Llista de fitxes Col·leccionistes Col·leccions TipologiesAutorsCercaWeb del projecte

A B C D E F G H I J K L MNO P Q R S T U V W X Y Z  

Josep Guindo Soldevila

16/10/2023

Terrassa (Vallès Occidental) 1/7/1958  - 

 

Josep Guindo Soldevila (2019)

Figura 1. Ramón Soler Liró, Ametllers en flor, ca. 1934, oli sobre tela, 45 × 55 cm.

Figura 2. Fernando Peiró Coronado, Sense títol, 2003, oli sobre tela, 82 × 52 cm.

Figura 3. Josep M. Porta Missé, Personatges, ca. 1990, tècnica mixta sobre paper, 49 × 64 cm.

Figura 4. Oswald Aulestia, Fortuny, 2013, maroufle sobre fusta, 100 × 80 cm.

Figura 5. José A. Lucha Elena, Tel Aviv-Jaffa, 2010-2011, tècnica mixta sobre tela, 74 × 55 cm.

Figura 6. Joan Soler Jové, Charlie Rivel, ca. 1970, tècnica mixta sobre paper, 26 × 18 cm.

Josep Guindo és un treballador incansable: és dels que creu que tot el temps ha de ser útil. Col·leccionar art és la seva gran passió. Dedica a l’art tots els mitjans econòmics que li proporciona la seva professió de cardiòleg. Però, a més de col·leccionar-lo, li agrada tenir una participació activa en la seva col·lecció: fotografia les obres, hi fa petites restauracions i emmarca les obres. També, quan s’escau, al doctor Guindo li agrada molt comissariar exposicions amb obres de la seva col·lecció —preferentment d’artistes vius, per poder compartir el goig que suposa aquest reconeixement.

Bon negociant, compra obra sempre al millor preu, buscant l’ocasió. Està en contacte amb antiquaris i brocanters a qui compra obres i marcs antics per emmarcar les seves obres. També segueix el mercat de l’art per Internet.

Josep Guindo Soldevila és cardiòleg. És el cap de la Unitat de Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i també exerceix de cardiòleg a l’Hospital Quirón de Barcelona. A més, és professor associat de medicina (cardiologia) a la Universitat Autònoma de Barcelona (Unitat Docent de l’Hospital Parc Taulí) i també és professor del Màster d’Urgències de la Universitat Internacional de Catalunya. El 1991 va obtenir el Premi Jove Investigador de la Societat Espanyola de Cardiologia (colquicina i pericarditis). Des del 1993 és fellow de la Societat Europea de Cardiologia (European Society of Cardiology, ESC). El 2013 va ser membre del tribunal qualificador de la prova teoricopràctica per a l’homologació de títols estrangers de metges especialistes en cardiologia, que depenia del Ministeri d’Educació i Ciència. Des del 2014 és membre de l’ESC Congress Programme Committee per a la valoració dels treballs (graders pool) presentats als congressos anuals d’aquesta societat. És autor i coautor d’una vuitantena de llibres dels quals destaca Sudden cardiac death (1994), redactat en col·laboració amb els doctors Sidney Goldstein i Antoni Bayés de Luna. Ha escrit centenars d’articles publicats en revistes nacionals i internacionals.

El seu primer contacte amb l’art —i el detonant que l’impulsa a col·leccionar— va ser a través del seu veí d’escala: el pintor paisatgista Joan Joseph Garí (Granollers, 1922 - Terrassa, 1984), a qui el doctor Guindo veia pintar des de petit.

Va començar a col·leccionar fascicles i llibres d’art als quinze anys i, actualment, té una extensíssima biblioteca en un local habilitat, en el qual també té la seva col·lecció d’art. Majoritàriament col·lecciona llibres de pintura i fotografia i també literatura d’artistes catalans. Dins la seva biblioteca hi ha algunes edicions de bibliòfil, com El llibre dels Sants Evangelis (1873), i algunes primeres edicions, com el poemari de Paul Éluard Poésie et verité (1942). Té molts llibres sobre gravats, com els de Francisco de Goya, Xavier Nogués, Josep Granyer…, així com tota la col·lecció de llibres de gravats de Rosa Vera.

Hi ha dues temàtiques que l’apassionen especialment, sobre les quals té molts llibres i obra artística: la dansa i el circ, disciplines en les quals entra en contacte arran de la seva participació a partir del 2012 com a fotògraf en el Festival Internacional de Dansa de l’Havana, al qual va assistir animat pel seu amic i pintor Antoni Vives Fierro.

També té molts llibres d’artistes dedicats, amb dibuixos originals de Joan Miró, Salvador Dalí, Ramon Capmany, Joan Abelló, Josep M. Subirachs…, així com autògrafs d’artistes i literats, com Diego Rivera, Pablo Neruda, Federico García Lorca, etc.

Col·lecciona també revistes catalanes antigues relacionades amb l’art com Pèl & Ploma, D’Ací i d’Allà, Forma, Art, Gaseta de les Arts, Nou Ambient, ¡Cu-cut!, Cobalto, Ariel, Joventut Catalana, El Borinot, Bella Terra, etc.

La col·lecció de dibuixos i pintures principalment s’emmarca en el segle xx, però també té algunes obres anteriors i d’artistes que continuen la seva tasca artística durant el segle xxi. Té algunes obres puntuals de Ramon Martí Alsina, Alexandre de Riquer, Ramon Casas, Isidre Nonell, Laureà Barrau…

De la primera meitat del segle xx destaca la seva col·lecció del grup Saló Nou Ambient, del qual té una quarantena d’obres de Francesc Camps Ribera, unes noranta d’Antoni Roca, diverses de Ramón Soler Liró (figura 1) i algunes de Jacint Olivé, Francesc Vidal Galícia i Francisco Sainz de la Maza. D’aquesta època també té obres de Joan Commeleran, entre d’altres.

Enfilant la segona meitat del segle xx, té obres de tots els membres del grup Dau al Set: Joan Ponç, Joan Josep Tharrats, Antoni Tàpies i Modest Cuixart. A més, en té d’Antoni Clavé i Josep Guinovart.

Els artistes que millor representen la seva col·lecció i dels quals té diverses o moltes obres són pintors de la segona meitat del segle xx i del segle xxi: Fernando Peiró Coronado (figura 2); Josep M. Porta Missé (figura 3) i el seu pare, el dibuixant i gravador Josep Porta Galobart; Oswald Aulestia (figura 4); José A. Lucha Elena (figura 5); Josep Vernis; Jordi Mercader; Joan Soler Jové (figura 6); Antoni Vives Fierro, i Agustí Penedès, entre d’altres.

Dins de la pintura estrangera, destaca un extraordinari conjunt d’olis del pintor d’origen belga Jean Émile Oosterlynck (1915-1996).

L’escultura ocupa una part petita —però molt interessant— de la seva col·lecció. N’és una mostra l’obra El motlle, de Josep M. Subirachs. També té obres de Xavier Medina Campeny (Barcelona, 1943), escultor de la Sagrada Família, del qual tenia una escultura dedicada a J. V. Foix, que va donar a la fundació del poeta de Sarrià.

Cal afegir que també té un fons documental de molts d’aquests artistes, que es materialitza en catàlegs i fulletons d’exposicions, cartells, fotografies, premsa d’artistes com Joan Soler Jové, Josep M. Porta Missé, Antoni Roca, etc.

De la professió de cardiòleg, el que més li agrada és el tracte directe amb els pacients, cosa que li ha permès conèixer molts artistes i col·leccionistes. Sobretot li agrada descobrir artistes i la relació humana amb ells. En aquest sentit, com ell diu, també col·lecciona històries, que és la part que més li interessa del fet artístic: històries dels artistes en relació amb les seves obres tant pel que fa al context com a l’obra en si. Per això la figura humana és el tema més abundant i important de la seva col·lecció. Al doctor Guindo li agrada saber o imaginar què hi ha darrere d’una imatge humana, a part del plaer estètic en si.

Així, hi ha uns quants artistes amb els quals el doctor Guindo ha tingut o té una relació d’amistat molt estreta que sovint ha començat com una relació metge-pacient. És el cas del pintor abstracte valencià Fernando Peiró Coronado (Alaquàs, Horta de València, 1932 - Benicarló, 2011), que va ser un dels seus primers pacients cap al 1986, quan encara era metge resident. Van tenir una relació d’amistat fins a la mort de l’artista amb trobades en períodes de vacances a Benicarló i Campdevànol. Peiró li enviava postals i dibuixos dedicats i, a més, cada any li regalava una obra —en alguns casos, fins i tot personalitzada—, a part d’algunes més que el doctor Guindo va adquirir.

També va ser pacient seu i després amic l’artista Josep Vernis i Burés (Vic, 1940), pintor informalista, escultor i gravador català i també professor d’art.

Va tenir una relació més curta però molt intensa amb l’artista Josep M. Porta Missé (Barcelona, 1927-2021), també pacient seu, a qui coneix ja ben entrat el segle xxi, quan el doctor Guindo, un cop fet el curriculum i situat en la seva professió, tindrà més temps per dedicar-se a l’art. L’octubre del 2020 va organitzar una exposició antològica de l’artista, que va morir uns quants mesos després, a la Factoria Cultural de Terrassa, amb unes vuitanta obres de la seva col·lecció. Ell mateix ha recuperat, restaurat i fotografiat obra d’aquest artista.

Un altre pacient seu que ha esdevingut amic és el pintor Antoni Vives Fierro (Barcelona, 1940). La seva passió compartida per l’Havana els va dur el 2011 a fer una exposició conjunta «Las dos Cubas» a la galeria barcelonina Taüll: Vives Fierro va fer una interpretació a l’oli en blanc i negre de les fotografies que el doctor Guindo va fer de l’Havana. Part d’aquesta obra és a la col·lecció del doctor Guindo.

També té una extensa col·lecció de l’obra original d’Oswald Aulestia (Barcelona, 1948), al qual va conèixer el 2011 i van establir una relació d’amistat. El març del 2023 aquesta col·lecció s’ha exposat a la Factoria Cultural de Terrassa, comissariada pel doctor Guindo.

Com a comissari, el 2017 va organitzar una exposició al Centre Cultural de Terrassa sobre la temàtica del circ, amb l’obra de dos artistes: Joan Soler Jové (Barcelona, 1934) i Ramon Gutiérrez Ruipérez (Barcelona, 1966) i les seves fotografies de circ. Es va publicar el llibre Circ, amb textos de Josep Maria Cadena.

El maig del 2021, amb motiu de l’adquisició de 67 obres de totes les èpoques de Joan Soler Jové, procedents de la col·lecció de Montserrat Vallès, el doctor Guindo va organitzar una exposició d’aquest artista al Centre Cultural de Terrassa.

El febrer del 2023, el doctor Guindo i Assumpció Cardona van comissariar una exposició al centre Amic de les Arts de Terrassa sobre el dibuixant i pintor Antoni Roca Maristany, amb una quarantena de pintures i fons documental divers procedent de la seva col·lecció. En aquest cas, no es tracta d’un artista viu, però el doctor Guindo sí que manté una bona relació amb els fills, especialment amb Antoni Roca Gual, als quals va comprar una gran part de l’obra del seu pare.

En els darrers anys també destaca la seva vessant com a fotògraf: des del 2010 és vicepresident del Fotoclub Terrassa; des del 2012 és fotògraf oficial del Festival Internacional de Dansa de l’Havana; des del 2013 és fotògraf oficial de Circubda, el festival internacional de circ de Cuba; és fotògraf oficial del Festival Internacional de Circ d’Albacete i de les temporades de dansa de la Factoria Cultural de Terrassa (des del 2013). Va ser president de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (2017-2021). El 2021 va rebre el premi Lifetime Achievement Award Alicia Alonso International Dance Photography Contest per la seva contribució a la dansa cubana.

També col·lecciona fotografies especialment d’Eugeni Forcano (Canet de Mar, 1926-2018), que fou Premio Nacional de Fotografía el 2012. El doctor Guindo és representant del seu arxiu. El 2022, amb la col·laboració de Josep Maria Forcano, fill del fotògraf, va organitzar dues exposicions d’aquest artista a la Factoria Cultural de Terrassa i al Museu Tèxtil de Terrassa, comissariades per Laura Tarré i Manuel Outumuro, respectivament. Josep Maria Forcano i ell fan una tasca de protecció d’aquest patrimoni fotogràfic i, juntament amb Antoni Martí Monterde, han comissariat una exposició amb documentació i les fotografies que Forcano va fer de l’escriptor Josep Pla, que es va inaugurar el 7 de juny de 2023 a l’espai Betúlia de Badalona.

La tasca del doctor Guindo com a col·leccionista i comissari d’exposicions d’art és ben coneguda a Terrassa i la premsa i el Canal Terrassa TV se n’han fet ressò. De cara al futur té molts projectes per a la seva col·lecció, que va ampliant i de la qual va potenciant la divulgació.

(Entrada elaborada amb la col·laboració del doctor Josep Guindo)

Assumpció Cardona Iglésias

 
Documento sin título

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona. 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal