Aquest cercador aplega algunes de les consultes lingüístiques ateses per l’IEC, relacionades amb els camps de la fonètica, el lèxic, la morfologia, la sintaxi, l’ortografia i l’onomàstica, així com amb temes d’altres àmbits. Cal tenir en compte que es tracta d’un recull històric i que algunes respostes poden haver quedat obsoletes.

A més, també hi trobareu una secció en què hi ha apunts sobre llengua que analitzen amb més profunditat qüestions que solen generar dubtes, amb referències a les fonts normatives i a altres obres de consulta.

Si teniu un dubte concret, podeu fer servir aquest enllaç.

CERCA LLIURE

SOBRE LLENGUA

  Cerca per títol
  Cerca per categoria

CORPUS DE CONSULTES

  Cerca per categoria
Consultes lingüístiques - Institut d'Estudis Catalans
SOBRE LLENGUA

 

Ortografia. L'apostrofació de les sigles


Per a saber si cal apostrofar els articles el i la i la preposició de davant de les sigles, cal fixar-se en la manera com es pronuncien aquestes sigles.

 

  • En el cas de les sigles que es llegeixen com qualsevol altra paraula (acrònims), els articles el i la i la preposició de s'apostrofen o no d'acord amb les regles generals d'apostrofació. Per exemple, s'apostrofen l'INCAVIl'UCI i d'IVA, però no s'apostrofen el PIB, la NASA ni de RENFE.
  • De la mateixa manera, en el cas de les sigles que es llegeixen lletra per lletra, si la sigla comença amb vocal també es fa servir l'apòstrof d'acord amb la regla general. Per exemple: l'IPC. Cal tenir en compte que l'accent recau sobre la vocal tònica corresponent a la pronunciació de la darrera lletra, de manera que llegirem 'l’i-pe-cé'.

En canvi, si la sigla comença amb un so consonàntic, com ara el DNI (‘el de-ena-í’), o amb i o u àtones, si són sigles femenines, com ara la UB (‘la u-bé’), no s’apostrofen, tret que el nom de la primera consonant comenci amb vocal, com a l’FMI (‘l’efa-ema-í’).

  • En el cas que la sigla es pronunciï combinant la pronunciació sil·làbica amb la pronunciació lletrejada, aleshores se segueix el criteri de les lletrejades. Per exemple: el PCUS ('el pe-cus'), l'MPOC ('l'ema-poc').

 

Cal tenir en compte que, si la sigla es pronuncia desplegant tots els mots que la conformen, s’apostrofa considerant el primer mot. Per exemple: el TSJC ('el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya') o el SNL (si es llegeix 'el Servei de Normalització Lingüística', però l’SNL si es fa la lectura lletrejada, 'l’essa-ena-ela').

 

Font: Ortografia catalana (4.1.2).

Si teniu algun dubte concret sobre aquesta qüestió, podeu enviar-nos la consulta per mitjà d'aquest formulari.

 


Consultes lingüístiques - Institut d'Estudis Catalans

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620 - consultes.linguistiques@iec.cat - Informació legal