Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «xarxa social»

Cerca el terme al Termcat

1 de 100 de 138 termes 

xarxa social f.

L'enviament de butlletes, d'ofertes... amb Internet i les *xarxes socials* tot el procés s'agilitza.

Teatre BCN - 1/2/2010

xarxa social f.

I també alguna iniciativa singular, com la de l’exbibliotecària i membre del Patronat de la Fundació Teatre Centre Ramona Claparols, que va crear un grup a la *xarxa social* Facebook reclamant que una part de l’herència tornés a Manlleu.

El 9 nou - 5/2/2010

xarxa social f.

La Casa del Rei ha anunciat que pensa fer més visible el treball de Sa Majestat i que informarà de la seva activitat diària, fins i tot, a través de les *xarxes socials*.

Avui - 23/2/2010

xarxa social f.

Passant per alt la ingenuïtat – o ximpleria – de les insubmises, l’anècdota arriba a nivells de categoria al revisar els àlbums de fotos virtuals que els nostres amics, moltes vegades desconeguts, ens ofereixen a les *xarxes socials*.

El Periódico (català) - 26/10/2010

xarxa social f.

Crec que un polític, que per definició s'ha de relacionar amb les persones, no pot prescindir de les *xarxes socials*, de tot allò que el faci proper als ciutadans, siguin electors o simpatitzants seus o no.

Avui - 17/11/2010

xarxa social f.

Google, les *xarxes socials* i la revolució tecnològica fan que els pacients, els alumnes i els lectors tinguem la sensació de saber massa.

Diari ARA - 28/11/2010

xarxa social f.

La revolta d'Egipte té punts de contacte amb la de Tunísia: mobilització a través de les *xarxes socials*; desconcert dels partits polítics; desesperació d'una joventut sense futur; protesta per la pujada de preus, per l'escandalosa corrupció i per la rep

Avui - 1/2/2011

xarxa social f.

S'està imposant perquè no és ben bé una *xarxa social*, sinó sobretot una xarxa de comunicació.

Avui - 15/3/2011

xarxa social f.

Internet, les *xarxes socials* i els blogs han implicat una revolució que encara no ha acabat.

Diari ARA - 30/5/2011

xarxa social f.

La voluntat de canvi fa referència bàsicament a l'aposta per la interacció a través de les noves tecnologies: Internet, les *xarxes socials*, l'streaming dels concerts més destacats i el nou web del festival.

GO! - 1/6/2011

xarxa social f.

Com a moviment que ha brotat a les *xarxes socials*, sap que les adhesions i desafeccions es generen i es propaguen de manera immediata.

El Periódico (català) - 6/6/2011

xarxa social f.

A partir d'aquí, a les *xarxes socials* i al web comencen a funcionar i apareixen idees, propostes, comentaris, links.

Antic Teatre - 1/7/2011

xarxa social f.

Una altra de les novetats d'enguany, seran els nous canals de comunicció que són les *xarxes socials*.

Pànxing Maresme - 8/9/2011

xarxa social f.

[...] ha aconseguit frenar 68 desnonaments de propietaris afectats per execucions hipotecàries amb l'estratègia de la resistència pacífica: fent una convocatòria a través del web i les *xarxes socials* i que un grup de ciutadans impedeixi l'accés a l'immo

El triangle - 16/9/2011

xarxa social f.

La Comissió Europea exigirà als principals portals d'internet que compten amb informació personal, com la *xarxa social* Facebook, que elimini les dades personals dels usuaris que es donen de baixa en comptes de conservar tota la informació, ha informat E

El Periódico (català) - 14/11/2011

xarxa social f.

L'usuari del web pot recomanar qualsevol dels continguts oferts i compartir-lo al seu propi blog o perfil en les diferents *xarxes socials*.

Avui - 12/12/2011

xarxa social f.

Els geganters de Vilamajor són presents a la *xarxa social* per donar a conèixer les seves activitats.

L'Actualitat del Baix Montseny - 20/1/2012

xarxa social f.

L'Ajuntament d'Ontinyent ha obert els seus perfils propis a les *xarxes socials* Facebook i Twitter.

El Periòdic d'Ontinyent - 26/1/2012

xarxa social f.

A Cubelles li manquen més *xarxes socials*.

Diari de Vilanova - 27/1/2012

xarxa social f.

Juanma Martín explica que el programa s'adreça a joves amb vulnerabilitat molt alta que tenen una *xarxa social* de suport molt feble.

Diari ARA - 18/2/2012

xarxa social f.

La convocatòria es va fer a través de les *xarxes socials*, amb etiquetes a Twitter com #intifalla i a través de grups de Facebook.

Diari ARA - 2/3/2012

xarxa social f.

Afortunadament, com passa en altres àmbits, les *xarxes socials* ens faciliten aprofitar l'experiència d'altres persones que s'han trobat abans en la mateixa situació que nosaltres.

Diari ARA - 17/3/2012

xarxa social f.

La gent i les entitats del barri han fet costat a l'Ateneu, s'ha difós un manifest, s'han creat grups a diferents *xarxes socials* i la Coordinadora d'Entitats del Poblenou té demanada una reunió urgent amb el regidor, però el final del termini s'acosta.

El Poblenou - 1/5/2012

xarxa social f.

El nou web ha estat pensat per incrementar la interacció amb les *xarxes socials* on són presents la Fundació Claror i els centres esportius que gestiona: Facebook, Twitter, Flicke, Foursquare, Issuu i Linkedin.

Claror - 1/6/2012

xarxa social f.

Les *xarxes socials* van ser un formiguer sobre la nova reina argentina i molts internautes, amb un humor previsible, no van poder defugir la comparació majestàtica amb la mandatària kirchnerista.

La Vanguardia - 30/1/2013

xarxa social f.

Enaltida a les *xarxes socials* com a nova ficció de culte, Utopia destaca, des d'un punt de vista narratiu, per posar importants dilemes morals sobre la taula sense oblidar en cap moment la seva qualitat irònica.

Butxaca - 1/3/2013

xarxa social f.

Si participeu habitualment en aquestes *xarxes socials*, us proposem que ens seguiu i que ajudeu a difondre aquestes dues noves eines de comunicació.

El Poblenou - 1/3/2013

xarxa social f.

Irene Martín, membre d’un grup de professionals contra les retallades que actua a les *xarxes socials*.

La Vanguardia - 9/3/2013

xarxa social f.

Ruiz, un arquitecte veneçolà que viu a Barcelona i que té una presència destacada a la *xarxa social* Instagram, va rebre el guardó de mans de Manuel Brullet, uns dels arquitectes del PRBB.

El·lipse - 1/4/2013

xarxa social f.

A la seva rebel·lia s'hi van sumar molts altres que han anat teixint un moviment amb forta presència a les *xarxes socials* (disposa de 6.470 seguidors a Twitter i prop de 4.000 a Facebook).

El triangle - 19/4/2013

xarxa social f.

Les *xarxes socials* han liberalitzat els fòrums d'opinió; els han democratitzat: tots som tertulians.

Presència - 19/5/2013

xarxa social f.

Les amenaces de mort que li han fet arribar, a través de les *xarxes socials*, formen part ja d'una denúncia presentada fa uns mesos pel batlle davant la Fiscalia.

El triangle - 31/5/2013

xarxa social f.

Després de l'èxit del seu tuit, Ganyet va fer una primera versió del cartell i el va penjar a les *xarxes socials*.

El Periódico (català) - 24/6/2013

xarxa social f.

Amb aquests personatges i aquests elements formals, la sèrie sap jugar amb els mecanismes habituals de les primeres cites, emprant també el nou llenguatge: dels primers contactes a través de webs de cites, els missatges de mòbil o la interacció via *xarxe

Butxaca - 1/9/2013

xarxa social f.

Nou servei per difondre informacions de l'Ajuntament a Internet a través del web, *xarxes socials* i correus electrònics a diferents grups de distribució.

El Butlletí - 1/2/2014

xarxa social f.

Tecnologia, ciència i *xarxes socials* van citar-se ahir al CCCB amb l'objectiu de mostrar com optimitzar la transmissió d'informació científica, en un acte que formava part de la Social Media Week de Barcelona.

Diari ARA - 21/2/2014

xarxa social f.

El creador de la *xarxa social* i ara propietari de la principal aplicació de missatgeria instantània va omplir un auditori en el qual hi havia els prínceps Felip i Letícia envoltats d'autoritats i grans empresaris.

La Vanguardia - 25/2/2014

xarxa social f.

És el dirigent internacional més retuitejat a les *xarxes socials* i arrossega més persones a les audiències i misses que el seu predecessor, Benet XVI.

Diari ARA - 13/3/2014

xarxa social f.

Les *xarxes socials* són una de les trinxeres estratègiques en la pugna entre els cinc aspirants.

El Periódico (català) - 17/3/2014

xarxa social f.

Linas Linkevicius, va ser el primer a anunciar a través de la *xarxa social* Twitter l'aprovació de sancions quan la reunió encara no s'havia acabat.

Diari ARA - 21/3/2014

xarxa social f.

A les *xarxes socials* han abundat tot tipus de comentaris catalanòfobs i racistes a causa d'aquest fet.

Línia Les Corts - 8/4/2014

xarxa social f.

Sis de les set *xarxes socials* més utilitzades tenen versió en català.

Diari ARA - 9/4/2014

xarxa social f.

Les *xarxes socials* també van actuar d'eines de difusió mitjançant Facebook, Twitter, Instagram i Pinterest, a través dels hashtags #estimaelteumercat i #LYLM2014.

Línia Les Corts - 11/6/2014

xarxa social f.

Segueix-nos a les *xarxes socials* i tindràs informació directa i immediata de les nostres activitats i promocions: Facebook, Twitter, Youtube, ISSUU, Flickr.

Time Out Barcelona. Mercat de les Flors - 1/10/2014

xarxa social f.

Fa dies que no entro a Facebook, ni a cap altra *xarxa social*.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

xarxa social f.

Segons un estudi de Frank N. Magid Associates, un 88% dels nois i noies d'entre 13 i 17 anys usuaris de les *xarxes socials* tenen Facebook.

Diari ARA - 29/12/2014

xarxa social f.

El tancament de la Coromoto ha causat una forta reacció política i ciutadana a través de les *xarxes socials*.

La Vanguardia - 31/12/2014

xarxa social f.

Importància de la vessant comunicativa, abans i durant el conflicte: Octavetes, cartells, butlletins, llistes de correu, comunicats, pamflets, difusió a les *xarxes socials*… Hem d’aprofitar totes les tecnologies que tinguem al nostre abast per a fer difu

Catalunya - 1/1/2015

xarxa social f.

Utilitzem les *xarxes socials* per recuperar el contacte amb vells amics i establir noves relacions en funció dels nostres interessos.

Barcelovers - 1/1/2015

xarxa social f.

Importància de la vessant comunicativa, abans i durant el conflicte: Octavetes, cartells, butlletins, llistes de correu, comunicats, pamflets, difusió a les *xarxes socials*… Hem d’aprofitar totes les tecnologies que tinguem al nostre abast per a fer difusió i ampliar la solidaritat amb la nostra lluita.

Catalunya - 1/1/2015

xarxa social f.

Utilitzem les *xarxes socials* per recuperar el contacte amb vells amics i establir noves relacions en funció dels nostres interessos.

Barcelovers - 1/1/2015

xarxa social f.

[...] explica Elena Neira, responsable de màrqueting i *xarxes socials* de Roca Editorial.

La Vanguardia - 19/1/2015

xarxa social f.

[...] explica Elena Neira, responsable de màrqueting i *xarxes socials* de Roca Editorial.

La Vanguardia - 19/1/2015

xarxa social f.

Amb hashtags que deien “Sense igualtat no hi ha democràcia” i “Sense dones no hi ha igualtat”, escrits primer en grec i a continuació en la llengua pròpia de cada usuari, milers de tuits a tot Europa han inundat les *xarxes socials* des que Tsipras va anu

Diari ARA - 29/1/2015

xarxa social f.

Amb hashtags que deien “Sense igualtat no hi ha democràcia” i “Sense dones no hi ha igualtat”, escrits primer en grec i a continuació en la llengua pròpia de cada usuari, milers de tuits a tot Europa han inundat les *xarxes socials* des que Tsipras va anunciar la composició del seu govern dimarts passat a la tarda.

Diari ARA - 29/1/2015

xarxa social f.

"Sóc una persona bastant badoca, m'agrada molt mirar", diu Gavaldà, que pel que fa a les *xarxes socials* s'estima més consultar Facebook que Twitter.

Diari ARA - 12/2/2015

xarxa social f.

"Sóc una persona bastant badoca, m'agrada molt mirar", diu Gavaldà, que pel que fa a les *xarxes socials* s'estima més consultar Facebook que Twitter.

Diari ARA - 12/2/2015

xarxa social f.

El reportatge forma part de la investigació que un equip del programa ha fet durant quatre mesos, a partir de les *xarxes socials* i l'entrada en contacte amb gihadistes i simpatitzants.

Teletodo - 14/2/2015

xarxa social f.

El reportatge forma part de la investigació que un equip del programa ha fet durant quatre mesos, a partir de les *xarxes socials* i l'entrada en contacte amb gihadistes i simpatitzants.

Teletodo - 14/2/2015

xarxa social f.

Aquesta setmana les *xarxes socials* s'han omplert d'acudits sobre la nova imatge de l'actriu Uma Thurman, que dilluns va assistir a la presentació d'una minisèrie de televisió lluint un aspecte sorprenent.

Presència - 15/2/2015

xarxa social f.

Aquesta setmana les *xarxes socials* s'han omplert d'acudits sobre la nova imatge de l'actriu Uma Thurman, que dilluns va assistir a la presentació d'una minisèrie de televisió lluint un aspecte sorprenent.

Presència - 15/2/2015

xarxa social f.

"La llibertat ha estat atacada a Copenhaguen", va dir Valls, que en el seu compte a la *xarxa social* Twitter va escriure: "França no es rendirà".

Avui - 15/2/2015

xarxa social f.

"La llibertat ha estat atacada a Copenhaguen", va dir Valls, que en el seu compte a la *xarxa social* Twitter va escriure: "França no es rendirà".

Avui - 15/2/2015

xarxa social f.

Les *xarxes socials* -Twitter, Facebook, Instagram, YouTube- permeten el contacte directe amb el votant i ajuden a identificar diferents perfils amb uns interessos determinats.

Diari ARA - 1/3/2015

xarxa social f.

Les *xarxes socials* -Twitter, Facebook, Instagram, YouTube- permeten el contacte directe amb el votant i ajuden a identificar diferents perfils amb uns interessos determinats.

Diari ARA - 1/3/2015

xarxa social f.

Centenars de persones convocades a través de les *xarxes socials* es van concentrar ahir al vespre a la plaça de Sant Jaume.

Avui - 18/3/2015

xarxa social f.

Centenars de persones convocades a través de les *xarxes socials* es van concentrar ahir al vespre a la plaça de Sant Jaume.

Avui - 18/3/2015

xarxa social f.

Darrerament es prodiga més a les *xarxes socials*, com si la seva felicitat a la vida personal l'impulsés a compartir.

Barça - 1/4/2015

xarxa social f.

Darrerament es prodiga més a les *xarxes socials*, com si la seva felicitat a la vida personal l'impulsés a compartir.

Barça - 1/4/2015

xarxa social f.

Per poder participar en aquesta experiència haureu d'estar atents a les *xarxes socials*, tant de Cerveses Moritz com de la Foodieteca.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

xarxa social f.

Per poder participar en aquesta experiència haureu d'estar atents a les *xarxes socials*, tant de Cerveses Moritz com de la Foodieteca.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

xarxa social f.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, eniviarà a la fiscalia del TSJC els diferents tuits i missatges a les *xarxes socials* ofensius respecte als catalans.

El Punt - 21/4/2015

xarxa social f.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, eniviarà a la fiscalia del TSJC els diferents tuits i missatges a les *xarxes socials* ofensius respecte als catalans.

El Punt - 21/4/2015

xarxa social f.

Afortunadament, l'eclosió de les *xarxes socials* ha facilitat la mobilització ciutadana i la participació dels joves en política.

Diari ARA - 23/5/2015

xarxa social f.

Afortunadament, l'eclosió de les *xarxes socials* ha facilitat la mobilització ciutadana i la participació dels joves en política.

Diari ARA - 23/5/2015

xarxa social f.

Ensenyeu als fills a tractar els altres a les *xarxes socials* com els agradaria que els tractessin a ells.

La Vanguardia - 29/5/2015

xarxa social f.

Ensenyeu als fills a tractar els altres a les *xarxes socials* com els agradaria que els tractessin a ells.

La Vanguardia - 29/5/2015

xarxa social f.

El programa consistirà en "converses de caràcter personal, atemporals i lligades a la manera com cada convidat s'expressa pels diferents canals que té al seu abast", principalment a través dels seus perfils a les *xarxes socials*, però també, per exemple, mitjançant les llistes musicals de Spotify.

Diari ARA - 4/6/2015

xarxa social f.

El programa consistirà en "converses de caràcter personal, atemporals i lligades a la manera com cada convidat s'expressa pels diferents canals que té al seu abast", principalment a través dels seus perfils a les *xarxes socials*, però també, per exemple,

Diari ARA - 4/6/2015

xarxa social f.

Als països autoritaris, les *xarxes socials* (important via, però no causa de revoltes populars) han permès que els ciutadans indignats s’organitzin desafiant la censura dels seus tirans, ja sigui al nord de l’Àfrica o a Hong Kong.

El Periódico (català) - 16/6/2015

xarxa social f.

Als països autoritaris, les *xarxes socials* (important via, però no causa de revoltes populars) han permès que els ciutadans indignats s’organitzin desafiant la censura dels seus tirans, ja sigui al nord de l’Àfrica o a Hong Kong.

El Periódico (català) - 16/6/2015

xarxa social f.

Un altre dels itineraris detalla les tècniques més actuals per trobar feina, com l'elevator pitch del currículum, les *xarxes socials*, Linkedin, o l'ús de l'smartphone.

El Periódico (català) - 18/7/2015

xarxa social f.

Un altre dels itineraris detalla les tècniques més actuals per trobar feina, com l'elevator pitch del currículum, les *xarxes socials*, Linkedin, o l'ús de l'smartphone.

El Periódico (català) - 18/7/2015

xarxa social f.

Si us voleu beure aquests pecats mortals en forma de cervesa, estigueu molt atents a les *xarxes socials* de Moritz.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

xarxa social f.

Si us voleu beure aquests pecats mortals en forma de cervesa, estigueu molt atents a les *xarxes socials* de Moritz.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

xarxa social f.

Una acció performativa, una invenció que reflexionava sobre la discriminació social, la diferència de classes i les estructures de poder, especialment aplicades a les dones i els seus cossos, però també sobre l'autenticitat i el desig creixent a les *xarxes socials* de desenvolupar una identitat viral.

La Vanguardia - 16/10/2015

xarxa social f.

Una acció performativa, una invenció que reflexionava sobre la discriminació social, la diferència de classes i les estructures de poder, especialment aplicades a les dones i els seus cossos, però també sobre l'autenticitat i el desig creixent a les *xarx

La Vanguardia - 16/10/2015

xarxa social f.

116.000 seguidors a Instagram i gairebé 50.000 a Facebook acrediten Alfonso Casas com un dels il·lustradors que les *xarxes socials* han fet emergir.

Diari ARA - 2/11/2015

xarxa social f.

116.000 seguidors a Instagram i gairebé 50.000 a Facebook acrediten Alfonso Casas com un dels il·lustradors que les *xarxes socials* han fet emergir.

Diari ARA - 2/11/2015

xarxa social f.

A més de Tiny Books, altres serveis intenten traslladar també la nostra activitat a les *xarxes socials* a un suport que es pugui tocar.

Diari ARA - 9/11/2015

xarxa social f.

A més de Tiny Books, altres serveis intenten traslladar també la nostra activitat a les *xarxes socials* a un suport que es pugui tocar.

Diari ARA - 9/11/2015

xarxa social f.

Quan no compra o ven accions, corre, va en bicicleta, neda -és un habitual a les proves més exigents d'ultrafons-, escriu a les *xarxes socials*- té 213.000 seguidors a Twitter-, treu al mercat un nou llibre o exerceix de coach empresarial i esportiu.

Món Universitari - 1/1/2016

xarxa social f.

Aquesta escletza legal i l'increment de l'ús de les *xarxes socials* han provocat que en els últims anys -especialment des del 2010- cada cop hi hagi més empreses que disposin d'un protocol d'ús dels seus mutjans tecnològics.

Diari ARA - 18/1/2016

xarxa social f.

MalgratVisió ja es pot veure al portal multimèdia Malgrat Comunicació, al canal de l'Ajuntament de Malgrat de Mar a Viemo, així com amb enllaços a la web municipal i a través de diferents *xarxes socials* del consistori.

Butlletí Informatiu. Aj. Malgrat de Mar - 1/2/2016

xarxa social f.

El cas de la Carolina ha despertat només per uns dies els paraguaians i les *xarxes socials* (#NiUnaCarolinaMas) davant un drama que pateixen en silenci gairebé 47.000 nens o adolescents.

La Vanguardia - 9/2/2016

xarxa social f.

Marco Rubio, que era l'estrella emergent republicana, es va estavellar -valgui la redundància- en el debat de dissabte i ara tot són burles a les *xarxes socials* per la imatge de saberut i setciències que suscita el senador.

La Vanguardia - 9/2/2016

xarxa social f.

La crueltat de les *xarxes socials*, on tothom opina sense mesura -i a vegades sense cap fonament- ha portat moltes celebrities a situar la prioritat a no convertir-se en un mem que faci la volta al món en només unes hores.

Diari ARA - 1/3/2016

xarxa social f.

El seu malestar és especialment acusat amb Catalunya Sí que es Pot, a qui acusen en una dura carta oberta de sotmetre'ls a un «linxament» tant a les *xarxes socials* com al Parlament.

El Periódico (català) - 1/3/2016

xarxa social f.

Els diputats anticapitalistes manifesten un sentiment de "linxament" a les *xarxes socials* i al Parlament, i citen una compareixença de la diputada Hortènsia Grau de la setmana passada en la qual va criticar la posició de la CUP en l'assumpte sobre l'emp

El País - 1/3/2016

xarxa social f.

Entre les quatre competicions han sumat més de 40.000 participants, als quals s'ha premiat pel seu esforç amb productes Caprabo per al seu avituallament, lots sortejats a les *xarxes socials* i aliments per picar a la bossa del corredor.

Sabor... - 1/3/2016

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa