El 2012 fa cent anys que va néixer a Figueres el matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer. La commemoració del centenari es va iniciar els dies 10 i 11 de febrer a la capital empordanesa i s’allargarà durant tot l’any, amb l’objectiu de reconèixer la seva activitat investigadora i el seu esperit d’esforç i superació.
Ferran Sunyer i Balaguer (Figueres, 1912 - Barcelona, 1967), que patia una greu atròfia congènita del sistema nerviós, va ser un matemàtic autodidacte que va treballar a Catalunya des del final de la dècada dels anys trenta fins que va morir. La seva contribució a les ciències exactes va ser molt important i els treballs que dugué a terme van rebre el reconeixement de les institucions catalanes i espanyoles —que el van guardonar en diverses ocasions— i de la comunitat matemàtica internacional. La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer —integrada a l’IEC des de l’any 1991—, amb motiu del centenari del naixement del matemàtic català, li ret homenatge, tant per l’activitat matemàtica com pels valors de superació i lluita davant les adversitats, amb l’organització d’una sèrie d’activitats.
Els dies 10 i 11 de febrer es van celebrar a Figueres les jornades «Història de les ciències exactes. Noves aportacions i projectes», que van aplegar una cinquantena de matemàtics i historiadors de la ciència. Durant dos dies, es van presentar conferències sobre diferents aspectes de les ciències exactes en què van intervenir, entre altres, Eberhard Knobloch, de la Universitat de Berlín; Víctor Navarro, de la Universitat de València, i Irina Gouzévitch, de l’Escola d’Estudis de Ciències Socials de París. A més, es va dedicar una sessió a repassar la trajectòria de quatre matemàtics gironins de la dècada 1911-1920: Lluís A. Santaló, Ferran Sunyer i Balaguer, Albert Dou i Mas de Xexàs i Josep Teixidor i Batlle.
En el marc de la commemoració, el 25 de febrer es va celebrar, també a Figueres, el Dissabte de les Matemàtiques a l’Alt Empordà, adreçat a estudiants de batxillerat amb els objectius principals de fomentar l’interès i la vocació científica, encoratjar el treball en equip i situar les matemàtiques en el context dels problemes actuals. Les activitats, organitzades per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i la Fundació Príncep de Girona, van posar èmfasi a destacar la presència de les matemàtiques en la tecnologia actual, com per exemple en les missions espacials; el seu paper en les comunicacions digitals per mitjà de la criptografia i la importància que tenen en l’estudi de l’evolució de la població. Hi van participar més de noranta joves de diferents centres educatius i els equips guanyadors del concurs van ser Pep Rodeja i Joan Gratacós, en l’art de desxifrar missatges; Ariadna Matabosch i Raquel Sebastià, en matemàtiques i astrofísica, i Anna Agustí i Àngel Agustí, en evolució i matemàtiques. El director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Manuel Castellet, i el president de l’IEC i de la fundació, Salvador Giner, van participar en el lliurament dels premis.
Entre les activitats previstes en els propers mesos, el 9 de març s’inaugurarà el Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer, a Figueres, en un acte presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. I a mitjan maig és prevista la presentació a Barcelona de l’obra Selecta Ferran Sunyer i Balaguer, que recull els treballs del matemàtic comentats per dos catedràtics de la Universitat Autònoma de Barcelona.
|