Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Revista BES»

Termes de 1 a 10 d'un total de 17

autocarregador m.

Principalment, els terrenys on s'està extraient biomassa per exportació són planers i permeten una fàcil mecanització (*autocarregador*, capçal processador, remolc...), així com un bon accés a camions de gran tonatge i propers als ports de Tarragona i Palamós.

Revista BES - 1/12/2014

desinstal·lació f.

A part, gràcies a la seva senzilla intal·lació/*desinstal·lació*, els Pellet Vending podran moure's fàcilment arreu del territori.

Revista BES - 1/12/2014

externalització f.

Primer va crear la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya, va promoure l'ús de la biomassa com a combustible a les intal·lacions municipals i va ser capdavanter en l'*externalització* del subministrament d'energia a través de les empreses de serveis energètics.

Revista BES - 1/12/2014

guixeta f.

Disposarà d'un còmode punt de pagament, amb targeta de crèdit o monedes, que, una vegada realitzat, obrirà una de les 84 *guixetes* on es podrà obtenir un sac de 15 kg de pèl·let.

Revista BES - 1/12/2014

insertable adj.

Cal destacar especialment les estufes de pèl·let i les llars de foc *insertables* (recuperadors de calor).

Revista BES - 1/12/2014

intocabilitat f.

Des de la comunicació i la docència s'ha de treballar per superar el mite de la *intocabilitat* de bosc com ideal, car aquest és un fenomen nou que pot tenir fins i tot connotacions reaccionàries i té a veure amb el mite de la *intocabilitat*, o de la virginitat com a ideal, una ideologia històrica sortosament superada almenys des del punt de vista de gènere.

Revista BES - 1/12/2014

multifuncionalitat f.

La inversió de la dinàmica de degradació del territori, recuperar el valor intrínsec d'aquest territori amb la seva *multifuncionalitat* econòmica, social i ambiental.

Revista BES - 1/12/2014

nanociència f.

Cal estar atents a les aportacions que s'esperen de les *nanocències* i de la química verda.

Revista BES - 1/12/2014

networking m.

La jornada també va permetre un *networking* entre empreses de treballs del sector forestal, energètic, propietaris, consultories forestals i administracions, que va afavorir un intercanvi de coneixements sobre l'estat actual entre els assistents, per innovar en un sector que es troba en ple creixement.

Revista BES - 1/12/2014

paridera f.

Les granges de mares tenen unes necessitats energètiques importants en les *parideres*, ja que és necessari mantenir el llit calent (plaques tèrmiques de polímer) pels garrins, sempre a una temperatura entre 34/35 ºC.

Revista BES - 1/12/2014

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa