Neurodegeneració i Envelliment

Investigador/s Principal/s :

Coral Sanfeliu
coral.sanfeliu@iibb.csic.es

Departament:

isquèmia Cerebral i Neurodegeneració

Centre:

Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB)

Institució:

CSIC, IDIBAPS

Membres: 4

Línia de recerca:

Estudis experimentals de neuroprotecció contra la pèrdua cognitiva associada a l'envelliment i del risc d'Alzheimer, mitjançant l'activació de vies de senyalització de sirtuines i altres vies de supervivència relacionades amb estils de vida saludable. L’augment de l’esperança de vida de la població representa un increment de persones d’edat avançada i per tant una major incidència de malalties neurodegeneratives relacionades amb l’envelliment. La més comuna és la malaltia d’Alzheimer, amb més de 26 milions d’afectats actualment en tot el món. Aquest número podria quadruplicar-se l’any 2050. El nostre grup d’investigació es planteja trobar noves estratègies terapèutiques per combatre les alteracions subjacents a la pèrdua cognitiva present en l’envelliment patològic. La investigació es dirigeix a activar o reforçar mecanismes endògens neuroprotectors en sistemes experimentals in vitro i in vivo, constituïts per cultius cel•lulars, models animals i teixit humà postmortem. Els nostres objectius immediats són: 1) Investigar l’efecte neuroprotector i anti-envelliment que presenten les proteïnes de la família sirtuines. Estudiem la sobre-expressió/activació de Sirt1 en neurones in vitro i en el ratolí de senescència accelerada SAMP8 in vivo. 2) Estudiar els efectes beneficiosos de l’exercici voluntari com a teràpia anti-neurodegenerativa. Valorem els canvis que es produeixen en la pèrdua de memòria i aprenentatge en el ratolí triple transgènic per a la malaltia d’Alzheimer 3xTgAD, així com en els mecanismes subjacents relacionats amb la neurotransmissió, l’estrès oxidatiu i la patologia beta-amiloid i tau. 3) Explorar la capacitat dels astròcits per protegir la degeneració neuronal mitjançant l’activació experimental de gens de supervivència i de factors neurotròfics en aquestes cèl•lules glials. La finalitat d’aquest estudi és desenvolupar estratègies que reforcin la capacitat neuroprotectora dels astròcits a l’envelliment. 4) Estudiar l'impacte epigenètic de intervencions basades en l'estil de vida.

Àrees:

  Transtorns del Sistema Nerviós Central   Mort neuronal   Cognició 

Paraules clau:

aging, neurodegeneration, Alzheimer's disease, healthy life styles, sirtuins

Publicacions:

Melatonin plus physical exercise are highly neuroprotective in the 3xTg-AD mouse. García-Mesa Y, Giménez-Llort L, López LC, Venegas C, Cristòfol R, Escames G, Acuña-Castroviejo D, Sanfeliu C. Neurobiol Aging. 2012 Jun;33(6):1124.e13-29. 

Neurons from senescence-accelerated SAMP8 mice are protected against frailty by the sirtuin 1 promoting agents melatonin and resveratrol. Cristòfol R, Porquet D, Corpas R, Coto-Montes A, Serret J, Camins A, Pallàs M, Sanfeliu C. J Pineal Res. 2012 Apr;52(3):271-81. 

Physical exercise protects against Alzheimer's disease in 3xTg-AD mice. García-Mesa Y, López-Ramos JC, Giménez-Llort L, Revilla S, Guerra R, Gruart A, Laferla FM, Cristòfol R, Delgado-García JM, Sanfeliu C. J Alzheimers Dis. 2011;24(3):421-54.

Pàgina Web del grup


 

IEC  SCB  INC-UAB  UAB

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 933 248 584. Fax +34 932 701 180. scb@iec.cat

- 2014 -Llicència de Creative Commons
El Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya de Josep Saura Martí i Josefa Sabrià Pau està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons