Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Universitat Pompeu Fabra»

Termes de 1 a 10 d'un total de 69

3D adj.

Disposar d’una vista *3D* sintètica que permeti comprovar la visió des de la localitat abans de comprar-la assegura una experiència satisfactòria.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

àgora f.

Hem de promoure el rol de la Universitat com una *àgora* de reflexió crítica, accessible i oberta a la societat; un actor que no només escolta sinó que també planteja i encapçala els debats sobre les necessitats socials, culturals i econòmiques de l’entor

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

angle mort m.

Representa també un *angle mort* per on les competències i els interessos del sector privat podrien guanyar terreny.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

antipatriarcal adj.

Qualsevol alternativa al capitalisme, a part de ser autogestionada i *antipatriarcal*, ha de ser radicalment decreixentista.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

banda sonora f.

És precisament per això que necessitem pensadors i constructors de societats, de gent que inventi històries i les porti al paper o a la pantalla, de persones que converteixin roques i metalls en art, que posin *banda sonora* a les nostres vides.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

bidireccional adj.

És un bon exemple de participació *bidireccional*, ja que no s'ha dissenyat únicament des de la Universitat, sinó que ha comptat amb la col·laboració dels mateixos Alumni.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

bidireccionalitat f.

Té per objectiu principal dotar de *bidireccionalitat* el procés de valorització de coneixement.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

carn vermella f.

El projecte neix com a conseqüència del recent anunci de l’Organització Mundial de la Salut en què s’alertava que el consum de carn processada i de *carn vermella* en quantitats abundants augmenta el risc de patir càncer de còlon.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

cèl·lula satèl·lit f.

L’estudi, publicat a la revista Nature, demostra també com el restabliment de l’autofàgia reverteix l’envelliment i restaura les funcions regeneratives de les *cèl·lules satèl·lit* velles, que es revelen com a element regulador decisiu en la mort de les c

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

cervell-ordinador adj.

Albert Martí, Alexandre Triay, Adrià Font, Mar Estarellas i Mark Barna, estudiants del grau en Enginyeria Biomèdica, han creat “Whee´ll”, una interfície *cervell-ordinador* perquè persones amb mobilitat reduïda usin la cadira de rodes.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa