Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Natura i Aventura»

Termes de 1 a 10 d'un total de 27

acarbassat -ada adj.

Enmig d'aquest suau territori, damunt el verd intens dels camps i sobre les clapes d'*acarbassades* rouredes solcades de pinzellades de tardor que emmantellen de vegetació els llocs no aptes pel conreu, s'alça un paisatge digne de ser admirat pel seu ric

Natura i Aventura - 1/1/2010

agullola f.

De tornada cap a Cantonigròs, sota l'*agullola* de la Tuta, trobem el mas que li dóna nom, solitari i totalment integrat en el paisatge que l'envolta.

Natura i Aventura - 1/1/2010

aprop adv.

Arribarem a un altre trencall *aprop* de la font de les bruixes, on veurem que comença el GR-107.

Natura i Aventura - 1/1/2010

autodenominar v. tr

Segons Hermann Scheer, la majoria dels *autodenominats* experts són part del problema.

Natura i Aventura - 1/1/2010

buril m.

La via està poc equipada, i trobarem trams on els *burils* estan força separats, la qual cosa ens obligarà a cercar algun forat entre els còdols on protegir-nos amb els nostres tascons o, si la sort ens acompanya, fins i tot encastar-hi un friend.

Natura i Aventura - 1/1/2010

cabaner m.

Els camins ramaders, també anomenats "carrerades", *cabaners* o "lligallos" segons l'indret, eren fruit de la necessitat d'una xarxa de camins per on el bestiar pogués transitar sense ocasionar ni patir problemes.

Natura i Aventura - 1/1/2010

datum m.

[En una llista] Multitud de coordenades, *datums* i formats.

Natura i Aventura - 1/1/2010

esperó m.

Dels diversos itineraris que recorren aquest mur de conglomerat n'hi ha un que en destaca per sobre dels altres i que ens permet assolir, sense gaies dificultats, el cim de l'*esperó* sud de la paret.

Natura i Aventura - 1/1/2010

espònsor m.

El fet de poder traduir les bases a varis idiomes ampliarà la participació i el fet d'incorporar més *espònsors* ens ajudarà a poder comptar amb els especialistes en l'àmbit muntanyenc de primera línia mundial.

Natura i Aventura - 1/1/2010

establishment m.

Essent part ells mateixos de l'*establishment* dels combustibles convencionals, no podem esperar dels eus informes senyals esperançadors per les energies renovables, les quals, aplicades massivament, posarien fi al gran negoci petrolier o nuclear.

Natura i Aventura - 1/1/2010

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa