Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «impeachment»

Cerca el terme al Termcat

1 de 5 de 5 termes 

impeachment m.

Quan el 2013 el president de la República, Giorgio Napolitano, de 89 anys, acabava el mandat i no s'hi trobava un successor, de manera que els partits li van pregar que es prolongués en el càrrec, Grillo va proposar un *impeachment* (una figura que existeix en altres països però no pas a Itàlia).

El Periódico (català) - 3/12/2014

impeachment m.

Les manifestacions convocades pels seus opositors per demanar la dimissió de la presidenta, sobre qui pesa una petició parlamentària d'*impeachment* (procés de destitució).

La Vanguardia - 11/3/2016

impeachment m.

Després que el Tribunal Suprem aclarís el procediment sobre el judici polític a Rousseff, el Congrés va iniciar ahir l'*impeachment* amb la constitució de la comissió que ha de decidir si s'admet a tràmit la petició.

La Vanguardia - 18/3/2016

impeachment m.

El 29 de setembre del 1992 la Cambra de Diputats va aprovar l'obertura de l'*impeachment* contra Fernando Collor de Mello, i es va convertir en el primer president brasiler i llatinoamericà sotmès a judici polític.

La Vanguardia - 18/4/2016

impeachment m.

...pesen sobre ell peticions d'*impeachment* per finançament il·legal o per les mateixes maniobres irregulars pressupostàries per les quals es jutja Roussef.

La Vanguardia - 21/5/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa