Número 167
agost-setembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La ICEA participa en la 14a Reunió Internacional de Micromorfologia de Sòls amb la jornada ARQUESOLS 2012

La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, va participar en les activitats de la 14a Reunió Internacional de Micromorfologia de Sòls (14th International Working Meeting on Soil Micromorphology, IWMSM), que va tenir lloc a Barcelona i a Lleida, del 8 al 14 de juliol. La inauguració del congrés es va fer a l’IEC el diumenge 8 de juliol i va incloure els parlaments de Salvador Giner, president de l’IEC; Josep M. Vives, president de la ICEA; Jaume Porta, membre de l’IEC i de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl, i Rosa M. Poch i Karl Stahr, del Comitè Científic de l’IWMSM. D’altra banda, l’acte va incloure la ponència «The fabric of soil micromorphological research in the 20th century - A bibliometric analysis», a càrrec de Georges Stoops, catedràtic de la Universitat de Gant.

En el marc del congrés, la ICEA va organitzar la jornada titulada «De la informació micromorfològica a la interpretació arqueològica i cultural del paisatge», que es va celebrar a Lleida el divendres 13 de juliol. La jornada va consistir en la sessió «Site-formation processes in archaeology and cultural landscapes, archaeometry and geoarchaeology» i una taula rodona en què es va reflexionar sobre les conclusions del congrés més relacionades amb l’arqueologia. Aquesta és la segona jornada sobre arqueologia i sòls a Catalunya, coneguda com ARQUESOLS. La primera es va celebrar el 2010 i, com a conclusió, es va acordar donar continuïtat a la iniciativa, que va despertar l’interès d’investigadors de diversos camps, com els arqueòlegs o els edafòlegs.

L’Anuari Polític de Catalunya 2011 es presenta a l’IEC

El 17 de juliol, la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC va acollir la presentació de l’Anuari Polític de Catalunya 2011, editat per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials. En l’acte van intervenir Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans i catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona (UB); Quim Brugué, director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Jaume Magre, director de la Fundació Carles Pi i Sunyer i professor de ciència política de la UB, i Joan Marcet, director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i professor de dret constitucional de la UAB.

Tal com va explicar Joan Marcet, l’Anuari que es va presentar correspon a un any «especialment farcit d’esdeveniments polítics, econòmics i socials» i té per objectiu «contribuir a un millor coneixement de la realitat política de casa nostra i dels seus actors principals, els partits polítics i les institucions (Parlament, Govern i món local)».

Els articles dels diferents experts s’estructuren en cinc apartats, que analitzen els processos electorals que s’han celebrat a Catalunya el 2011, l’activitat parlamentària de l’any, l’actuació del Govern de la Generalitat, el paper dels partits polítics i l’organització territorial i la proposta de fusió dels municipis.
 

Notícies

* Un congrés interdisciplinari

* Un nou llibre analitza el planejament territorial vigent a Catalunya

* Albert Guinovart i Montserrat Gascón actuaran al claustre de l’IEC al setembre

* El nombre de patents verdes s’ha duplicat a Catalunya, segons l’Observatori de la Recerca de l’IEC

* Es presenta, a l’IEC, la XLIV Universitat Catalana d’Estiu

* Josep Amat rep el Premi al Reconeixement Acadèmic del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

* L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona clou el seu centenari amb un acte a l’IEC

* El passat, el present i el futur dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana s’analitzen en un acte commemoratiu

* La ICEA participa en la 14a Reunió Internacional de Micromorfologia de Sòls amb la jornada ARQUESOLS 2012

* L’Anuari Polític de Catalunya 2011 es presenta a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal