ExtractCIT

a la revista

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

aroma

nom femení
Terminologicitat: 0




Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 55

La realització d’una anàlisi sensorial d’una mescla complexa de compostos que constitueixen l’aroma d’un vi, amb un panell de tastadors experts, comporta tota una sèrie de problemàtiques relacionades amb la subjectivitat i amb la manca de repetitivitat.




Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 55

Aquestes limitacions, però, desapareixen quan s’utilitza un nas electrònic, el qual és un instrument, sorgit recentment, que permet imitar el nas humà en l’anàlisi sensorial, i analitzar l’aroma d’una manera global i objectiva.




Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 55

En el camp de l’alimentació, l’aroma és una de les propietats sensorials decisives per a la selecció i acceptació de molts productes, sempre tenint en compte que el sentit de l’olfacte està molt lligat al sentit del gust.




Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 55

És per això que moltes vegades resulta difícil distingir quin d’aquests dos sentits és el que rep l’estímul, ja que, quan s’ingereix un sòlid o un líquid, la interacció de les sensacions que percebem pels receptors de l’aroma i pels receptors del gust produeixen una sensació global.




Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 55

Així, per exemple, quan mengem algun aliment on diem que reconeixem el gust de la vainilla, ens referim a la seva aroma, ja que aquest gust no es correspon a cap de les quatre sensacions d’aquest sentit: dolç, salat, amarg o astringent (o cinc, si tenim en compte que alguns autors hi afegeixen el gustós).




Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 55

De fet, els llindars de percepció de les substàncies aromàtiques varien entre 10-4 i 10-12 g/l i, com en molts altres aliments, l’aroma global del vi depèn de centenars de components, els quals es troben en unes concentracions individuals d’entre 10-1 i 10-10 g/l.

 

IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal

2022

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons