) amb capacitat per a 6-8 persones, amb l'ajuda de pales.

Claror - 31/5/2011

ragazzo ragazza m. i f.

Abel Ferrara, mític *ragazzo* del cor del Bronx, persegueix el rastre del fantasma de Pier Paolo Pasolini entre els descampats de l'extraradi de Roma, feus de xaperos i macarrons amb jupa de cuir.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

ragazzo ragazza m. i f.

El seu nom gravat a la pedra i a sota la paraula *ragazzo*.

El País - 3/1/2016

ragga m.

També Moralla ha aconseguit portar diversitat d'estils de la mà de diferents col·lectius, música com dancehall/*ragga* amb grups com Saltamontes ahumados HIFi; trance amb Redust i Zerogravity; techno, minimal, Drum and Bass i electro amb Project Party, en

La Marina - 1/3/2016

rai m.

Sí que va funcionar: el col·lectiu de Tolosa ha tornat amb una colla d'himnes que, a banda de fer remenar el cul amb la seva inspirada mescla de pop-rock, rap, reggae, ska i cumbia, hereva del *rai* algerià i de la chanson francesa, també remou les consci

Time Out Barcelona - 2/3/2012

raid natura m.

Les modalitats esportives en les quals han pres part els treballadors de la Fundació Claror van ser futbol, esquaix, *raid natura*, voleibol i pàdel.

Claror - 31/5/2011

rainbow pill f.

Aquests suplements han substituït les famoses *rainbow pills* prohibides als anys setanta-noranta i estan exclosos de l'estricta reglamentació que s'aplica als productes farmacèutics, ja que no són considerats medicaments.

El·lipse - 1/2/2013

rajao m.

Maduro ataca la resolució del Congrés i acusa els espanyols de racistes. "Rajoy, el *rajao*".

Ara Andorra - 15/4/2015

raki m.

Deia que el meu propòsit era tornar a la ciutat de l'Acròpolis per fer fotos i prendre *raki* i escoltar rebètico per la zona d'Exarjia, però l'atzar i la necessitat han volgut que ara els meus Llocs Sants siguin uns altres.

El Periódico (català) - 13/5/2012

raku m.

Ella i l'artista holandesa Marguerite Olivier ensenyaran els secrets del *raku*, una tècnica oriental d'elaboració de ceràmica utilitària.

El Periódico (català) - 13/5/2012

ral·licròs m.

Aquesta serà la primera vegada que el Mundial de *ral·licròs* de la FIA vindrà a Europa.

La Vanguardia - 3/5/2013

ral·licròs m.

La prova comença avui a Barcelona, sense ell, que fa dos anys va fer el salt al *ral·licròs*, una modalitat de la qual és el vigent campió del món.

Diari ARA - 23/10/2014

ral·licròs m.

Loeb farà tot el mundial de *ral·licròs*.

Avui - 1/3/2016

ral·licròs m.

Sébastien Loeb es passa al *ral·licròs*.

La Vanguardia - 1/3/2016

ralentització f.

Una cosa similar va passar als serveis, on l'indicador de l'activitat va mostrar al novembre "una pèrdua de dinamisme [en registrar una taxa nul·la intermensual] amb una *ralentització* generalitzada.

Diari ARA - 28/1/2015

râleur adj.

Lluny d’avergonyir-se de la seva terrible reputació, molts parisencs reivindiquen el seu caràcter *râleur* –una mena de barreja de gemegaire i rondinaire malcarat– i la seva prepotència com un signe d’identitat.

El Periódico (català) - 2/3/2010

rally m.

Està molt bé aquest *rally*, però crec que se li hauria de canviar el nom.

Avui - 1/1/2010

rally m.

En realitat, encara hi ha hivern per a temps, però de fons comença a obrir-se pas un corrent d'optimisme que podria plasmar-se en una nova empenta borsària: tret d'excepcions, els analistes interpreten que es prepara un nou *rally*.

La Vanguardia - 25/2/2014

rallyecross m.

A darrera hora de la tarda era el torn del primer tast, amb el tram de Lousada, un *rallyecross* de 3,36 quilòmetres.

El Periòdic - 25/5/2015

ram de la sort m.

No ens hem d'oblidar del vesc, una planta que vampiritza les branques dels arbres xuclant-ne la saba, i que se la considera portadora de bona ventura i per això també se'n diu *ram de la sort*.

Diari ARA - 24/12/2012

ram de la sort m.

Sovint no n'hi ha prou de conservar la vista per veure el futbol, de manera que els barcelonistes farien bé de passejar aquests dies pels voltants de la catedral de Barcelona i, amb el *ram de la sort* a la mà, demanar a Santa Llúcia, el sant de la qual s

El País - 12/12/2015

ram de la sort m.

Però aquestes dues novetats, diu, aigualeixen les tradicions com “regalar un *ram de la sort* quan, per exemple, es va de visita en aquestes dates o regalar ponsèties quan ja hi ha més relació”.

Diari ARA - 16/12/2015

ramàtic -a adj.

Un prometedor punt de partida *ramàtic* al qual Internet li ha obert un camp infinit de possibilitats, combinacions i permutacions.

Diari Bondia - 9/2/2015

rambler m.

El Palau de la Virreina se suma a l'esdeveniment amb una exposició centrada en un dels *ramblers* més significatius: Ocaña.

El Periódico (català) - 24/2/2010

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa