A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
sodinom masculí |
Educació Química - EduQ (2008) Freqüència: 116 Durant el segle XVIII els instruments elèctrics acompanyaren la química cap la seva aproximació a la física experimental bre de 1807, Davy va poder anunciar la descomposició de la sosa i de la potassa -considerades cossos simples fins aleshores- i el descobriment de dos metalls nous: el sodi i el potassi. |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 116 En aquest cas els àtoms es troben organitzats en l’espai de forma que cada àtom de clor està envoltat per 6 àtoms de sodi i a l’inrevés, donant un empaquetament dels àtoms que té simetria cúbica i, en conseqüència, el cristalls de NaCl són normalment petits cubs. |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 116 Així, la presència important de sodi en l’aigua la fa desaconsellable per a persones amb hipertensió, la presència de calci és bona per al desenvolupament ossi, mentre que una alta duresa (presència de sals de calci i magnesi) en l’aigua corrent no és aconsellable per a la dutxa si es pateix dermatitis atòpica. |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 116 Els anions més freqüents són els bicarbonats, els sulfats i els clorurs, I els cations més freqüents són el sodi, el potassi, el calci i el magnesi. |
Educació Química - EduQ (2009) Freqüència: 116 El residu sec està format fonamentalment per sals de sodi, potassi, calci i magnesi. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 La carn és pobra en sodi (< 80 mg/100 g; taula 7). |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 La carn és pobra en sodi. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 El consum de productes fets a base de carn cuita significa una aportació d'1,6 g de sal per dia, és a dir, de 640 mg de sodi. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 Uns 12 g de productes crus fets a base de carn signifiquen, en la hipòtesi d'un contingut elevat, un 4 % de sal, 0,48 g de sal, això és, 190 mg de sodi. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 S'obté un total de 830 mg de sodi per dia. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 Les recomanacions màximes per dia són de 2.400 mg de sodi, i, així, 830 mg representen el 35 % del màxim recomanat. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010) Freqüència: 19 Per exemple, una membrana d'osmosi elimina el sodi, però potcontaminarmicrobiològicament; undescalcificador llevala calç, però, com que ho fa per intercanvi amb resines polimèriques, si aquestes no són de la qualitat adequada, poden contaminar l'aigua amb microorganismes que poden quedar adherits a les resines i poden contaminar l'aigua. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011) Freqüència: 19 Les malalties cròniques incrementen de manera creixent la morbimortalitat en el món industrialitzat, on es tendeix a consumir cada vegada més productes elaborats i processats, rics en greixos saturats, sucres i sodi, en detriment de les fruites i hortalisses, a més d'altres aliments d'origen vegetal com cereals i els seus derivats (arròs, pasta, pa, etc.) llegums i fruits secs. |
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011) Freqüència: 19 Les institucions i organismes nacionals i internacionals que marquen les estratègies de promoció de la salut com a mitjà per prevenir trastorns i patologies prevalents, inclouen com a objectiu nutricional consumir almenys «cinc racions al dia» entre fruites i hortalisses, juntament amb recomanacions específiques per a alguns nutrients que cal controlar en la dieta, com ara els àcids grassos saturats i essencials, la fibra, el sodi, etc., cosa que dóna mostra de la rellevància de les fruites i les hortalisses en la promoció de la salut global. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1918) Freqüència: 113 Creiem doncs el més factible i exacte, treure a l'animal quin poder nefrotòxic i excitofuncional renal de la sang volem determinar, 15 cc. de sang, separant 10 cc., desfibrinar-los deixant el coàgul en el mateix tub on es faci la determinació i fer la mesura de l'índex crioscòpic, i els altres 5 cc. restants, deixar-los coagular, posar unes gotes en el refractòmetre d'Abbe, i fer la medició de l'índex de refracció amb llum de sodi, i després amb la quantitat restant de sèrum, escalfar durant 10 minuts a 75°, centrifugar per a separar les albúmines glebades, i determinar-hi igualment en unes gotes, l'índex de refracció. |
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1922) Freqüència: 113 Diguem-ho des d'un principi : el present experiment de metabolisme en el gos comprèn, en certa manera, un problema més ample que el de la pertorbació del metabolisme en una nutrició completa però lliure de vitamines; perquè l'animal era nodrit, al mateix temps, amb una alimentació pobra de sals, a excepció del sodi. |
Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal
2022
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons