ExtractCIT

a la revista

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

cml

nom femení
Terminologicitat: 0.959




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

Els AGPI omega-3 de cml (EPA i DHA) són els que tenen més interès en el disseny de pinsos (farines de llinosa o de peix) per a l'obtenció d'aliments enriquits per als humans.




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

A la família omega-3 trobem l'àcid linolènic (LNA C18:3 ?3), que és essencial i precursor dels seus derivats de cadena molt llarga (cml), entre els quals destaquen l'eicosapentaenoic (EPA, C20:5 ?3) i el docosohexaenoic (DHA, c22:6 ?3).




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

És per això que és més eficient consumir directament els AGPI omega-3 de cml (EPA i DHA), ja que són els que han demostrat que disminueixen amb eficàcia la incidència de problemes cardiovasculars.




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

En conseqüència, els teixits dels animals alimentats amb llinosa presenten una baixa proporció en els esmentats AGPI de cml.




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

— L’oli de peix és la font més utilitzada per incorporar AGPI omega-3 de CML.




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

Ara bé, la proporció dels AGPI omega-3 de cml també varia notablement en funció de l'origen de la font marina.




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

Així, a la bibliografia es troba com la suplementació amb fonts marines (oli o farina de peix, algues i altres derivats) augmenta la quantitat d'AGPI omega-3 de cml, en concret d'EPA i DHA, a la carn de pollastre i als ous (Baucells et al., 2000; López Ferrer et al., 1999a, 2001a i 2001b).




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2011)
Freqüència: 9

S'ha observat que les gallines tenen una limitada però efectiva capacitat de sintetitzar DHA a partir del seu precursor LNA, ja que s'ha vist com augmenta el dipòsit d'aquest AGPI omega-3 de cml quan les gallines són alimentades amb pinsos amb quantitats creixents de LNA, però amb nivells molt baixos de DHA (figura 4).

 

IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal

2022

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons