Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Bon dia»

Termes de 1 a 10 d'un total de 279

acondicionar v. tr

Des de 2011, el conjunt arqueològic es troba *acondicionat* per la visita pública.

Bon dia - 5/10/2013

acoplar v. intr.

El que no farà la majoria parlamentària és *acoplar-se* al programa dels socialistes catalans.

Bon dia - 25/5/2013

adaptatiu -iva adj.

Que els pot portar a un trastorn *adaptatiu* amb una conducta suïcida, com una sortida a un estressor al qual el subjecte no pot donar una solució en el dia d'avui i que creu que tampoc li podrà donar en el dia de demà.

Bon dia - 5/4/2013

addictiu -iva adj.

Un de contenció mecànica, un d'actualització en psicofarmacologia, i un últim sobre els trastorns mentals provocats per les substàncies *addictives*.

Bon dia - 5/5/2013

adicional adj.

Un circuit *adicional* com el Dirt Track perquè té un doble paper.

Bon dia - 5/9/2013

afincar-se v. pron.

Les pròximes setmanes ja es duran a terme sessions de presentació del programa a les tres  comarques lleidatanes on es començarà a desenvolupar que comptaran amb la ponències de persones reconegudes en l'àmbit de l'emprenedoria com ara l'exentrenedaor del

Bon dia - 25/5/2013

agrobotiga f.

Alimentació, *agrobotigues*, bellesa, artesania.

Bon dia - 5/11/2013

agroecològic -a adj.

D'aquests, 7, tenen a veure amb activitats agrícoles i ramaderes (producció *agroecològica*, horts comunitaris, agricultura sostenible, pastures), 2 dels quals incorporen a més objectius relacionats amb el canvi climàtic.

Bon dia - 5/7/2013

agroindustrial adj.

Per la consecució de l'acord ja que dóna una força brutal a la Fira de Sant Josep i representa un pas endavant perquè en un futur es pugui arribar a acords amb altres sectors presents en aquest aparador *agroindustrial* de Catalunya.

Bon dia - 5/3/2013

alter ego m.

És l'*alter ego* digital de l'únic diari gratuït de les comarques de Lleida.

Bon dia - 25/2/2013

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa