A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
clornom masculí |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 16 Fem referència, sobretot, a compostos organohalogenats (compostos orgànics que contenen àtoms de clor, brom o fluor). |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 16 En aquest cas els àtoms es troben organitzats en l’espai de forma que cada àtom de clor està envoltat per 6 àtoms de sodi i a l’inrevés, donant un empaquetament dels àtoms que té simetria cúbica i, en conseqüència, el cristalls de NaCl són normalment petits cubs. |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 16 I, evidentment, no hi falta un capítol dedicat a la reacció, química en el qual es formulen les equacions químiques de fenòmens com la fermentació alcohòlica de la glucosa, la fermentació acètica i la formació de clor barrejant lleixiu i salfumant, alhora que es parla de l'evolució del significat de la paraula en diferents contextos. |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 16 Aquest fet, que no ens genera cap problema i que ens permet dir tranquil·lament que el clorur de sodi està format per clor i sodi, sí que pot ser un problema per a l’estudiant, i ho és de ben segur per als mitjans de comunicació (Mans, 2008). |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 6 S'han reforçat moltíssim els pretractaments per no deixar tot el pes en la desinfecció final per clor. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 6 Tractaments físics, filtració, decantació i altres oxidants químics, com l'ozó i el permanganat, aporten una efectivitat que redunda en un consum menor de clor i de presència de subproductes en l'aigua tractada. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 6 En la majoria de les empreses es torna a clor ar per reforçar el clor inicial i garantir un poder desinfectant residual durant tot el procés industrial de neteja, des de les matèries primeres fins a les instal·lacions, i també en la higiene del personal implicat. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 6 Així ho reconeix el Reial Decret 140/2003, que permet una major quantitat de clor a aquesta indústria. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 6 Aquesta característica és molt habitual en la fabricació d'aliments que incorporen aigua com a matèria primera, ja que el clor i els compostos que es creen a l'aigua com a subproductes li comuniquen els sabors característics i això no és acceptable des del punt de vista organolèptic. |
Revista de la Societat Catalana de Química (2000) Freqüència: 74 Rowland demostraren que l’àtom de clor alliberat en la fotòlisi dels CFC catalitza la destrucció d’ozó a través d’un cicle similar als abans esmentats, amb la parella X/XO constituïda per Cl/ClO. |
Revista de la Societat Catalana de Química (2000) Freqüència: 74 La presència d’un àtom de clor (o de brom) introdueix una complexitat addicional i un major nombre de cicles possibles en l’eliminació catalitzada de l’ozó. |
Revista de la Societat Catalana de Química (2000) Freqüència: 74 Els CFC es denominen mitjançant un codi força particular. En el nombre emprat, les centenes indiquen el nombre de carbonis menys 1, les desenes el nombre d’hidrògens més 1, i les unitats el nombre de fluors. El que resta es dedueix que són àtoms de clor. |
Revista de la Societat Catalana de Química (2002) Freqüència: 74 Dumas va demostrar que en certs cossos orgànics l’hidrogen podia ésser substituït pel clor. |
Revista de la Societat Catalana de Química (2002) Freqüència: 74 Segons els principis de la teoria dualista de Berzelius, això era impossible, ja que el clor era electropositiu i l’hidrogen electronegatiu i dos cossos de naturalesa diferent no podien substituir-se en una molècula. |
Revista de la Societat Catalana de Química (2002) Freqüència: 74 En aquest glossari hi podeu llegir, per exemple, que l’àcid marí desflogisticat és simplement el clor. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1923) Freqüència: 125 Penseu en els fets, prou ben coneguts, que, per exemple, la ingestió de combinacions de potassa augmenta l'execreció de sodi, que la del brom augmenta l'excreció de clor, etc. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1929) Freqüència: 125 Nosaltres hem estudiat les modificacions de la quantitat de clor i reserva alcalina, en diverses formes d'obstrucció intestinal experimental. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1929) Freqüència: 125 La minva de clor, tan considerable i ràpida, no pot obeir solament a la senzilla lligadura. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1929) Freqüència: 125 Examinada la que podem obtenir per sagnia del cor, trobem 2'44 per 1,000 de clor. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1929) Freqüència: 125 La mort ràpida d'aquest gos, sens dubte per la infecció peritonial massiva, permet, amb tot, apreciar la minva del clor en la sang i múscul. |
Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal
2022
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons