29/11/2022
Barcelona c. 1917
- Barcelona c. 1990
|
Figura 1. Juan Almirall, de perfil a l’esquerra i amb un dracma de Roses, en la medalla que modelà Ramon Ferran el 1968 per al Club Colón de Madrid quan el guardonà amb el Premio al Numismático del Año 1967. |
Col·leccionista i numismàtic barceloní, fou un estudiós que treballà la part artística de la moneda i també dedicà atenció a la medalla (figura 1). Era parent dels també numismàtics Barril.
Malgrat que no tenim informació sobre la seva etapa formativa, es vinculà al bàndol franquista des de ben aviat i fou nomenat cap de la 1ª Unidad del Batallón de Trabajadores del Arma de Aviación (1936) que adequà uns terrenys incautats on s’aixecà l’aeròdrom Delta a La Iglesuela del Tiétar (Toledo). Ascendí ràpidament i poc després assolí el grau d’alferes d’aviació (1937) i tinent de l’Exèrcit de l’Aire (1938) en plena guerra contra el feixisme.
Després del conflicte, en gaudir d’una fortuna considerable, formà la seva col·lecció de monedes i medalles, i va participar activament en aquesta disciplina. Així, va ser soci fundador de la S.I.A.E.N., la Sociedad Iberoamericana de Estudios Numismáticos, constituïda a Madrid el 10 de març de 1951 amb l’objectiu de promoure l’estudi, la recerca i la difusió de la numismàtica, en especial entre la península ibèrica i les antigues possessions extrapeninsulars dels seus regnes.
Participà en diverses mostres on presentava part de la seva col·lecció, com a la II Exposición Nacional de Numismática e Internacional de Medallas, celebrada a Madrid entre el 18 de novembre i el 2 de desembre de 1951, on mostrà monedes de Rhode (Roses) i hi guanyà un Diploma d’Expositor en Numismàtica.
Desconeixem l’inventari de les peces de la seva propietat, però diversos articles esmenten algunes de les més valuoses, com el de Josep Amorós, que a partir del 1932 organitzà el Museu Numismàtic (avui, Gabinet Numismàtic de Catalunya) per encàrrec de la Junta de Museus, i indicava: «Esto me ha sucedido con una dracma de Emporion, desconocida hasta ahora, propiedad de mi excelente amigo y competente coleccionista don Juan Almirall, quien tuvo la amabilidad de dejármela para estudiarla». També sabem, per fonts properes, que posseïa quatre dracmes de Rhode en molt bon estat de conservació, un fet insòlit que no estava ni a l’abast dels millors museus.
Un fet indicatiu de la seva vessant col·leccionista és que també participà a la Exposición de libros españoles, antiguos y modernos, referentes a los Estados Unidos y de autores norteamericanos traducidos y publicados en España que va poder veure’s a la sala de mostres de l’actual Biblioteca de Catalunya entre el 2 i el 20 de juny de 1956.
Pel que fa a la seva activitat en entitats numismàtiques, el 1954 va ser, junt amb altres numismàtics, soci fundador protector de la nova Asociación Numismática Española (A.N.E.) que serà oficialment constituïda a Barcelona el 27 de març de 1955. El 1965 va ser elegit soci numerari de la Royal Numismatic Society, on va fer constar que la seva adreça era a l’avinguda General Goded, avui Pau Casals, de Barcelona. També va ser president de la Junta de la Secció Numismàtica del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona, del qual també va ser vicepresident (com a mínim de 1967 a 1970) i, el 1977, escollit president d’honor.
L’any 1967 el Club Colón de Coleccionismo de Madrid premià Juan Almirall com a numismàtic de l’any. Per a la ocasió se li lliurà una placa i a proposta de la delegació barcelonina del club se l’obsequià amb una medalla commemorativa obrada per Ramon Ferran i fabricada als tallers J. Garcia de Barcelona en argent i en aram. El lliurament d’aquell premi anual es concedí el 1968 i també se li oferí una prova en plom. Igualment, aquell mateix any va rebre la Medalla Presidencial de la Asociación Numismática Española (A.N.E.).
Aquell mateix 1968 fou escollit membre de la comissió que l’Ajuntament de Barcelona organitzà per tal de celebrar el Centenari de la Pesseta, organisme que presidí el tinent d’alcalde franquista Luis Asmarats Ruiz de Larramendi.
Pels seus coneixements en la matèria, i en relació a la col·lecció numismàtica que havia creat el barceloní Josep Barril Aymar (1851-1924), que enriquí el seu fill Rafael Barril Figueras (1884-1936) i que heretà la seva esposa María Dosset i després els tres fills d’aquesta, Juan Almirall assessorà els hereus (de qui era parent) sobre la millor manera de repartir-se-la.
Considerat una figura destacada de la nostra numismàtica, la seva col·lecció es va vendre en diferents parts; la de moneda de plata emporitana i de Rhode a la casa de subhastes numismàtiques Aureo de Barcelona, el 18 d’octubre del 1994, i l’any 2018 a la mateixa casa, aleshores amb el nom social Aureo Calicó, es van acabar de vendre, i dispersar, altres peces.
Bibliografia
Amorós, José. «Apostillas al estudio de las monedas emporitanas. II De una dracma inédita». A: NUMISMA, 12. Madrid: Sociedad Iberoamericana de Estudios Numismáticos, juliol-setembre 1954, p. 9.
«Asamblea Anual de la Asociación Numismática Española». La Vanguardia (9 març 1968) Barcelona, p. 30.
Boletín Oficial del Estado (BOE), núm. 80. (18 setembre 1938) Burgos, p. 1.298.
Casanova i Mandri, Rossend. La medalla en l’obra de Ramon Ferran. Barcelona: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Institut d’Estudis Catalans i Institut Municipal Reus Cultura, Ajuntament de Reus, 2021, p. 148.
Crusafont, Miquel. «La col·lecció numismàtica Carles-Tolrà, una altra gran pèrdua que s’hauria pogut evitar». A: Acta Numismàtica, 34. Barcelona: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Institut d’Estudis Catalans, 2004, p. 7-36.
«Entrega de los premios de filatelista y numismático del Club Internacional Colón de Coleccionismo». La Vanguardia (20 juny 1968) Barcelona, p. 26.
Ex Colección Joan Almirall i Barril. Barcelona: Aureo Calicó, subhasta 318, 2018.
Exposición de libros españoles, antiguos y modernos, referentes a los Estados Unidos y de autores norteamericanos traducidos y publicados en España, Barcelona: Diputació de Barcelona, Sala d’exposicions de la Biblioteca Central (2-20 juny 1956).
Gil Parres, Octavio. «La II Exposición Nacional de Numismática», Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos. Madrid, 1952, p. 93.
Lafaurie, Jean. «Proceedings of the Royal Numismatic Society». A: The Numismatic Chronicle and Journal of the Royal Numismatic Society, 5. Londres: Royal Numismatic Society, 1965, p. XVII–XXXI.
NUMISMA, núm. 1. Madrid: Sociedad Iberoamericana de Estudios Numismáticos, octubre-desembre 1951, p. 84.
«Premios de Filatelista y Numismática 1967». La Vanguardia (12 juny 1968) Barcelona, p. 34.
II Exposición Nacional de Numismática e Internacional de Medallas. Madrid, 1951.
|