Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «imaginari»

Cerca el terme al Termcat

1 de 27 de 27 termes 

imaginari m.

Una moral, doncs, que s'alimenta de l'*imaginari* fundacional de les Revolucions Burgeses i del fantasma dels seus fracassos.

laFestassa - 1/4/2010

imaginari m.

Un *imaginari* que impacta de manera directa gràcies a una original combinació de tragicomèdia i poesia.

Antic Teatre - 1/7/2011

imaginari m.

Cal treure de l'*imaginari* col·lectiu la tòpica i perversa visió de domini de Catalunya sobre el País Valencià.

Diari ARA - 26/2/2012

imaginari m.

Un poble inventat, naturalment, que conforma un *imaginari* i s'endinsa en una tradició oral apòcrifa, però carregada d'erotisme i comèdia.

Time Out Teatre - 1/6/2012

imaginari m.

El cabdillisme va encendre un *imaginari* d’amics i enemics, de revolucionaris i reaccionaris, de patriotes i traïdors.

La Vanguardia - 9/3/2013

imaginari m.

Per l'Assemblea Bolivariana de Catalunya, Chávez ha liderat un procés transformador a Veneçuela que ha influït en l'*imaginari* col·lectiu de l'Amèrica Llatina.

El triangle - 15/3/2013

imaginari m.

Desmunta en pocs minuts gairebé tots els tòpics, prejudicis i malentesos sobre els catalans i la llengua catalana, encara molt arrelats a l'*imaginari* col·lectiu a l'altra banda de l'Ebre.

El triangle - 19/4/2013

imaginari m.

Dues coses han arrelat en l'*imaginari* col·lectiu català, i qualsevol jurista que vulgui analitzar l'escenari normatiu en què la política catalana viurà els propers anys els ha de tenir en compte.

El Punt - 29/4/2013

imaginari m.

Aquest eix temàtic busca explorar els nombrosos creuaments de camins entre la videocreació i la música, emfatitzant les maneres en què es retroalimenten i el seu impacte en l'*imaginari* col·lectiu.

Time Out Barcelona - 16/5/2013

imaginari m.

Avui, quan la crisi penetra entre els sectors més desvalguts de la societat, La Rosa de Foc plana en l'*imaginari* de grups i col·lectius socials.

El triangle - 31/5/2013

imaginari m.

I, encara millor, per crear un *imaginari* a partir de la literatura.

El Periódico (català) - 24/6/2013

imaginari m.

Es manté una producció de cinema que ens fa competitius en la creació d'*imaginaris* audiovisuals.

Diari ARA - 2/7/2013

imaginari m.

Una oportunitat per acostar-se des del teatre a l'*imaginari* d'aquest autor precoç, i de biografia truculenta, criat per una àvia en soledat i amb la lectura, i que va acabar els seus dies morint amb el ritual japonès del seppuku.

Butxaca - 1/9/2013

imaginari m.

Salvador Dalí va conèixer Pablo Picasso el 1926 a París. Miró els va presentar; es van retrobar el 1929, immersos en l'exploració dels *imaginaris* onírics i surrealistes.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

imaginari m.

Són més de trenta-cinc anys de camins divergents que han situat *imaginaris*, sentiments de pertinença, banderes, símbols i interpretació de la normativa en camps diferents, si no antagònics.

Diari ARA - 29/12/2014

imaginari m.

Més enllà del nostre entorn físic més immediat (carrers, rambles, places, parcs) hi ha altres realitats, construïdes entre tots, les que són personals creades de l'*imaginari* i els records (ficció i memòria) i les col·lectives creades per interessos compartits (professionals, lleure, transport, educació, sanitat).

La Vanguardia - 31/12/2014

imaginari m.

Tampoc té un espai en l'*imaginari* col·lectiu del país que, amb més o menys afecte, sí que recorda el líder de la Lliga.

El Periódico (català) - 1/3/2016

imaginari m.

“L'*imaginari* col·lectiu segueix identificant-nos amb la cultura més saberuda, però la nostra feina té més a veure amb la part d'organització de les empreses públiques i privades, l'accés a la informació i amb la transparència que se li reclama a l'Admin

El País - 1/3/2016

imaginari m.

Badalona no pot renunciar a les seves festes populars i és evident que la festa Pirates a Badalona forma part de l'*imaginari* festiu local.

Badalona 2000 - 1/4/2016

imaginari m.

Gir de la política, gir dels mitjans de comunicació, gir de l'opinió pública i gir en els hàbits i *imaginari* de la ciutadania.

La Vanguardia - 18/4/2016

imaginari m.

L'*imaginari* popular és ple d'anècdotes, qui sap si certes del tot, que donen fe de la seva vanitat desmesurada.

El Punt - 1/5/2016

imaginari m.

El públic la va acompanyar amb passió i evident emoció, com després va ballar amb intensitat totes les cançons del seu *imaginari*.

La Vanguardia - 6/8/2016

imaginari m.

Si amb Lost Trentemøller va voler renovar el seu *imaginari* electrònic acostant-se als New Order en clau industrial, amb Fixion remena més enrere, en aquell blanc i negre opressiu de les fotos d'Anton Corbijn per a Ian Curtis i els seus.

Diari ARA - 7/10/2016

imaginari m.

En les imatges dels anys 60 i 70 aflorava un *imaginari* dels nous temps.

Diari ARA - 10/11/2016

imaginari m.

Sap que això farà que es congraciï amb molts homes, i que també moltes dones hi veuran aquell home totpoderós tan presenten l’*imaginari* social –de Jahvè a James Bond– en el qual totes i tots hem estat educats.

La Vanguardia - 17/11/2016

imaginari m.

És una aposta estratègica per revisar i ampliar l'*imaginari* col·lectiu que defineix la catalanitat.

Diari ARA - 22/12/2016

imaginari m.

Així, una pel·lícula com '1989. Los últimos de Filipinas' (S. Calvo, 2016) afronta el delirant setge dels soldats espanyols a Baler acudint a *imaginaris* i conflictes freqüentment recorreguts per les pel·lícules de Hollywood sobre el Vietnam.

La Vanguardia - 23/12/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa