La presentació de la campanya, promoguda per l’Institut Català de la Cuina, es va celebrar el 14 de febrer a la tarda al Palau de la Generalitat i va ser presidida per Artur Mas, president de la Generalitat. En l’acte van intervenir Salvador Giner, president de l’IEC, que va manifestar que «la cultura culinària catalana és extraordinària i es mereix ser reconeguda internacionalment»; Pepa Aymamí, directora de la Fundació Institut Català de la Cuina; Xavier Mestres, president de la mateixa Fundació, i Antoni Riera, membre de l’IEC i col·laborador del projecte. Consulteu la intervenció d'Antoni Riera. |
En la seva intervenció, Riera va destacar que «el patrimoni culinari és un patrimoni viu, que canvia sempre». En relació amb la cuina catalana, va afirmar que «té un potencial immens» i que, perquè pugui conservar la riquesa, «caldrà aprofundir en el coneixement dels plats i les pràctiques». Artur Mas, d’altra banda, va assenyalar que «és necessari que el país guanyi autoestima» en relació amb tots els sectors lligats a la cuina ―des de l’agricultura, la ramaderia i la pesca fins als centres de recerca i les universitats, passant per la indústria agroalimentària, entre altres sectors― i que aquest objectiu «no és tan lluny de la creació de riquesa».
La campanya, titulada «Tothom a taula!», es posarà en marxa el 19 de març, el dia de Sant Josep i de la crema catalana. El projecte pretén, entre altres objectius, mobilitzar la societat, la cultura i l’economia catalanes; assolir el reconeixement de la UNESCO per a la cuina tradicional catalana, i acabar d’embastar una història i cultura de la cuina catalana ben fonamentades. En el marc de la campanya, es recopilaran els receptaris històrics i investigacions sectorials que existeixin en el territori.
|
|