Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «fake»

Cerca el terme al Termcat

1 de 11 de 11 termes 

fake m.

Els *fakes* són les caricatures 2.0 i serveixen per reflectir la veritat crua: si la Valenciano real s'ha posat tan nerviosa pel que piulava la seva doble no desitjada -tuits de queixa i d'avís per por que algú pogués confondre-les- és perquè les piulades

Diari ARA - 1/11/2012

fake m.

El tuit creat sembla tan autèntic que l'única manera d'assegurar-se que estem davant un *fake* és visitar el perfil autèntic de l'usuari (i comprovar que el fals tuit no apareix en el compte de l'afectat).

El Periódico (català) - 25/3/2013

fake m.

Una altra qüestió és la compra de productes falsificats, en què és millor no endinsar-se per evitar problemes ètics i legals, còpies o *fakes* que en algunes webs eufemitzen amb el terme branding.

El Periódico (català) - 13/7/2013

fake m.

El que el dia de la seva emissió, o els dies següents, provoca confrontació d'opinions deriva cap al consens favorable a mesura que el temps passa i l'obra es converteix en clàssica; així ha estat en els casos de *fakes* memorables i així passarà amb aquest.

La Vanguardia - 25/2/2014

fake m.

Memorable el moment en què un dels atacants de la llibreria cau de cul, però per patinades les dels tuitaires que acusaven els realitzadors del vídeo promocional de fer un *fake* massa fals, assenyalant-los els errors com uns mestretites.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

fake m.

Les disculpes han arribat aquest migdia a través d'un nou tuit: "Demanem disculpes per l'ús erroni d'un *fake* en el tuit contra la violència domèstica. No volíem equiparar, només animar a denunciar-la".

Diari ARA - 2/4/2015

fake m.

Vaig gravar un vídeo a YouTube en el qual explico qui sóc i quins són els meus comptes, alertant que si algú amb la meva identitat hi contacta que sàpiguen que és un *fake*.

La Vanguardia - 21/11/2015

fake m.

Dijous a la nit, quan vaig pescar la portada d''Abc' a Twitter, vaig haver d'anar a una font fiable per assegurar-me que no fos un *fake*.

Diari ARA - 23/1/2016

fake m.

Aquesta nova droga de disseny rep també el nom de Spice, K2 o *fake*, i encara que porta anys al mercat, ara sembla que s’ha disparat el seu consum a Espanya.

La Vanguardia - 21/4/2016

fake m.

Perquè era tard o per la incredulitat, el cert és que no gaire gent es va desplaçar fins a la travessera per comprovar in situ si aquell inesperat caramel era un *fake* o no.

La Vanguardia - 1/5/2016

fakelaki m.

El *fakelaki* o sobret, terme amb què els grecs es refereixen als suborns, és un concepte recurrent en els negocis d'aquest país.

El Periódico (català) - 13/6/2012

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa