|
Edició a cura de Joan Veny i de José Enrique Gargallo
Institut d’Estudis Catalans - Biblioteca Filològica, LXVII
Barcelona, 2012
ISBN: 978-84-9965-098-2
Segons Joan Veny i M. Teresa Cabré, membres de l’IEC, «la lingüística romànica va de caiguda. Els joves estudiants no s’hi senten atrets». Així ho afirmen en la presentació d’aquest llibre, que recull les ponències de la IV Jornada de l’Associació d’Amics del Professor Antoni M. Badia i Margarit, que es va celebrar el 23 d’octubre de 2009 a l’IEC. L’objectiu de la trobada fou posar de relleu els problemes que envolten la lingüística romànica, veure’n les causes del declivi, subratllar la importància del seu estudi i plantejar una renovació metodològica.
La publicació recull les intervencions dels romanistes que van intervenir en la Jornada, dividides en dues parts. La primera part consta de dues conferències, una d’Antoni M. Badia i Margarit, titulada «La meva descoberta de la romanística (1949-1950)», en què explica les experiències com a jove romanista per les grans universitats europees i la relació que va establir amb els grans romanistes del moment; i, una altra, a càrrec de Fernando Sánchez Miret, titulada «La història de /-r/ en català: perspectiva romànica».
La segona part consisteix en una taula rodona moderada per José Enrique Gargallo, de la Universitat de Barcelona, en la qual van intervenir Mercedes Brea, de la Universitat de Santiago; Ramon Cerdà, de la Universitat de Barcelona, i Xavier Lamuela, de la Universitat de Girona. Els participants tracen una panoràmica de l’evolució de la lingüística romànica en els darrers decennis, amb els progressos que ha experimentat, especialment en tipologia, sociolingüística i geolingüística; l’aparició de nous manuals de romanística; la desviació generalista cap a estudis idioromànics, i l’ampliació i actualització dels mètodes.
|