14/7/2021
Martorell (Baix Llobregat) 25/9/1908
- Martorell (Baix Llobregat) 11/7/1995
|
Figura 1. Miquel Bultó i Roig. Fotografia cedida per una de les seves filles, M. C. Bultó. |
|
Figura 2. Lluís Rigalt, Font de les malaltes, aquarel·la sobre paper acigronat clar (1869), 17,7 × 25 cm. Obra signada per l’autor en l’angle inferior esquerre (L. R.) Aquesta peça decorava el menjador de la casa del carrer d’Àngel Guimerà de la família Bultó; i posteriorment, va ser venuda a una galeria d’art barcelonina. |
|
Figura 3. Obra atribuïda al pintor Pau Rigalt, El somni de la beata Joana de Aza, oli sobre tela (sense datació), 39 × 29 cm. |
|
Figura 4. Obra atribuïda al pintor Agustí Rigalt, La Puríssima Concepció de Maria, oli sobre tela (1894), 150 × 91 cm. Obra inacabada. Actualment, es troba al dipòsit de l’església parroquial de Santa Maria de Martorell, exposada a la capella de la Mare de Déu del Carme. La cessió de l’obra va ser signada el 27 de febrer de 2006 per l’alcaldessa Dora Ramon i Cabot i el rector de la parròquia, mossèn Miquel Raventós i Súria amb motiu de la celebració del 150è aniversari de la Proclamació del Dogma de la Immaculada Concepció de Maria, l’any 2005. |
|
Figura 5. Còpia atribuïda al pintor Agustí Rigalt del quadre de Velázquez El bufó Calabacillas, oli sobre tela (sense datació), 23,7 × 17 cm. Probablement, correspon a l’etapa de formació del pintor a l’Escuela Especial de Pintura de Madrid. |
|
Figura 6. Agustí Rigalt, Conquilles de mar, aquarel·la sobre paper. Fotografia cedida per una de les filles de Miquel Bultó i Roig, M. C. Bultó. |
El col·leccionista i comptable martorellenc Miquel Bultó i Roig (figura 1) visqué durant els seus primers anys de vida on es troba l’actual Ajuntament de Martorell (carrer del Mur, 61). Malauradament —a l’edat de dos anys— quedà orfe de pare i poc després morí la seva mare. La seva criança i educació, per tant, quedà a càrrec de les seves tietes maternes, fet que provocà el trasllat de domicili a la vila de Martorell.
Va fer els seus estudis primaris com a intern en una escola de frares de Molins de Rei, però els estudis superiors van quedar interromputs a causa de la Guerra Civil (1936-1939). En una data desconeguda, va començar a treballar de comptable en una empresa tèxtil, a l’edifici del Molí Fariner de Martorell, fins a la seva jubilació.
L’any 1947 es casà amb Carmen Godàs i Lucas, i anys després naixeran les seves tres filles (M. C. el 1948, R. M. el 1949 i R. el 1951).
La seva col·lecció té relació amb un cert parentesc amb els pintors Pau, Lluís i Agustí Rigalt, ja que un nebot de la dona d’Agustí Rigalt es va casar amb la filla del notari Roig (avi matern de Miquel Bultó). Com que Agustí Rigalt i la seva dona no varen tenir descendència, la seva herència va passar a mans d’un nebot capellà de la dona d’Agustí Rigalt: Emili Roig Buxeres (1912-1942). I com que aquest tampoc no va tenir descendència, Miquel Bultó, en ser nebot d’Emili Roig, va heretar un conjunt d’obres de la nissaga dels Rigalt: olis, aquarel·les i dibuixos de paisatge. Aquestes peces van quedar amuntegades en una habitació de la casa de la vila del col·leccionista, fins que finalment es traslladà a la casa del carrer d’Àngel Guimerà, l’any 1969, i s’utilitzen com a decoració.
Com s’ha dit anteriorment, aquesta casa va tenir com a decoració un quadre d’un santcrist en un dormitori, mentre que altres teles de paisatge es disposaven al menjador, on destacava la Font de les malaltes (figura 2), original de 1899. D’altra banda, Bultó també col·leccionava peces ceràmiques, una «tradició martorellenca» que podria haver estat per influència del seu amic Vicenç Ros (1883-1970) o de Francesc Santacana (1883-1936).
Cap a l’any 1959, mitjançant la insistència del conservador del Museu Municipal Vicenç Ros de Martorell, Isidre Clopas, Bultó va donar una gran part de la seva col·lecció a aquesta institució. Segons l’inventari del Museu, la donació constà de: un oli sobre tela de Pau Rigalt (1778-1845); dinou obres de Lluís Rigalt (1814-1894); vint-i-una peces d’Agustí Rigalt (1836-1899); i dos olis sobre tela i una aquarel·la en paper de temàtica paisatgística d’atribució encara incerta sobre quin dels tres Rigalt podria ésser.
De Pau Rigalt només hi ha una petita tela, El somni de la beata Joana de Aza (figura 3). De Lluís Rigalt hi ha olis, aquarel·les i dibuixos a llapis plom, sempre de temàtica paisatgística. D’Agustí Rigalt, amb les mateixes tècniques (pintures a l’oli, aquarel·les o dibuixos a llapis plom), tenim temes de paisatge però també escenes religioses o de gènere. Destaca una Puríssima Concepció de Maria (figura 4) cedida després a l’església parroquial de Santa Maria de Martorell, i una còpia d’El bufó Calabacillas de Velázquez (figura 5).
La part de la col·lecció que no va ser donada al Museu de Martorell va quedar com a herència de les tres filles després de la seva mort. Aleshores els quadres de dimensions més grans, catorze paisatges de Lluís Rigalt, es van vendre a unes galeries d’art barcelonines. De les obres encara conservades per la família Bultó destaquen unes aquarel·les de conquilles marines atribuïdes a Agustí Rigalt (figura 6), natures mortes i alguns paisatges.
Tot i que no es va dedicar de manera profunda al col·leccionisme (segons la seva filla M. C. Bultó, no es podria considerar un col·leccionista com a tal) sí que va tenir una certa afició per la cultura i l’art, ja que en els últims anys de la seva vida es va dedicar a participar en subhastes d’art. Per la raó que sigui, Miquel Bultó va posseir un gran conjunt de pintures, dibuixos i aquarel·les dels Rigalt. Gràcies a la seva donació, el Museu Municipal Vicenç Ros va haver d’ampliar les seves sales, utilitzant unes dependències que es troben al capdamunt de les escales, i obtingué una excel·lent variació de tipologies artístiques.
Bibliografia i fonts
Clopas, Isidre. «Postales de antaño». Martorell, núm. 669 (7 agost 1976), p. 8-9.
Durà, Victòria; Balanza, Ferran; Fontbona, Francesc. Lluís Rigalt i Farriols (1814- 1894): Catàleg dels fons del Museu Municipal Vicenç Ros i L’Enrajolada Casa Museu Santacana, i la Col·lecció Bultó. Martorell: Ajuntament de Martorell, 2007.
Farreny, Montserrat. Relació d’obres de la donació de Miquel Bultó Roig (1959). [Escrit del Museu Municipal Vicenç Ros, no publicat].
«Necrológicas». La Vanguardia (12 juliol 1995), p. 32.
Picallo, Isabel; Sànchez, Mercè; Clopas, Paulina. «Aproximació a l’obra de Lluís Rigalt, part de la qual es conserva en el Museu Municipal Vicenç Ros, Museu l’Enrajolada, i en la col·lecció Bultó, de Martorell». Solc [Martorell] (agost 1977), p. 20-24.
Entrevistes telefòniques:
— M. C. Bultó (25 octubre 2020 i 5 novembre 2020). Filla de Miquel Bultó i Roig.
— Ferran Balanza (15 novembre 2020). Historiador i antic director del Museu Municipal Vicenç Ros.
|