Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «inapropiat -ada»

Cerca el terme al Termcat

1 de 15 de 15 termes 

inapropiat -ada adj.

«Quan vaig sentir el seu nom a les notícies no em va sorprendre que fos ell», va assegurar ahir una amiga a la cadena ABC, mentre que un altre alumne va explicar que es comportava de manera «salvatgement *inapropiada*».

El Periódico (català) - 10/1/2011

inapropiat -ada adj.

S'ha de dissociar el terme velocitat de la noció de velocitat excessiva o *inapropiada* perquè si no estem donant un missatge confús.

El Periódico (català) - 23/2/2011

inapropiat -ada adj.

En la sol·licitud, presentada davant el Tribunal Suprem estatal a Manhattan, l'advocat Kenneth Thompson ofereix nous detalls que, al seu parer, demostraran que el fiscal Vance va gestionar malament aquest cas i que la seva oficina va sabotejar de forma *i

El Periódico (català) - 23/8/2011

inapropiat -ada adj.

En la sol·licitud, presentada davant el Tribunal Suprem estatal a Manhattan, l'advocat Kenneth Thompson ofereix nous detalls que, segons ell, demostraran que el fiscal Vance ha gestionat malament aquest cas i que la seva oficina saboteja de manera *inapro

Diari ARA - 23/8/2011

inapropiat -ada adj.

Mai he vist un ús tan *inapropiat* i indegut.

El Periódico (català) - 24/11/2011

inapropiat -ada adj.

Els resultats demostren que l'avi centenari presenta un epigenoma distorsionat que ha perdut molts interruptors encarregats d'apagar l'expressió de gens *inapropiats* i, en canvi, s'apaga l'interruptor d'alguns gens protectors.

El Periódico (català) - 13/6/2012

inapropiat -ada adj.

Una vegada recollida aquesta carn, es transvasava a un camió de gran tonatge en unes condicions higièniques i sanitàries *inapropiades*, i es traslladava fins a la sala de tractament corresponent valent-se de documents falsos amb què donaven aparença lega

El Periódico (català) - 13/3/2013

inapropiat -ada adj.

A Youtube, com passa al portal de fotografia Flickr, qualsevol usuari pot denunciar com a *inapropiat* el que hi pengi un altre.

El Periódico (català) - 23/3/2013

inapropiat -ada adj.

Entre d'altres operacions *inapropiades* de Giró, la majoria de col·lectius es refereixen als milions d'euros abocats per construir el futur Campus de Diagonal-Besòs de la UPC, així com altres inversions immobiliàries de dubtosa necessitat.

El triangle - 19/4/2013

inapropiat -ada adj.

Està fora de lloc i és perjudicial i clarament *inapropiat*.

El Periódico (català) - 23/5/2013

inapropiat -ada adj.

Segons el nen i la seva família, la iniciativa legislativa de Ragan promou un sistema que no educa els estudiants sobre l'homosexualitat i implica que si un estudiant va a parlar amb un professor sobre una situació d'assetjament per ser homosexual, el pro

El Periódico (català) - 13/6/2013

inapropiat -ada adj.

El 2015 es veuran mostres de Joan Brossa, Ignasi de Solà Morales i Sergi Aguilar, una mostra sobre la revista Ajoblanco i una exposició internacional sobre els usos *inapropiats* del sagrat.

Avui - 13/2/2014

inapropiat -ada adj.

Per això, afirma que s'havien d'haver adonat de com n'era d'*inapropiada* la mesura de l'existència d'aquestes targetes.

El Periódico (català) - 13/10/2014

inapropiat -ada adj.

La representant d'aquesta organització en favor dels drets humans amb seu a Nova Delhi va indicar que el tractament que s'ofereix en aquest tipus de campanyes sol ser *inapropiat* i que es practiquen cirurgies exprés en condicions higièniques més que qüestionables.

El Periódico (català) - 13/11/2014

inapropiat -ada adj.

El 70% dels treballadors de les indústries van participar ahir, segons els sindicats, en la vaga general contra l'Executiu progressista del primer ministre, Matteo Renzi, convocada per protestar contra la seva reforma laboral, encara no aplicada, i contra els pressupostos de l'Estat per al 2015, que consideren *inapropiats* per crear ocupació.

El Periódico (català) - 13/12/2014

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa