Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «El Triangle»

Termes de 1 a 10 d'un total de 623

abertzale adj.

La dreta espanyolista no vol competir amb Bildu: vol que l'esquerra *abertzale* torni a la il·legalitat i fa tot el que pot per tal que així sigui.

El triangle - 16/9/2011

acció-reacció f.

Però no sols hem de quedar-nos en la dinàmica de l'*acció-reacció*; també hem de tenir una política activa basada en xerrades i projeccions de documentals.

El triangle - 15/3/2013

afectat m.

En els indicadors d'espai lliure de fum, uns adhesius hi afegeixen, a sota: i de xoriços, papers fotocopiats amb manifestos, hashtags i comptes de Twitter de to activista, pancartes de suport d'assemblees veïnals i d'altres hospitals, recordatoris de la l

El triangle - 15/3/2013

affaire m.

Però, sigui com vulgui, mai més no tindrem la mà negra dels Pujol darrere dels *affaires* que es couen a la Generalitat i a les grans empreses catalanes.

El triangle - 8/2/2013

agitprop m.

Uns telenotícies amb una credibilitat semblant a la de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, el que va ser mascaró de proa de l'*agitprop* del PP valencià llangueix en l'espera de l'estocada final que li prepara la Generalitat valenciana.

El triangle - 8/2/2013

agroambiental adj.

La tercera de les demandes que la pagesia catalana reclama a l'Administració és que no posi en perill el programa de desenvolupament rural (PDR), les mesures *agroambientals* de la producció integrada per al 2014 i altres actuacions previstes per a la mil

El triangle - 19/4/2013

aguirrista adj.

Els treballadors de Telemadrid es van convertir ràpidament en un dels grups d'oposició més forts contra la lideresa, protagonitzant constants denúncies de manipulació dels directius *aguirristes*.

El triangle - 8/2/2013

aixeta creditícia f.

Però, com bé s'ha dit i bé sabem, l'*aixeta creditícia* dels bancs per a particulars i empreses està tallada en sec des de fa mesos.

El Triangle - 7/2/2011

aixopluc m.

Un autogol de xilena per a l'economia exportadora britànica, que fa anys que demana entrar a la zona euro, sense l'*aixopluc* de la qual s'ha esfondrat la lliura esterlina.

El triangle - 8/2/2013

ajudant f.

Jaume Torramadé va haver de dimitir coma president de la Diputació de Girona després que una *ajudant* seva, Minerva Amador, l'acusés d'assetjament sexual.

El triangle - 19/4/2013

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa