|
Aquest volum número 64 de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia és el primer que s’edita després de la commemoració del centenari de la Societat (1912-2012). L’objectiu d’aquest número és revisar la nova medicina, el desenvolupament espectacular que s’ha produït en les darreres dècades, que ha anat associat a una sèrie de desenvolupaments tecnològics i un coneixement cada vegada més profund del perquè i del com emmalaltim, i també sobre què podem fer per a guarir i prevenir la malaltia. Aquest volum recull els articles d’especialistes en els diferents àmbits que es tracten, que són representatius dels canvis que ja s’han començat a veure.
Com expliquen els editors del llibre, Jordi Barquinero i Jaume Reventós, en la presentació, en una part del món menys desenvolupat, els principals problemes sanitaris són encara les infeccions, però en el nostre entorn un dels canvis més rellevants és el progressiu augment de l’esperança de vida. Una conseqüència d’això ha estat l’envelliment gradual de la població, un fenomen que ha comportat un gran augment en la prevalença de càncer i de malalties degeneratives. Un dels avenços més emblemàtics és el derivat del coneixement del nostre genoma, ja que representa un canvi de paradigma en la visió de la salut i la malaltia. Un exemple és l’anomenada medicina personalitzada, que ja s’està aplicant en el diagnòstic i tractament del càncer.
Les vacunes i les campanyes de vacunació han estat un altre dels avenços més importants que ha conegut la ciència mèdica, però infeccions com ara la tuberculosi o la grip són encara una amenaça. Darrerament, sembla que tornen a aparèixer també altres infeccions com la sida. En els capítols dedicats a les malalties infeccioses es mostra que la idea del control és encara un miratge i que les infeccions van i vénen i constitueixen amenaces potencialment greus per a la nostra salut.
|
|