Dolors Bramon (Banyoles, 1943) és doctora en filosofia i lletres (Secció de Filologia Semítica) i en història medieval per la Universitat de Barcelona, de la qual és professora titular a la Secció d’Estudis Àrabs i Islàmics del Departament de Filologia Semítica. Fins ara, Bramon era membre corresponent de l’Institut. Ha publicat nombrosos articles i alguns llibres, com Contra moros i jueus. Formació i estratègia d’unes discriminacions al País Valencià, guardonat amb el Premi Joan Fuster en els Premis Octubre del 1981. És autora també de la major part d’articles relacionats amb el món semític de la Gran enciclopèdia catalana.
Jordi Casassas (Barcelona, 1948) és catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, on disposa de sis trams de recerca, que és el nombre més alt de trams que es pot obtenir. Entre les seves obres, destaquen L’Ateneu Barcelonès. Dels seus orígens als nostres dies, publicat el 1986, i Entre Escil·la i Caribdis: el catalanisme i la Catalunya conservadora de la segona meitat del segle XIX (La Magrana, 1990), una obra fonamental per a entendre el passat del catalanisme abans dels primers èxits electorals.
Joan Egea (Olesa de Montserrat, 1951) és doctor en dret per la Universitat de Barcelona i la seva tesi doctoral, que tracta sobre els heretaments, tot i que no s’ha publicat, ha inspirat les solucions recents del Codi civil de Catalunya. Darrerament, s’ha ocupat de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i s’ha centrat, molt especialment, en l’anàlisi dels efectes que la STC 31/2010, del 31 de juny, ha portat en les competències del dret civil. Actualment, és catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresident del Consell de Garanties Estatutàries.
Carles Viver (Terrassa, 1949) és doctor en dret per la Universitat de Barcelona, de la qual va ser catedràtic entre 1987 i 1990; des d’aleshores, és catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, on va ser el primer degà de la Facultat de Dret. Del 1992 al 2001, va deixar la Universitat per ser magistrat del Tribunal Constitucional, organisme que va presidir del 1998 al 2001. És membre nat de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya i magistrat del Tribunal Constitucional d’Andorra des del 2006. Entre les seves publicacions, destaca Materias competenciales y Tribunal Constitucional. La delimitación de los ámbitos materials de las competencias en la jurisprudencia constitucional (1989), obra de referència en el panorama jurídic espanyol.
|