Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Revista Fedintia»

Termes de 1 a 10 d'un total de 20

artèria peniana f.

Les *artèries penianes* són les primeres en danyar-se a causa del seu petit calibre, per la qual cosa durant l'estimulació sexual la quantitat de sang que arriba al penis és insuficient, i es redueix la capacitat d'aconseguir una erecció.

Revista Fedintia - 1/4/2010

cèl·lula epitelial f.

Funció tròfica, estimula la proliferació de les *cèl·lules epitelials* de l'intestí i modula les cèl·lules del sistema immune.

Revista Fedintia - 1/4/2010

colonocit m.

Funció nutritiva i metabòlica, com a font d'energia dels *colonocits*, afavoreix l'absorció de determinats minerals i la producció de vitamines.

Revista Fedintia - 1/4/2010

dermocosmètica f.

*Dermocosmètica*

Revista Fedintia - 1/4/2010

diarrea emotiva f.

L'estrès, una patologia del nostre temps, provoca símptomes psíquics (alteració del son, irritabilitat, dificultat de concentració, nerviosisme, tristor) i físics (alteracions digestives com ara *diarrees emotives*, nus a l'estòmac que ens impedeix menjar

Revista Fedintia - 1/4/2010

dieta hipocalòrica f.

També serà recomanable una suplementació en determinades situacions com són una activitat intel·lectual intensa, estrès, consum habitual de tabac i alcohol (que disminueix l'absorció de determinades vitamines) o en aquelles persones amb patologies gastroi

Revista Fedintia - 1/4/2010

disfunció erèctil f.

Els problemes d'erecció són trastorns freqüents. A Espanya, el 19% dels homes té algun grau de *disfunció erèctil*.

Revista Fedintia - 1/4/2010

educació diabetològica f.

L'autoanàlisi és una eina que dóna una informació essencial, però no és un objectiu en ella mateixa, si no va acompanyada d'*educació diabetològica* no només no tindrà valor sinó que tindrà poc efecte sobre el control glucèmic.

Revista Fedintia - 1/4/2010

estímul sexual m.

La disfunció erèctil és la incapacitat per aconseguir o mantenir l'erecció necessària per aconseguir una relació sexual satisfactòria en resposta a un *estímul sexual*.

Revista Fedintia - 1/4/2010

flux sanguini m.

L'aterosclerosi és el dipòsit de colesterol a l'interior dels vasos sanguinis, cosa que n'estreny el diàmetre i altera el *flux sanguini*.

Revista Fedintia - 1/4/2010

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa