presentació

El Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya (versió 2) és una base de dades que recull informació sobre els grups catalans que fan recerca en aquest camp, subministrada pels mateixos grups. És la continuació de l’anomenat Mapa precolombí de la recerca en neurociències a Catalunya (https://taller.iec.cat/biologia) creat el 2009. Mentre que la primera versió «precolombina» incloïa dades completes de vuitanta grups i dades parcials de tretze grups més, la versió que aquí presentem inclou dades de 131 grups, totes pràcticament completes.

Objectius

La confecció d’aquest mapa respon a un doble objectiu:

  1. D’una banda, és una eina per a conèixer la realitat de la recerca en neurociències a Catalunya. Aquesta eina n’ha de permetre establir les potencialitats, les fortaleses, els punts febles. A mesura que passarà el temps i s’aniran publicant noves actualitzacions, pot servir també per a observar l’evolució temporal d’aquesta recerca.
  2. De l’altra, volem que aquest mapa sigui una eina pràctica. Entre altres aplicacions, el mapa pot permetre als investigadors trobar grups propers amb qui establir col·laboracions o laboratoris on aprendre una tècnica determinada. Igualment, pot permetre als investigadors identificar laboratoris on poden continuar la carrera, cosa que pot resultar especialment interessant per a investigadors catalans a l’estranger, que sovint estan relativament desconnectats del que es fa aquí, o per a investigadors estrangers amb un interès especial per fer una estada a Catalunya. Finalment, pot ser una eina útil per als periodistes científics que volen trobar o identificar grups experts en temes específics.

Actualització

Un cop publicat el mapa per l’octubre del 2014, i passada una breu fase de correcció d’errors el mapa ha quedat fixat  al novembre de 2014 fins a la versió següent. El nostre objectiu és actualitzar aquest mapa cada dos anys i fer-lo coincidir amb el Simposi de Neurobiologia Experimental de la Societat Catalana de Biologia (SCB).

Fitxa tècnica

La recollida de dades es va dur a terme durant els mesos de gener i febrer del 2014.

Es va enviar per correu electrònic un qüestionari als grups de recerca en neurociències de Catalunya identificats a partir de la base de dades creada amb el mapa «precolombí» del 2009, de la llista de distribució de la Secció de Neurobiologia Experimental de la SCB i dels llocs web de les principals institucions de recerca del país.

En el qüestionari enviat es demanaven les dades següents:

  • Nom del grup
  • Cap(s) del grup
  • Afiliació
  • Línia de recerca
  • Nombre de components del grup a temps complet
  • Pàgina web
  • Paraules clau (amb un màxim de deu, en anglès)
  • Referència de tres publicacions rellevants del grup
  • Àrees de recerca en què s’ajusta millor la recerca del grup (amb un mínim d’una i un màxim de tres)
    • Trastorns del sistema nerviós
    • Neurotransmissió
    • Senyalització
    • Desenvolupament
    • Mort neuronal / neuroprotecció
    • Cèl·lules glials / neuroinflamació
    • Cognició i conducta
    • Altres

 


Hi són tots els que ho són?

Només consten a la base de dades els grups que han contestat el qüestionari. Som conscients que hi ha grups que existeixen i als quals hem escrit però no han contestat, tot i que són una minoria.

Som conscients també que, malgrat els nostres esforços, segurament hi ha grups a qui no hem escrit per desconeixement. Això és especialment possible en el cas de grups creats recentment. Demanem disculpes als grups que es troben en aquesta situació i els convidem a enviar la seva adreça de contacte a josepsaura@ub.edu de cara a l'elaboració de la propera edició del mapa. Estem segurs que, a mesura que aquest mapa es consolidarà, el nombre de grups representats s’acostarà al cent per cent dels grups reals.

Si voleu formar part del Mapa de la recerca en neurociències de Catalunya les dades de contacte i la informació que ens subministreu seran publicades a aquest portal i difoses als projectes de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC. El responsable de tractament és l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) amb la finalitat de gestionar i difondre el projecte. Les vostres dades no seran cedides a tercers. Les dades es conservaran als efectes de registre històric. Per a més informació podeu adreçar-vos a la nostra Política de Privacitat. Podreu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, limitació en el tractament i portabilitat, adreçant-vos per escrit a l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona), o bé enviant un correu electrònic a l’adreça dades.personals@iec.cat.

 

 

 

 

 

IEC  SCB  INC-UAB  UAB

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 933 248 584. Fax +34 932 701 180. scb@iec.cat

- 2014 -

Llicčncia de Creative Commons
El Mapa de la recerca en neurocičncies a Catalunya de Josep Saura Martí i Josefa Sabrià Pau estŕ subjecta a una llicčncia de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons