«Catalunya ha assolit resultats de recerca equiparables a països europeus més grans i amb més recursos», va manifestar Joandomènec Ros, president de l’IEC, en l’acte d’inauguració de la 20a Setmana de la Ciència, que va tenir lloc el 16 de novembre a la Sala Prat de la Riba de l’Institut. L’acte va estar presidit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, i també hi van intervenir Lluís Jofre, secretari d’Universitats i Recerca, i Enric Banda, patró de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). La conferència inaugural va ser a càrrec de Romain Quidant, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), titulada «Nanofotònica i salut: obrint noves perspectives en la diagnosi precoç i tractaments menys invasius». |
En el decurs de la inauguració, Carme Forcadell va destacar que la Setmana de la Ciència és «una mostra de la vocació de progrés de Catalunya» i ha afirmat que «un país que aspira a governar-se per construir un país millor no pot pensar a fer-ho d’esquena a la recerca i al coneixement». Per al secretari d’Universitats i Recerca, Lluís Jofre, la Setmana de la Ciència «és l’esforç més gran de divulgació científica i tècnica que es fa a Catalunya» i s’ha de mantenir aquest model perquè «la població ha de reconèixer i valorar la recerca científica com a font de riquesa per al país». En el seu torn, Enric Badia va reivindicar que a Catalunya «necessitem una Setmana de la Ciència de tres-cents seixanta-cinc dies».
La Setmana de la Ciència es va celebrar del 13 al 22 de novembre, dedicada a dos temes centrals: la llum i els sòls amb motiu de la celebració, aquest 2015, de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls. Durant aquells dies, al pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, es va poder visitar la mostra dels cartells que han participat en el concurs de cartells de la Setmana de la Ciència, i fins al 19 de desembre hi serà l’exposició «Els sòls i la biodiversitat forestal».
|
|