ExtractCIT

a la revista

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

fluor

nom masculí
Terminologicitat: 1
Educació Química - EduQ (2009)
Freqüència: 16

Fem referència, sobretot, a compostos organohalogenats (compostos orgànics que contenen àtoms de clor, brom o fluor).
Educació Química - EduQ (2009)
Freqüència: 16

Entre altres aspectes, s’inclouen qüestions sobre estequiometria de medicaments, compostos de fluor per a la cura de les dents, fertilitzants, aigües minerals i emissions de diòxid de carboni.
Educació Química - EduQ (2009)
Freqüència: 16

El CaF2 coincideix també amb la quantitat de fluor indicada.
Educació Química - EduQ (2009)
Freqüència: 16

La informació donada en envasos de dentífrics (o als webs dels seus fabricants) indica que una certa quantitat de diferents compostos és equivalent a una certa quantitat de fluor, tal com s’indica en els exemples següents.
Educació Química - EduQ (2009)
Freqüència: 16

Un aspecte important és que, d’acord amb el nombre de xifres significatives donades pel fabricant per al percentatge de cada compost de fluor, només els dentífrics E i I ofereixen dades adequades de contingut en fluor.
Educació Química - EduQ (2009)
Freqüència: 16

En aquest sentit, encara que el H2SiF6 és la font més econòmica per a la fluoració de l’aigua, el seu desavantatge és que el fluor està molt diluït.
TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010)
Freqüència: 2

Per exemple, a Catalunya i a Galícia tenim poblacions que ens han permès en el passat estudiar els efectes del consum d'aigua amb una elevada concentració de fluor ; les aigües, de manera natural, en contenen, i se'n va poder estudiar l'efecte en abundants anomalies dentals (fluorosis) i associar-lo a l'aigua.
Revista de la Societat Catalana de Química (2000)
Freqüència: 10

En el nombre emprat, les centenes indiquen el nombre de carbonis menys 1, les desenes el nombre d’hidrògens més 1, i les unitats el nombre de fluors.
Revista de la Societat Catalana de Química (2003)
Freqüència: 10

Hom pot distingir quatre grups de tècniques de datació fisicoquímica: - Tècniques basades en la mesura del contingut d’elements o compostos estables o virtualment estables: datació d’ossos basada en el contingut de fluor, nitrogen o urani, o bé basada en la mesura del grau de racemització dels aminoàcids.
Revista de la Societat Catalana de Química (2004)
Freqüència: 10

Però, d’elements, vaig aconseguir-ne només sis: calci i magnesi, a les llets; ferro, a un suc; fluor, fòsfor i iode, a una sal de cuina.
Revista de la Societat Catalana de Química (2010)
Freqüència: 10

ftor. Nom suggerit per Ampère (1886) per al fluor (F).
Revista de Tecnologia (2011)
Freqüència: 1

Les membranes polimèriques hidròfobes solen ser de politetra fluor oetilè (PTFE, tefló), polivinil de fluor (PVDF), polipropilè (PP), polietilè (PE), polisulfona (PSF) o poliestersulfona (PES), mentre que les hidròfiles estan fetes d’èsters de cel·lulosa que són biodegradables, policarbonats (PC) o poliamides (PA).
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1963)
Freqüència: 9

I aquí ve el punt a remarcar : així com en referir-nos a l'estructura mineral de la dent hom no deixa mai de mencionar que és constituït per calci, fosfats i fluor, és a dir, la fluorapatita, difícilment hom presta atenció al fet que el paper tan característic i important d'aquest halogen en les altres estructures càlciques és simplement substituït pel grup hidroxil , al qual correspon, naturalment, d'assignar la mateixa importància que hom no regateja al fluor i del qual electrònicament és isòster.
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1963)
Freqüència: 9

En la representació cristal·logràfica d'aquestes estructures, els suecs ENGSTROM i CARLSON, així com l'americà GLIMCHER i d'altres, destaquen com són precisament l'hidroxil o el fluor els components que determinen o imposen la disposició de la totalitat de les altres molècules en la forma cristal·lina de l'apatita.
Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1970)
Freqüència: 9

L'estructura química del 5-FU, similar a l'uracil, en el qual l'hidrogen del carboni 5 ha estat substituït per un àtom de fluor, dóna lloc a una interferència d'aquest anàleg, el qual bloqueja la reacció de metilació de l'àcid desoxiuridílic en àcid timidílic.

 

IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal

2022

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons