Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «reformular»

Cerca el terme al Termcat

1 de 28 de 28 termes 

reformular v. tr

La mostra se centra principalment en autors joves que han *reformulat* la manera de treballar el suport fotogràfic.

Avui - 8/6/2010

reformular v. tr

En els pròxims mesos, el Govern haurà de reenfocar les prioritats de despesa, revisar algunes polítiques a la baixa, desinvertir en altres, *reformular* els estàndards de servei en certs casos, eliminar subsidis, introduir copagaments.

El Periódico (català) - 6/1/2011

reformular v. tr

Encara que ha reconegut que "Barcelona té necessitat de *reformular* algunes coses", també ha esgrimit que la ciutat "és solvent" en comparació amb "altres institucions" i que això és gràcies al seu govern, cosa que ha permès seguir ampliant les polítique

El Periódico (català) - 22/1/2011

reformular v. tr

"Hem posat l'edifici perquè es *reformuli* les vegades que calgui", ha indicat.

Diari ARA - 3/2/2011

reformular v. tr

Després de diversos anys d'intensa lluita policial contra les faltes i els delictes de furt, l'estabilització de dades d'aquest tipus de fets delictius el 2010 ha estat acompanyada per un destacat augment del nombre de robatoris amb força en domicilis (17

Avui - 3/3/2011

reformular v. tr

Quant al Canòdrom, Mascarell ha repetit que està mal plantejat, encaixat en estructures inexistents i demana temps per complir (i *reformular*) l'acord signat la legislatura anterior.

Avui - 13/3/2011

reformular v. tr

Ara, aquest polèmic decret que va aixecar la ira dels afectats serà *reformulat*, segons va anunciar la directora general de Turisme, Marian Muro, en unes jornades organitzades al febrer per Apartur, l'associació professional de Barcelona.

Avui - 23/4/2011

reformular v. tr

Aquest minvament obligarà a *reformular* el pressupost andalús de 2012 amb decisions difícils i impacte social, ha recordat Griñán, que no n'ha concretat l'abast però sí que ha emfatitzat que a Andalusia cap decisió pressupostària es traduirà en privatitz

Diari ARA - 3/5/2012

reformular v. tr

L'associació Promoció del Transport Públic (PTP) opina que la solució no és rescatar els peatges sinó *reformular* les concessions.

El Periódico (català) - 3/6/2012

reformular v. tr

Ha apostat per un procés de debat dels ciutadans amb tota la informació, i l'obertura d'un procés constituent per *reformular* el sistema polític i de partits més enllà de l'alternança entre els mateixos de sempre.

Diari ARA - 13/6/2012

reformular v. tr

En tot cas, el líder d'ICV, Joan Herrera, ja va *reformular* el missatge del partit abans de la Diada, al defensar un Estat català si no és possible un encaix federal a Espanya.

El Periódico (català) - 23/9/2012

reformular v. tr

El poble cubà seguirà comptant amb el suport del nostre poble, però és la nostra obligació revisar cada acord i *reformular* aquells que siguin perjudicials per al país.

El Periódico (català) - 3/10/2012

reformular v. tr

En un marc de crisi i endeutament públic, han sorgit moviments recentralitzadors, federalistes i independentistes i 'Salvados' es pregunta si s'hauria de *reformular* l'actual model i si hi ha certs interessos en el fracàs del sistema autonòmic.

El Periódico (català) - 23/11/2012

reformular v. tr

En tot cas, el líder d'ICV, Joan Herrera, ja va *reformular* el missatge del partit abans de la Diada, al defensar un Estat català si no és possible un encaix federal a Espanya.

El Periódico (català) - 3/2/2013

reformular v. tr

De la mateixa manera, el socialista ha assegurat que les tesis del PSC en favor d'una entesa amb el govern espanyol, d'un diàleg per *reformular* les relacions entre Catalunya i Espanya, i d'una negociació en tots els termes polítics entre Barcelona i Mad

Diari ARA - 23/3/2013

reformular v. tr

Aquest referent del sector de la terrissa i la ceràmica *ha reformulat* el concurs de ceràmica, el Memorial Joan Capdevila, en el projecte Innovació més Tradició (I+T), i proposa la creació d'una peça conjunta, entre un terrisser i un dissenyador, que pug

Presència - 19/5/2013

reformular v. tr

L'ajuntament pagarà 90.000 euros i, amb els disgustos del deute entre administracions i el crèdit de Spanair que ara s'haurà de *reformular*, s'esforça molt a deixar clar que no es tracta de cobrir cap pagament que correspongui a la Generalitat.

El Periódico (català) - 23/6/2013

reformular v. tr

La silueta rabassuda i bonhomiosa d'aquest home destinat a fer de sastre per regentar el negoci del pare, els magatzems Puig París, però que va preferir decantar-se per la política, el mecenatge, la literatura i les arts, acabaria sent molt familiar en el

El Punt Perpinyà - 9/7/2013

reformular v. tr

D'entre les moltes dites nefastes a abolir o *reformular* trobem la que diu darrere de cada gran home, hi ha una gran dona.

Butxaca - 1/9/2013

reformular v. tr

La vaga dels MIR ha posat sobre la taula la urgència per *reformular* la formació dels futurs metges.

Diari ARA - 19/2/2014

reformular v. tr

Votarà a favor de la llei de consultes, però està en contra de la que hi ha prevista per al novembre i per això ha proposat a CiU *reformular* les preguntes perquè es pugui convocar un referèndum dins de la legalitat vigent.

El Periódico (català) - 3/9/2014

reformular v. tr

Són així quan un auditor verifica uns comptes amb 11,1 milions de benefici i un altre, o el mateix, les *reformula* i li surten 79,1 milions de pèrdues.

El Periódico (català) - 23/9/2014

reformular v. tr

Des de l’extensió de l’internet de masses la mateixa pregunta s’*ha reformulat* milions de vegades.

Fòrum - 28/4/2015

reformular v. tr

Al 2006 aquesta entitat *es va reformular* i es va iniciar el projecte de Moralla Espai Creatiu, que és tal i com es coneix ara.

La Marina - 1/3/2016

reformular v. tr

Al marge de la injecció en recursos humans el gerent també anuncia un projecte per “*reformular* els centres de serveis socials” amb la participació de tots els agents, des d’associacions i col∙legis professionals fins a entitats del tercer sector,

La Vanguardia - 3/3/2016

reformular v. tr

Va anar a formar-se a París per *reformular* l'empresa.

Diari ARA - 13/4/2016

reformular v. tr

La temporada passada el Liceu *va reformular* l'activitat "Liceu a la platja" al "Liceu a la fresca".

La Marina - 1/7/2016

reformular-se v. pron.

L'equip blaugrana necessita apuntalar una idea i el blanc *reformular-se* de nou.

Diari ARA - 3/5/2013

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa