Grup per a l'estudi dels Mecanismes Moleculars de Mort Neuronal en Neurodegeneració

Investigador/s Principal/s :

Cristina Malagelada
cristina.malagelada@ub.edu

Departament:

Anatomia Patolňgica, Farmacologia i Microbiologia

Centre:

Facultat de Medicina

Institució:

UB (Universitat de Barcelona), IDIBAPS

Membres: 3

Línia de recerca:

mTOR és una serina/treoninaquinasa que coordina els processos anabňlics i catabňlics en la cčlˇlula com una resposta als esdeveniments celˇlulars addicionals, com ara els nivells de nutrients , la disponibilitat d'energia o situacions d'estrčs . mTOR i les seves vies de senyalització s'han descrit principalment en cčlˇlules no neuronals proliferatives . Per tant, el paper que juga mTOR en les cčlˇlules diferenciades com les neurones no és molt clara. Hi ha evidčncies que mTOR modula la supervivčncia, la proliferació i la diferenciació de les neurones. També és un jugador clau en el creixement axonal, l'arborització dendrítica i la sinaptogčnesi. En el cervell adult, mTOR estŕ implicat en processos fisiolňgics com la plasticitat neuronal, l'aprenentatge o la memňria. D'altra banda , la seva activitat pot ser alterada en els processos patolňgics que inclouen l'esclerosi tuberosa , la malaltia d'Alzheimer , la malaltia de Parkinson , tumors cerebrals i displŕsia cortical . La nostra principal línia de recerca és l'estudi de mTOR i d'un dels seus principals moduladors la proteďna RTP801 en la neurodegeneració associada a la malaltia de Parkinson , la plasticitat i el desenvolupament neuronal .

Àrees:

  Transtorns del Sistema Nerviós Central   Neurotransmissió   Senyalització   Desenvolupament   Mort neuronal 

Paraules clau:

Parkinson mTOR Akt RTP801 neuronal death neurodegeneration

Publicacions:

Sun X, Liu J, Crary JF, Malagelada C, Sulzer D, Greene LA, Levy OA. ATF4 protects against neuronal death in cellular Parkinson's disease models by maintaining levels of parkin. J Neurosci. 2013 Feb 6;33(6):2398-407. 

 Greene LA, Levy O, Malagelada C. Akt as a victim, villain and potential hero in Parkinson's disease pathophysiology and treatment. Cell Mol Neurobiol. 2011 Oct;31(7):969-78. 

 Malagelada C, López-Toledano MA, Willett RT, Jin ZH, Shelanski ML, Greene LA. RTP801/REDD1 regulates the timing of cortical neurogenesis and neuron migration. J Neurosci. 2011 Mar 2;31(9):3186-96.

Pŕgina Web del grup


 

IEC  SCB  INC-UAB  UAB

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 933 248 584. Fax +34 932 701 180. scb@iec.cat

- 2014 -Llicčncia de Creative Commons
El Mapa de la recerca en neurocičncies a Catalunya de Josep Saura Martí i Josefa Sabrià Pau estŕ subjecta a una llicčncia de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons