Llista de fitxes Col·leccionistes Col·leccions TipologiesAutorsCercaWeb del projecte

A B C D E F G H I J K L MNO P Q R S T U V W X Y Z  

Albert Isern Castro

20/7/2022

Barcelona  16/6/1940  - 

 

Figura 1. Albert Isern al seu estudi-museu. Badalona. Fotografia de Carles Gonzàlez i Nogueras. 

Figura 2. Fulles d'afaitar Gilette originals. 

Figura 3. Fulles d'afaitar Los Dos Abuelos, dècada de 1930.

Figura 4. Ampolles d'anís.

Figura 5. Revista Estudios. València, 1936. 

Figura 6. Embolcall de caramels Art Decó. Dècada de 1940.

Figura 7. Capsa de bombons Opera. Dècada de 1940.

Des de la meva infantesa en plena postguerra espanyola, en un entorn culturalment precari i de forta repressió política i social, recullo i guardo, com qualsevol nen, els petits tresors que cauen a les meves mans: cromos, tebeos, programes de cinema, bitllets, etiquetes..., que d'una manera determinant han orientat una passió que m’acompanyarà tota la meva vida; el col·leccionisme...

Aquestes troballes, de les quals no em vaig despendre mai, van ser l'embrió de l'actual col·lecció, vinculada amb la gràfica, el disseny i la imatge, ja com a professional del disseny gràfic i la comunicació visual.

La meva passió pels viatges em fa ampliar el territori. Vaig poder recopilar una quantitat significativa de petits impresos d'arreu del món en diferents països, on la visita i coneixença de diverses cultures em va permetre ampliar aquest món icònic que anava construint al voltant meu.

I aquí comença el meu apostolat de buscar, adquirir i preservar aquestes petites joies del disseny gràfic, la majoria anònimes, però de gran interès artístic i antropològic. Mercats, botigues, van ser els segons museus a visitar, que m'oferien preuades sorpreses…

Des dels més tradicionals, le Marché aux de París o Portobello Road a Londres, fins a les botigues del Mercat  de les Bruixes de La Paz a Bolívia o el Mercat de Sonora de Mèxic, fins als més locals del Rastro a Madrid i el Mercat de Sant Antoni de Barcelona.

Així es va anar configurant l'eclèctica selecció de peces que formen la meva actual col·lecció observant una altra mirada envers aquest patrimoni. M'adono de nous valors com a fonts de documentació inèdita, quan encara no existia els milions d'imatges que ara ens ofereix internet.

Els objectius d'aquesta nova etapa van ser preservar i divulgar, agafant consciència històrica dels nostres precedents culturals, rescatant-los de l'oblit o la negligència, protegint les obres en perill de desaparèixer per la seva fragilitat i fent accions de difusió d'aquests petits tresors, la majoria de les vegades totalment desconeguts, tant pel públic en general com per la mateixa comunitat del disseny i les arts gràfiques.

A vegades m'agrada autodefinir-me com a «un col·leccionista de col·leccions».

 

M’agradaria destacar una sèrie d’accions, exposicions, conferències i edicions:

Catàleg i exposició «6 col·leccions de packaging, hispack», Fira de Barcelona.

Col·lecció de targetes postals «En busca del  diseño perdido», editades per Creativity News (1990-1996) i «Diseños Lejanos»,  129 targetes postals  aparegudes a Guia Creativity (1998-2006). 

Conferència «El cronista imaginari». Museu del Disseny, Barcelona, àmplia recopilació gràfica de les meves col·leccions.

«Disseny i col·leccionsime»,Taula rodona «Del Col·leccionisme a la col·lecció». Festa del Grafisme de Portbou 2010. 

Exposició Antològica «Albert Isern. Món Icònic (2018-2019)». Centre Cultural El Carme de Badalona. 

Fundació del Mvd. Museu Virtual Del Disseny Creativity News (2001-2006), primer museu del país en format virtual. 

«Maravillosos packagings del mundo», Exposició al Saló Hispack 2009 de la Fira de Barcelona i edició d'un llibre de 408 planes amb més de 2.500 imatges.

Museu Gal. Alcalá de Henares, col·lecció altadis (exTabacalera). Madrid, Museu de l’Anís, a Rute, Còrdova. Museu de la Taronja, Burriana. Castelló, Col·lecció de cava Marc Martí, Barcelona, Museu de la Farmàcia Catalana, Barcelona.Permanent edició de posts al Blog Món icònic – tresors (2013-2021) on actualment investigo i recopilo material aliè i col·leccions pròpies. 

«Semiologia  del packaging» Màster en Disseny de  Packaging d'ELISAVA. Barcelona (diverses edicions des del 2014). 

Tresors. Món icònic. El blog de l'Albert Isern.

 

 

 

Albert Isern Castro

 
Documento sin título

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona. 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal